• Beseda s pani spisovateľkou
          • Beseda s pani spisovateľkou

          • Deň ako každý, no predsa iný. Pôdu našej školy navštívila známa spisovateľka pre deti – Gabriela Futová. Ako sa dostala až k tvorbe pre deti, kto ju inšpiruje pri písaní kníh, a či v niektorých knihách písala aj o svojej rodine, to všetko nám prezradila v piatkové dopoludnie. Naši žiaci sa naozaj zodpovedne pripravili, poznali autorkine knihy, prečítali mnohé z nich, a preto kládli pani spisovateľke množstvo zvedavých otázok. Ktovie, keby pani Futová nemusela cestovať na ďalšiu besedu, či by sme ju ešte nespovedaliJ. Porozprávala nám príbehy zo svojho detstva aj šibalstvá svojich dvoch detí, predstavila nám svoje knihy, do ktorých by sme sa v tej chvíli „zahryzli“. No väčšinu kníh od tejto autorky sme poznali, a tak bol priestor sa porozprávať aj o obsahu niektorých z nich. Nás učiteľky tešilo,  že žiaci naozaj knihy čítajú a pamätajú si aj z obsahu kníh.
            Najväčšou a srdiečkovou časťou bola samotná autogramiáda. Pani Futová nám priniesla knihy, ktoré sme si mohli zakúpiť a vložila nám do nich autogram spolu s venovaním. Odchádzali sme všetci plní dojmov a pani Gabika na záver poďakovala, že mohla prísť medzi nás a podeliť sa s nami o jej tvorbu. Vyslovila však aj malú prosbu: ak máme príbehy z našich životov, môžeme jej posunúť námety, je len na nás, či výzvu prijmemeJ. Srdečná vďaka pani Futová. FOTOGALÉRIA
        • Výstava kvapiek
          • Výstava kvapiek

          • Pozorovali ste už niekedy dažďové kvapky cupkajúce na hladine vody? Všimli ste si, čo sa deje s kvapkami? Že nie?
            Nuž, treba sa na to pozrieť a najlepšie zblízka. Možno vás naša výstava inšpiruje, ale hlavne vám chceme toto dianie sprítomniť v suchu, bez dažďa, cez naše fotografie.
            Na hladine vody sa hrá prekrásne divadlo  ̶ roztancované baletky v priehľadných sukničkách, panáčiky s usmiatou tvárou, z času na čas aj maličké vodné príšerky a všeličo iné rozprávajú svoj nemý príbeh. To všetko je vidieť aj s troškou fantázie. Ale najprv treba správne a dobré svetlo, vodu a vééééľa trpezlivosti, aby sme urobili ten najlepší záber kvapky, ktorá poskočí na hladine. Práve vtedy, v danom momente kontaktu, zjavujú sa postavy podobné napríklad tým spomínaným tanečniciam s roztočenou sukienkou.
            Naozaj. Už len pozorovať tento úkaz na hladine vody je fascinujúce. A keď sa podarí zachytiť ten moment, o čo viac radosti to spôsobí. Radosť z dobrého záberu, radosť z videnej krásy, radosť z poznania, že na svete sú veci, ktoré vždy znovu dokážu prekvapiť a uchvátiť svojou krásou v celej nedoko- nalosti dokonalého.
            Fotografujem už kvapky dlhšie,  ale rozhodla som sa, že do týchto tajov a tejto zaujímavej aktivity zaučím aj moje žiačky.
            Tak sme sa pustila do fotografovania spoločne s Kristínkou, Luckou a Terezkou. Ich práce stoja viac ako za pohľad a ich trpezlivosť presahuje trpezlivosť, ktorú zvyčajne pri hľadaní máme.
            Lucia Dovalová
            Viac na: www.foto963.webnode.sk
          • Oznam

          • Nové číslo nášho časopisu Zo školskej lavice si môžete zakúpiť už zajtra. Dozviete sa, čo všetko sa u nás v škole udialo za tretí štvrťrok. 

        • Marec - mesiac knihy
          • Marec - mesiac knihy

          • Marec – mesiac knihy
            (úvod článku je premiestnený do druhej časti článku, môžete si ho prečítať po kliknutí na slovo VIAC vpravo dole)
            Pokračovanie:
            Ani na hodinách anglického jazyka sme nelenili a venovali sme sa knihám. V spolupráci s kníhkupectvom Albion sme pre žiakov pripravili výstavu anglických kníh, ktoré si žiaci mali možnosť prelistovať a aj kúpiť. Zároveň sa cez viaceré jazykové hry oboznámili s obsahom kníh, s názvami jednotlivých častí a precvičili si aj čítanie s porozumením.
            V týždni od 20. - 24. marca si žiaci viac všímali svojich učiteľov, každý deň jeden alebo dvaja učitelia mali pri sebe nejakú malú indíciu, podľa ktorej deti mali za úlohu uhádnuť názov rozprávky. Aké rozprávky by ste na odpoveďový hárok napísali vy, keby ste našli nasledovné indície - čarovný prútik, dve učiteľky s rovnakými mašľami vo vlasoch, nahrýznuté jablko, perníček, zlatá hviezda, škatuľka zápaliek alebo škatuľka s ovečkou vo vnútri? 
            V tom istom týždni mali chlapci možnosť podeliť sa svoje zážitky z prečítanej knihy. Bohužiaľ, nenašiel sa ani jeden. frown Možno nabudúce.
            Na konci mesiaca sme sa spoločne stretli na dolnej chodbe, aby sme vyhodnotili celomesačné snaženie našich čitateľov. Tí najpilnejší, ktorí sa zapojili do sprievodných aktivít, boli odmenení malým darčekom. Zvlášť chceme pochváliť piatakov, ktorí sa v najväčšom počte zúčastnili dňa literárnych postáv. Z rovnakej triedy je aj maska, ktorá dostala najväčší počet hlasov od učiteľov za originalitu, nápaditosť a humor. Ide o masku babičky, ktorú nám vynikajúco predstavil Andrej Molnár. Na druhom mieste sa umiestnila Emka Krúpová (VII. roč.) s maskou Srdcovej kráľovnej a tretie miesto obsadil Adrian Hronec (VI.) v maske Fantomasa. 
            Predposledná aktivita bola hádam najlákavejšia - žiaci mali priniesť do školy knihu, ktorú venujú školskej knižnici. Prinesenými knihami sme najprv vyvážili pána riaditeľa. Ten žiakom sľúbil, že ak donesú toľko kníh, koľko váži, dostanú deň riaditeľského voľna. Verte-neverte, kníh bolo naozaj presne toľko, koľko bolo treba na vytúžený deň voľna, ktorý bude 28.4.2017 (piatok). Za všetky knihy ďakujeme a veríme, že si ich žiaci v knižnici nájdu a prečítajú. 
            Koniec mesiaca marca je spojený s medzinárodným projektom Noc s Andersenom. Aj naša škola sa do tohto projektu tento rok prvýkrát zapojila. O samotnom priebehu noci v škole vám povieme v osobitnom príspevku.
            Aj druhácky čitateľský maratón má svojho víťaza. Celá trieda sa pustila do lúskania kníh, pretože knihy patria medzi ich neodmysliteľných spoločníkov. Spoločne počas 18 dní venovali knihe 3 928 minút, t.j. 65 hodín a 28 minút a ak by sme to ešte zamenili na dni, tak by to bolo 2 dni 17 hodín aj 28 minút. Tento rok najviac času strávila nad knihou druháčka Sandra. Srdečne gratulujeme a tešíme sa z ich spoločného absolvovania maratónu i tento rok. 
            FOTOGALÉRIA
        • Noc s Andersenom 2017
          • Noc s Andersenom 2017

          • 31. marec je už po dvanástykrát dňom, kedy sa v školách a knižniciach v noci svieti a je rušno. Už dvanásty rok sa pri príležitosti spomienky na rozprávkara H. CH. Andersena deti stretnú a pripomenú si dielo tohoto velikána spolu so svojimi spolužiakmi počas krásnej medzinárodnej akcie s názvom Noc s Andersenom. Minulý rok sme si túto akciu boli s dvoma triedami vyskúšať na Orave v Základnej škole v Oravskom Veselom. Akcia sa nám natoľko zapáčila, že sme sa rozhodli zapojiť aj našu školu do tohto projektu. 
            Deti začali prichádzať už okolo 17. hodiny. "Ubytovali sa" v pripravenej komnate a netrpezlivo čakali na svojich spolužiakov. Keď zaznela pesnička od Darinky Rolincovej Cesta do rozprávky, všetci sa stretli na dolnej chodbe cisárskeho paláca, kde sa rozdelili do ôsmich skupín a každá skupina mala svoju dvornú dámu, ktorá ich celý večer sprevádzala po palácových zákutiach. Spoločne sme si zaspievali pesničku Pán Andersen, a potom sa vybraní žiaci zúčastnili rozprávkového kvízu a ostaní si išli prečítať rozprávku, ktorej bola celá Noc s Andersenom venovaná a to Cisárove nové šaty. Po skončení kvízu sa skupiny vybrali plniť pripravené úlohy do deviatich palácových miestností. V paláci objavili krajčírsku dielňu, kde sa učili prišívať gombíky, lebo pán cisár má šaty veľmi rád a v paláci stále treba nových krajčírskych učňov. Potom navštívili dielňu cisárskeho návrhára šiať. Cisár ide s dobou a keďže aj jeho palác je "zelený" rozhodol sa vyskúšať si nové recy-veci - šaty a doplnky z papiera. No a žiaci mu zopár modelov v tejto dielni navrhli a ušili. U cisárskeho pisára si precvičili pravopis, rýmy a znalosti z rozprávok. Na návšteve u cisárskeho architekta riešili vážne veci - pomáhali architektom rozlúštiť cisárovu hádanku, ako by mal vyzerať jeho nový zámok a tiež vylúštili sudoku. Boli ste už niekedy v labyrinte? Naše deti si ho prešli v podzemí cisárskeho paláca a predstavte si, ani jedno sa nestratilo. Niektoré deti ho zvládli prejsť dokonca aj potme. A aký by to bol palác bez alchymistu? Aj toho sme navštívili. Jeho hlavnou úlohou nebolo vyrábať elixír mladosti či zlato. V tomto paláci sa vyrábali len samé zrkadielka. Veď cisár sa najradšej prechádzal v nových šatách pred zrkadlom. A rovnako boli po stenách paláca krásne obrazy. Tie vznikali v dielni svetoznámych maliarov. Deti sa aj tam boli pozrieť a pridali ruku k dielu. Vytvorili nádherný portrét cisára, ktorý si pyšne vykračoval ulicami v sprievode svojich dvoranov. Vo filmovom ateliéri si pozreli ukážku z rozprávky o cisárovi a filmárom pomohli usporiadať dej rozprávky podľa poradia a na základe ukážky zistiť, ktoré tvrdenia o rozprávke boli pravdivé a ktoré nie. No a na záver navštívili tanečnú sieň. Tam ich už čakali vychýrené tanečnice, ktoré ich naučili krátky tanec na večerný bál. Nuž, niektorým deťom to išlo vynikajúco, iné troška viac zapotili pri pokynoch ľavá - pravá... 
            Za pomoc v každej dielni dostali gombík, ktorý si navliekli na obrovskú ihlu. Po prejdení všetkých dielničiek ich mali 9. Gombíky s ihlou vymenili za indíciu, ktorá ich mala zaviesť k pokladu. A naše deti sú také šikovné, že ani neskorá nočná hodina im nerobila problém a svoj poklad rýchlo našli. V komnate si ho spoločne s triednou pani učiteľkou otvorili. Bol tam list od pána Andersena a odmena za ich snaženie.
            Večerné blúdenie po paláci sme zakončili spoločným vyhodnotením a odmenením najlepších troch družstiev, ktoré získali najviac bodov v rozprávkovom kvíze. No ale to nebolo všetko. Večer sme mali v paláci vzácnu návštevu. Prišiel medzi nás sám pán rozprávkar Hans Christian Andersen. Porozprával deťom o sebe niekoľko informácií a tie zvedavšie sa ho potom kadečo povypytovali. Za jeho návštevu mu spoločne zaspievali pesničku od Darinky Rolincovej. 
            Deti sa potom rozišli do svojich komnát, aby sa pripravili na spánok. V pyžamku a s umytými zúbkami si ešte pozreli alebo prečítali rozprávku na dobrú noc a veríme, že sa im snívali rozprávkové sny. Pán Andersen im žaželal dobrú noc, pozrel si ich práce v jednotlivých dielňach, prešiel cisárskym labyrintom a odišiel do rozprávky. Veríme, že budúci rok koncom marca sa s ním znova stretneme pri ďalšej z jeho prekrásnych rozprávok. Ďakujeme dvornej fotografke za zvečnenie tohto večera. FOTOGALÉRIA
        • Svetový deň vody
          • Svetový deň vody

          • Svetový deň vody (22.3.) si v našej škole každoročne pripomíname nejakou zaujímavou aktivitou. Tento rok si žiaci druhého stupňa pripravili pre žiakov prvého stupňa VODNÝ BUFET. Po celý týždeň mladším spolužiakom cez veľkú prestávku podávali rôzne nápoje z vody, napr. čaj,  či osviežujúcu citronádu. Okrem toho mladších žiakov poučili o tom, že hoci je na našej planéte veľmi veľa vody, iba malú časť môžeme použiť na pitie. Dúfajme, že si tieto informácie zapamätajú a nebudú vodou plytvať, ale budú ju chrániť.
            FOTOGALÉRIA
    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Tajovského 2, Badín
      • 048/418 26 32 - ZŠ zborovňa 0911 717 381 - riaditeľka 048/418 26 15 - MŠ - malá a stredná trieda 0911 317 381 - MŠ - trieda predškolákov (Skalica)
      • Tajovského 2 976 32 Badín Slovakia
      • 35677813
      • 2020947885
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje