• Exkurzia do Matejovho domu

          • 1. marca 2024 sa triedy 7. A a 7. B zúčastnili exkurzie do Matejovho domu v Banskej Bystrici. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavostí z histórie Banskej Bystrice. Po prehliadke sme pokračovali na námestie SNP, kde nám pán učiteľ Milan Krúpa porozprával ďalšie zaujímavosti z histórie nášho mesta, a tiež sme sa dozvedeli, ako kedysi dávno vyzeralo kamenné opevnenie mestského hradu. (Nina Lepiešová 7. B)

          • Beseda s políciou na tému šikana a kyberšikana

          • Šikana a kyberšikana – témy, ktoré nás v škole zaujímajú a dotýkajú sa každého. Preto sme sa v rámci občianskej náuky rozhodli zorganizovať besedu pre žiakov šiesteho ročníka. V spolupráci s políciou sme sa zamerali na problematiku šikany a kyberšikany, aby sme našim žiakom poskytli užitočné informácie a rady, ako sa chrániť a reagovať v prípade, že sa ocitnú v podobnej situácii. Veríme, že takáto osveta je kľúčom k bezpečnému a zdravému prostrediu nielen v škole, ale aj v ich každodennom živote. 

          • Prednáška spojená s diskusiou o kyberšikanovaní

          • V rámci prevencie sa žiaci 7. B triedy zúčastnili aktivity s policajtkou z KRPZ, ktorej nosnou témou bola kyberšikana. Žiaci sa dozvedeli, čo je to elektronické šikanovanie - cyberbullying, cybermobbing. Je to priama forma šikanovania prostredníctvom zneužitia informačno-komunikačných technológií (najmä telefónu, tabletu, internetu a sociálnych sietí) za účelom úmyselne ohroziť, ublížiť alebo zastrašiť obete. Ide o opakované nepriateľské a násilné správanie jednotlivca alebo skupiny, ktorého cieľom je obeť urážať, ponižovať a často sa vyskytuje v spojení s inými formami šikanovania. Tiež sa oboznámili s trestnoprávnou zodpovednosťou a následkami za takéto správanie v online priestore. Naším cieľom je prostredníctvom preventívnych aktivít naučiť žiakov predchádzať rizikovému správaniu a pomôcť im vytvárať si bezpečné prostredie.

        • Marec mesiac knihy
          • Marec mesiac knihy

          • Naši škôlkari sa vybrali navštíviť knižnicu Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici. Privítali nás tu veľmi milo a celý čas sme boli ako v rozprávke. Pani knihovníčka nás previedla celou knižnicou. Toľko kníh pokope sme nikdy nevideli. Vybrala nám príbeh Morská panna, ktorý sme si celý vypočuli. Z knižnice sme si okrem pekných zážitkov odniesli aj vyrobenú záložku. Bude nám ozdobou v našej detskej knižnici, ktorá sa rozrástla o veľa nových kníh, ktoré sme zakúpili z finančnej podpory ministerstva školstva. Doplnili sme mnohé témy, ktoré deti prostredníctvom nich budú poznávať.
          • Šaliansky Maťko J. C. Hronského

          • 27. 2. 2024 sa konalo okresné kolo v prednese slovenskej povesti pod názvom Šaliansky Maťko. Našu školu úspešne reprezentovala Simona Bystrianska zo 7. A triedy, ktorá sa stala víťazkou v III. kategórii. Simonke gratulujeme a prajeme veľa úspechov v krajskom kole.

          • Plavecký kurz

          • Posledný februárový týždeň absolvovali naši tretiaci plavecký kurz. Hneď po prázdninách sme začali voľnejším tempom, no makali sme mimo školských lavíc. Pán autobusár nás príjemne naladil svojimi vtipmi a s úsmevom sme utekali za našimi trénermi. Na týždeň sme sa stali súčasťou „rodiny“ Plaveckého kempu a s ich pomocou sme sa na takmer dve hodiny zmenili na ryby rôznych druhov. V piatok násčakali „záverečné skúšky“, v ktorých sme ukázali svoje plavecké zručnosti a získali mokrý diplom. Ďakujeme všetkým trénerom a pánovi šoférovi. Bolo nám super.

          • Streľba zo vzduchovej pušky

          • Dňa 29. 2. 2024 sa uskutočnila súťaž v streľbe zo vzduchovej pušky žiačok druhého stupňa usporiadaná centrom voľného času v Banskej Bystrici. Strieľalo sa so zalamovacou vzduchovou puškou v ľahu na 10 m. Streľba trvala 40 minút a každý súťažiaci vystrieľal 20 rán na terč.

            Súťažiace M. Danková (8. B) a D. Leštáková (8. A) reprezentovali našu školu a umiestnili sa na peknom 6. a 15. mieste, za čo im ďakujeme a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

          • Lyžiarsky kurz

          • V týždni od 12. do 16. februára 2024 absolvovali prvácke triedy lyžiarsky kurz. Školské lavice sme vymenili za lyže. Autobusom sme sa odviezli do Seliec, zapli lyže a lyžovačka sa začala. Po krátkej lyžiarskej rozcvičke sme sa rozdelili do skupín. Niektorí sa naučili nové techniky, iní sa v nich zdokonalili. Hrali sme sa na lietadlá, na svahu sme šoférovali autá, ba dokonca sme si vyskúšali cúvanie na lyžiach. Cestu autobusom tam aj späť nám spríjemňoval tréner Zubáč, rozprával nám rozprávky, vtipy, recitoval nám básničky, a hneď si získal popularitu medzi deťmi. V piatok nás čakali „záverečné skúšky“, v ktorých sme  ukázali svoju obratnosť a za snahu a šikovnosť sme získali všetci medaily a diplomy. Ďakujeme tréneri, bolo nám super.

          • Okresné kolo 70. Hviezdoslavovho Kubína

          • Dňa 13. 2. 2024 sa konalo okresné kolo Hviezdoslavovho Kubína v umeleckom prednese poézie a prózy. Aj naša škola mala zastúpenie v každej kategórii. Najúspešnejším žiakom sa stal Michal Leško z 5.A triedy, ktorý svojím prednesom  zaujal porotu a postúpil v II. kategórii poézie do regionálneho kola. Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy a Michalovi prajeme veľa úspechov v nastávajúcom kole.

          • Obvodné kolo biologickej olympiády

          • Dňa 13. 2. 2024 sa v našej škole konalo obvodné kolo biologickej olympiády v kategórii C. Súťaže sa zúčastnili aj dvaja naši žiaci z 8. A. V teoreticko-praktickej časti sa umiestnili nasledovne: 3. miesto obsadil Martin Sitár a 5. miesto Daniela Leštáková. Gratulujeme a zároveň im ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

          • Erasmus+ na španielsky spôsob

          • Začiatkom februára sme sa vybrali na ďalšiu žiacku mobilitu, tentokrát do krásneho mesta Úbeda v Andalúzii. Cesta bola dlhá, ale mesto nás okamžite očarilo. Nehovoriac o veľkolepom privítaní, ktoré pre nás pripravila španielska škola v pondelok, prvý deň nášho programu. Počas ďalších dní sme si prezreli školu aj mesto, zúčastnili sa na vyučovaní, boli sme na exkurzii v recyklačnom stredisku, v planetáriu a robili rôznorodé aktivity. Chvíľu sme si zvykali na španielsky životný štýl, ktorý sa od nášho dosť odlišuje, ochutnávali španielske špeciality a posledný deň sme stihli absolvovať aj návštevu Picassovho múzea a pláž v Malage. Ráno sme odleteli späť do Viedne plní zážitkov a dobrej nálady.

            Viac sa dozviete v našej prezentácii už čoskoro.

          • Chcem podnikať - mám nápad alebo vynález. Ako ich ochránim?

          • Na hodine občianskej náuky sme mali možnosť oboznámiť sa s tým, čo je to duševné vlastníctvo. Predstavili nám ho lektorky z Úradu priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky. Úrad PV SR sídli priamo v Banskej Bystrici. Mali sme možnosť nazrieť do sveta známych firiem a svetových značiek. Lektorky nám ukázali, na čo všetko je potrebné myslieť, ak si aj my chceme založiť vlastnú značku. Už vieme, čo je to patent a na čo všetko treba dbať pri dizajne produktu a ochrane značky. Dozvedeli sme sa, že patent aj ochrana dizajnu má časovú platnosť. V skupinách sme mali možnosť založiť vlastnú spoločnosť a vymyslieť vlastný produkt, s ktorým by sme vstúpili do podnikania. Potrápili sme naše kreatívne a umelecké schopnosti a každá skupina prišla s nápadmi, ktoré by možno v budúcnosti mohli a vedeli fungovať. (Kika R., 9. A)

             

        • Karneval v MŠ
          • Karneval v MŠ

          • Obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy pred Veľkou nocou patrí tradične karnevalom, fašiangovým sprievodom či veseliciam.
            V našej škôlke sme mali karneval v pondelok 22. januára. Deti už ráno prišli do škôlky v maskách a s dobrou náladou. Od rána sme sa v triedach zabávali, súťažili, tancovali a v neposlednom rade predstavovali svoje masky. Karnevalový deň sme si užili a poriadne sa zabavili.

          • Prevencia, prevencia, prevencia...

          • Hovoriť o nej pasívne je niečo iné, ako zažiť akciu :)

            Niektorí z našich žiakov si to vyskúšali v pondelok na vlastnej koži. Táto „návšteva“ podnietila rozhovory aj o tom, čo sa deje v škole a otázky: „A vrátia sa ešte?“ alebo „Prečo neboli v našej triede?“

            Nuž, nevieme dňa ani hodiny.

            Poďakovanie za túto aktívnu formu prevencie patrí PZ SR.

        • Deň komplimentov
          • Deň komplimentov

          • 24. január v kalendári žiari ako Medzinárodný deň komplimentov. Je umenie kompliment dať, no rovnako veľké umenie je vedieť ho prijať. U nás v V. oddelení ŠKD sme ich rovno uviedli do praxe vo forme voľby „Hviezdnej osobnosti“ za prvý polrok tohto školského roka.
            Deti dostali úlohu premyslieť si, kto podľa nich urobil najväčší pokrok v správaní sa v klube v našej skupine. Kto sa zmenil v tom, ako je nápomocný, koho motivácia pracovať v kruhu a nerušiť sa zmenila najviac. Kto býval ironický a teraz sa mu darí nebyť.  Meno, ktoré im v tej súvislosti napadlo, mali tajne napísať na lístok. Po spočítaní najväčší počet hlasov získal Miško Greško.
            Nezostali sme len pri voľbe. Aj deti, ktoré mu udelili hlas, aj deti, ktoré dali hlas inému, sa mali zamyslieť, v čom podľa nich ten pokrok uňho nastal. A toto všetko si uňho všimli a ocenili.
            Keď ideš po schodoch a chodbe, už nebeháš.
            Pri futbale si býval hlučný, keď to niekomu nešlo, už sa ti darí nebyť.
            Keď sa v kruhu rozprávame, už nešomreš, počúvaš a my sme s prácou skoro hotoví.
            Nevykrikuješ, keď niekto hovorí.
            Keď ti niečo vadí, najskôr to riešiš.
            Keď si nedoniesol veci do krabice od topánok, pomohol si s menovkami a zbalením, aby si aj ty prispel.
            O dosť menej sa vysmievaš a skáčeš do reči, ako si zvykol.
            Už nenadávaš.
            Pre Miška bolo nezvyklé počuť toľko príjemných postrehov na jeho adresu. Dal to ale skvelo. 😊
            Miško, pokročil si, pokračuj. Veríme, že sa ti podarí takto fungovať aj v triede - s Adamom.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Tajovského 2, Badín
      • 048/418 26 32 - ZŠ zborovňa 0911 717 381 - riaditeľka 048/418 26 15 - MŠ - malá a stredná trieda 0911 317 381 - MŠ - trieda predškolákov (Skalica)
      • Tajovského 2 976 32 Badín Slovakia
      • 35677813
      • 2020947885
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje