• Letné prianie od nášho kolektívu

          • Všetkým žiakom, rodičom, pedagógom a priateľom školy prajeme veľa slnečných dní a príjemné prežitie letných prázdnin plné zážitkov, úsmevu a radosti. 

            Školský rok 2019/2020  začína v pondelok 2. septembra 2019.

          • Rozlúčka s deviatakmi

          • V piatok 28. júna sa žiaci a učitelia našej základnej školy ako aj predstavitelia obce zišli, aby počas slávnostnej ceremónie ukončenia školského roka spoločne vyhodnotili uplynulý školský rok. Pri tejto príležitosti vedenie školy ocenilo žiakov, ktorí sa úspešne zapájali do súťaží a predmetových olympiád a úspešne obstáli v súťaži Projekt Expert o najlepšie žiacke projekty.

            Táto slávnostná chvíľa však patrila aj rozlúčke s deviatakmi. Žiaci aj triedna učiteľka vo svojich príhovoroch spomínali na spoločne strávené chvíle a neubránili sa emóciám. Potom už nasledovalo symbolické posledné zvonenie pre absolventov deviateho ročníka.

            Všetkým žiakom prajeme pekné prázdniny a deviatakom veľa úspechov v ďalšom štúdiu na strednej škole.

          • Kľúče od kráľovstva Márie Terézie

          • V 4. ročníku sme sa učili na vlastivede o Márii Terézii. Priznám sa, je to moja obľúbená téma, preto ani žiaci 4. ročníka nemali inú možnosť, len si túto tému spolu so mnou obľúbiť tiež. Pri rozhovoroch potvrdili, že téma Márie Terézie ich naozaj oslovila. V jeden deň sme dostali mail, kde sme mali možnosť prihlásiť sa do súťaže práve na tému “Kľúče od kráľovstva Márie Terézie“.

            Dobrovoľne posunutá úloha pre žiakov bola uchopená. Naši 3-iaci a 4-táci sa zapojili do literárnej aj výtvarnej časti s očakávaním, či niektorá z prác i napriek krátkemu času na prípravu osloví niektorého z porotcov. Z tretiakov sa zapojili do výtvarnej súťaže:

            3.A : Samuel Krúpa, Eva Valaskajová, Pavlína Kristína Končoková

            3.B : Alex Slosiarová, Viktória Valentová

            Zo štvrtákov sa zapojili do výtvarnej súťaže: Hanka Kubincová, Adam Koza, Matilda Guevara, Hanka Leštáková, Sofia Klocoková a Lucia Poliaková

            Sandra Baculáková prejavila záujem o literárnu súťaž.

            Všetky práce hodnotili skutoční majstri: spisovateľ Daniel Hevier a maliar a ilustrátor Miroslav Cipár. Podarilo sa. Práca Hanky Kubincovej oslovila a dňa 13.6.2019 bola pozvaná na celoslovenské vyhodnotenie súťaže, kde získala krásne 2. miesto v 1. kategórii. Po vyhodnotení sme absolvovali krátku recepciu, potom sme sa presunuli do Katedrály sv. Martina. Tu nás čakala prehliadka s odborným výkladom. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavostí a tak sme si doplnili mnoho poznatkov o tejto panovníčke. Gratulujeme Hanka.

          • Exkurzia Inwald Park

          • Viete si predstaviť, že ste na jednom mieste a v priebehu niekoľkých chvíľ sa ocitnete na rôznych miestach sveta a v rôznych časových pásmach zároveň? Že nie? Vyvediem vás z omylu. Toto všetko vám ponúka návšteva poľského Inwald Parku Miniatur. 

            AMAVET – Asociácia pre mládež, vedu a techniku – zastrešovala exkurziu do Inwald Parku Miniatur, ktorej sme s niektorými žiakmi našej školy zúčastnili 6.júna 2019. Mohli sme si pozrieť miniatúry známych aj menej známych stavieb z celého sveta na jednom mieste. V jednej chvíli sme sa ocitli pri budove Opery v Sydney a zároveň aj pri indickom Tádž Mahal. Zároveň sme stáli blízko starobylom sídle mayskej civilizácie Chichen Itza v mexickom Yucatáne, odkiaľ bolo vidieť na egyptskú pyramídu, ktorá v sebe skrývala artefakty svojej doby. Na opačnom konci stáli miniatúry rímskeho kolosea, anglického Tower Bridge a Big Benu, Eiffelovej veže a mnohých ďalších. 

            Okrem pohybu v čase a priestore park samozrejme ponúkal množstvo zábavných atrakcií, ktoré zaujali deti aj dospelých. 

            Návšteva tohto miesta vás dokáže počas niekoľko hodín previezť dávnou minulosťou, nedávnou minulosťou, prítomnosťou. 

          • Banskobystrické pierko 2019

          • 4. júna 2019 sa v pobočke Verejnej knižnice Mikuláša Kováča (VKMK) na Fončorde uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie autorskej literárnej súťaže žiakov základných škôl v písaní poézie a prózy „Banskobystrické pierko 2019“.

            Do súťaže sa zapojili a svoje práce poslali aj štyri žiačky našej školy: Nina Kapustová a Klára Dovalová (5. ročník), Janka Melichová a Karin Bullová (7. ročník). V kategórii próza II. stupeň za svoju prácu získala Čestné uznanie Janka Melichová. Literárne práce vyhodnocovala odborná porota v zložení: spisovateľ a básnik Miroslav Kapusta, riaditeľ VKMK Peter Klinec a manažérka Soňa Šóky. Všetci, ktorí sa do súťaže zapojili boli odmenení vecnými cenami.

          • Súťaž historických RC modelov Košická vrana

          • Siedmy ročník súťaže pod názvom Košická vrana bola z dôvodu nepriaznivého počasia preložená na sobotu 2. júna 2019. Termín sa síce prekrýval s aktivitami súvisiacimi s MDD, ale na súťaž sa oplatilo prísť. Aj napriek zvláštnym poveternostným podmienkam sa nám darilo a Adam Koza (4. ročník) získal pekné 3. miesto v kategórii OTVR a v rebríčku ocenených sa ocitol vedľa stále úradujúceho vicemajstra Európy Mariána Kozu. Podujatia sme sa mohli zúčastniť aj vďaka finančnej podpore OZ AMAVET.

          • Súťaž historických RC modelov Bošácka slivka

          • V dňoch 24. – 25. mája sa v obci Haluzice uskutočnil druhý ročník súťaže historických RC modelov pod názvom Bošácka slivka. Súťaže sa zúčastnili aj Badínske krídla v zostave Jakub Kántor (9. ročník), Adam Koza a Andrej Citara (4. ročník). Súťažili sme v kategóriách OTVR a Poštolka cup. V súťažnej kategórii Poštolka cup žiaci sme obsadili všetky tri miesta: 1. miesto Adam Koza, 2. Jakub Kántor, 3. Andrej Citara. Podujatia sme sa mohli zúčastniť aj vďaka finančnej podpore OZ AMAVET.

          • Exkurzia do Kremnice

          • V utorok, 28.5.2019 sa žiaci štvrtého, piateho a ôsmeho ročníka zúčastnili exkurzie do Kremnice.

            Navštívili Mincovňu, kde si prezreli výrobu mincí a aj si jednu vyrazili. V múzeu mincí a medailí sa dozvedeli o historickom vývoji peňazí, a ako bonus si prezreli výstavu obrazov Pavla Hamela spojenú s tvorivou dielňou.

            I napriek nepriaznivému počasiu strávili zaujímavé dopoludnie plné zážitkového učenia.

          • Ľupčiansky čitárik

          • Dňa 29.5.2019 sa konal už XII.ročník regionálnej súťaže "Ľupčiansky čitárik" pre žiakov 1.stupňa ZŠ. Súťažilo sa v dvoch oblastiach - technika čítania a čitateľská gramotnosť. Našu školu reprezentovali štyria žiaci: Simonko Mário Almáši, Ivko Ján Dobrík, Paulínka Kristína Končoková a Hanka Kubincová. Všetci podali skvelý výkon, za ktorý si zaslúžia veľkú pochvalu. Prváčik Simonko Almáši  z 1.A sa umiestnil v 1.kategórii na 3. mieste a Ivko Dobrík z 2.B získal 2.miesto v 2.kategórii. Srdečne blahoželáme!

          • Druháci na exkurzii - Poľnohospodárske družstvo Badín

          • Veľké ďakujem patrí pánovi predsedovi Poľnohospodárskeho družstva Badín, Ing. Mojmírovi Haškovi, ktorý dňa 27. mája 2019 s trpezlivosťou a zanietením previedol našich druháčikov po celom areáli družstva. Deti sa dozvedeli množstvo nových informácií, videli rôzne druhy krmív, poľnohospodárske stroje, pohladkali malé teliatka, dostali odpoveď na každú zvedavú otázku. Na toto zážitkové učenie budeme všetci ešte dlho spomínať. Cesta k mlieku je náročná a zložitá, mali sme možnosť sa o tom presvedčiť. Ešte raz ďakujeme!

          • Vesmír

          • Mars, Jupiter či Neptún nie sú len planéty Slnečnej sústavy, ale boli to aj názvy skupín, ktoré sme vytvorili počas blokového vyučovania na tému Vesmír. Tri dni po veľkonočných prázdninách, prebiehalo vyučovanie v našej škole inak ako sme bežne zvyknutí. Ráno našich žiakov čakali zoznamy, ktoré ich rozdelili do šiestich skupín. Každá skupina bola zložená z rôznych vekových kategórií, takže sa v jednej triede zišli všetci, od najmladších piatakov až po „veľkých“ deviatakov. Každá skupina mala svoj špeciálny rozvrh, podľa ktorého sa tieto tri dni učila.

            Téma bola pre všetkých spoločná – Vesmír. Pozreli sme sa naň z perspektív rôznych predmetov, napríklad chémie, biológie, fyziky, matematiky ale aj dejepisu, geografie, slovenského jazyka alebo angličtiny. Našim cieľom bolo využiť najmä zážitkové učenie a bádateľské metódy. Okrem vlastných nápadov, sme použili aj videá a aktivity z projektu Fenomény sveta. Podarilo sa nám posilniť dobrú klímu v škole a dnes sa po mene poznajú nie len spolužiaci v triede, ale aj piatak s deviatakom, či ôsmak so šiestakom. Akcia mala veľký úspech a všetci sme sa zhodli v tom, že budúci rok sa opäť spoločne pozrieme na ďalšiu zaujímavú tému.

            Ďalšie fotografie z týchto tematických dní nájdete v galérií.

          • Sládkovičova lipa 2019

          • Už deviaty rok sa v máji koná súťažná prehliadka umeleckého prednesu pre žiakov základných škôl Sládkovičova lipa. Aj tento rok sa do nej opäť zapojili aj naše šikovné recitátorky Sandra Baculáková, Ninka Kapustová, Sandra Cimermanová, Kristínka Dovalová a Natália Kapustová. Súťažili v prednese poézie a prózy v rôznych vekových kategóriách. V silnej konkurencii sa nám darilo výborne a získali sme tri ocenia. Natália Kapustová sa umiestnila na treťom mieste v prednese prózy v najstaršej kategórii. Kristínka Dovalová získala vo svojej kategórii druhé miesto v prednese poézie a najlepšie sa darilo Ninke Kapustovej, ktorá svoju kategóriu v prednese poézie vyhrala a postúpila do celoslovenského kola, ktoré bude na jeseň v Banskej Bystrici. Víťazkám srdečne blahoželáme.

          • Brigáda v školskej záhrade

          • Naša školská záhrada prešla pred štyrmi rokmi výraznejšou zmenou, no od tej doby sa v nej realizovali len drobné úpravy. Keďže o netradičný vzhľad a funkciu záhrady má záujem aj široká verejnosť, bolo potrebné venovať jej čas a energiu k znovuodhaleniu jej krásy. Pedagógovia, žiaci rodičia i starí rodičia zobrali do rúk náradie a pustili sa smelo do práce. Skrášľovalo sa, upravovalo, opravovalo, vymieňalo, strihalo, pílilo  snáď v každom kúte záhrady. Pracovali veľkí aj malí. Hlavne všetci pracovali s úsmevom na tvári.

            Výsledkom utorkového popoludnia nie je len obnovená a žiarivá záhrada. Pre nás je to hlavne utvrdenie sa, že naša školská komunita je plne funkčná a má aj pridanú hodnotu v podobe ľudí, ktorí ochotne, nezištne a s radosťou prídu a pomôžu. Ďakujeme.

            Všetky fotografie z tohto pracovného popoludnia v našej škole nájdete tu.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Tajovského 2, Badín
      • 048/418 26 32 - ZŠ zborovňa 0911 717 381 - riaditeľka 048/418 26 15 - MŠ - malá a stredná trieda 0911 317 381 - MŠ - trieda predškolákov (Skalica)
      • Tajovského 2 976 32 Badín Slovakia
      • 35677813
      • 2020947885
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje