• Močenské vetroňále
          • Močenské vetroňále

          • Po mesiaci opäť míňame letisko Janíkovce pri Nitre a smerujeme do obce Močenok, kde sa na Síkach 21. apríla 2018 konal 1. ročník stretnutia modelárov pod výstižným názvom Močenské vetroňále. Nitra a jej okolie nesklamalo ani tentokrát a opäť nás privítali síce dosť veterným ale veľmi pekným slnečným počasím. Na močenských lúkach sa stretli modelári z Močenku a z blízkeho a vzdialenejšieho okolia Nitry. Najväčším prekvapením prítomných bola asi účasť nás, Badínskych krídiel. Merať cestu z Badína do Močenku (cca 140 km) sa veru oplatilo.

            Súťažilo sa v dvoch kategóriách: vetrone a Jastrab na 100 metrovom gumicuku – len tiché lietanie. Pri tomto type súťaže sa štartuje na šesť kôl, z ktorých sa vyhodnocuje (spočítava) dĺžka letu troch najlepších letov. Najskôr si modelári musia natiahnuť tzv. gumicuk, potom na gumicuk musia "zaháknuť" lietadlo a vypustiť ho. Lietadlo za pomoci gumicuku vyletí do výšky, potom sa "odhákne" a zvyšok je už v šikovných rukách pilota, teda súťažiaceho modelára, ktorý model ovláda pomocou vysielačky a serv. Servo je malá súčiastka, pomocou ktorej modelár dokáže ovládať výškovkové a smerovkové kormidlo a pomocou nich pilotovať lietadlo.

            Aj napriek dosť nepriaznivému vetru, ktorý najmä popoludní začal povievať trochu viac ako by sa patrilo, sa Badínskym krídlam darilo veľmi dobre. Dôkazom toho bolo víťazstvo Mariána Kozu. Piate miesto si vylietal Jakub Kántor, ktorý sa umiestnil o miesto vyššie ako majster Európy Kamil Horáček. Na stretnutí nebola juniorská kategória, všetci súťažili len v jednej kategórii. Jakub pilotoval lietadlo Stormbird – lietadlo, ktoré pred mesiacom v Nitre pilotoval Kristián Murgaš, a ktoré pri páde z výšky vďaka nešťastnej náhode vo FLY-OFF utrpelo niekoľkonásobnú zlomeninu. V tento deň päťnásťročný Jakub bojoval s nepriaznivým vetrom, s úradujúcim majstrom Slovenska Milanom Ďurišom a aj s minuloročným majstrom Slovenska Mariánom Kozom. Vzhľadom na okolnosti je pre Jakuba piate miesto vynikajúcim umiestnením, na ktoré môže byť právom hrdý.

            V ďalšej kategórii – Jastrabí pohár – Jakub Kántor nesúperil len s majstrami Slovenska a Európy (stretnutia sa zúčastnili všetci úradujúci majstri Európy –  celá lietajúca elita), zápasil aj s technickými problémami, vďaka ktorým Jakubov Jastrab zažil dosť tvrdé pristátie a kvôli technickej chybe už ďalší raz vzlietnuť nemohol. 

            Ešte väčšiu smolu mal Kristián Murgaš, ktorý kvôli fatálnej chybe výškovky nemohol ani vzlietnuť.

            Všetky technické poruchy sú už odstránené a my už v piatok 27. 4. 2018 odchádzame do Košíc na súťaž Košická vrana. Držte nám palce!

            Foto: F. Swiety, A. Rábeková, P. Rábek, D. Kozová
            FOTOGALÉRIA

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Tajovského 2, Badín
      • 048/418 26 32 - ZŠ zborovňa 0911 717 381 - riaditeľka 048/418 26 15 - MŠ - malá a stredná trieda 0911 317 381 - MŠ - trieda predškolákov (Skalica)
      • Tajovského 2 976 32 Badín Slovakia
      • 35677813
      • 2020947885
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje