• Veľkonočná výzdoba v Badíne

          • Veľkonočné sviatky sa blížia a to si žiada tematickú výzdobu. Naši žiaci prvého aj druhého stupňa vytvorili použitím rôznych techník krásne farebné vajíčka a vlastnoručne namaľovali šesť veľkých kraslíc. V spolupráci s obcou siedmaci vyzdobili kraslicami stromy a priestranstvo pred obecným úradom. Po víkende sme sa dozvedeli, že Badínčanom sa výzdoba veľmi páči, dokonca sa s ňou niektorí fotili. Ak ste ju ešte nevideli, choďte sa na výsledky tvorivosti našich detí pozrieť pred obecný úrad.

          • Prezentácia projektu Erasmus plus

          • V predchádzajúcom mesiaci sme vás informovali o žiackej mobilite v Španielsku, kde naši žiaci navštívili miestnu školu v meste Úbeda.

            Ako pokračuje tento projekt?

            Žiaci si spoločne pripravili prezentáciu, rozdelili sa do dvojíc a podľa dohodnutého harmonogramu na marec zdieľali svoje zážitky, získané poznatky o kultúre danej krajiny a medzikultúrnych rozdieloch so svojimi spolužiakmi v jednotlivých triedach druhého stupňa.

            Okrem toho sa zamerali aj na vyučovací proces. Svoje skúsenosti z vyučovania v danej krajine, o význame učiť sa cudzí jazyk, rozdieloch v školskom systéme, spôsobe výučby a zážitkoch sprostredkovali cez rovesnícke vzdelávanie.

            Cieľom tejto aktivity bolo aktívne zapojiť žiakov do vyučovacieho procesu, rozvíjať ich prezentačné zručnosti, efektívne šíriť získané poznatky z inej krajiny rovesníkom, a aby sa výsledky projektu dostali čo najširšiemu publiku školskej komunity.

          • Návšteva z prokuratúry

          • Prokurátor je človek, ktorý dozerá nad trestným konaním a podáva na súde žaloby na obvinených. Aj u nás v škole sa v pondelok 18. marca pohybovali dvaja prokurátori, no s iným zámerom. Prišli besedovať s ôsmakmi o trestnom práve a trestnej zodpovednosti, o ktorom sa práve učia na občianskej výchove. Žiaci sa dozvedeli, aké sú úlohy polície a prokuratúry, čo všetko je trestný čin a čo priestupok a zistili aj to, či sú už aj oni sami trestnoprávne zodpovední. Vopred si urobili krátky test o právnom povedomí a následne sa s prokurátormi venovali jednotlivým otázkam a vysvetleniam.
            Právne povedomie je dôležité, preto sme radi, že nám o tejto téme prišli porozprávať odborníci.

          • Putovanie s Malým princom

          • Kým deviataci v stredu 20. 3. 2024 tuho premýšľali nad dôležitými otázkami v Testovaní 9, žiaci 2. – 5. ročníka sa v školskej záhrade zabávali aktivitami z príbehu Malého princa. Zahrali sa na kráľov, hľadali v sebe skryté emócie, hádali hádanky či trénovali spoluprácu pri stavbe studne. Niektoré deti prišli tematicky oblečené, dokonca mnohí priniesli rôzne verzie vydaní knihy Malý princ.

          • Extrémizmus a radikalizácia

          • Pokračujeme v ďalších aktivitách týkajúcich sa prevencie a tentokrát sa téma týkala extrémizmu a radikalizácie.
            Cieľom aktivity bolo poskytnúť žiakom ôsmych tried základnú orientáciu o probléme radikalizácie, extrémizmu, jeho formách a nebezpečnosti. Žiaci získali stručný prehľad o odbornej terminológii a príkladoch z reálneho života. Tiež boli oboznámení so znením zákona č. 300/2005.

          • Beseda s poľovníčkou

          • Na jar sa zobúdza príroda, všetko kvitne a rastie, ožíva les. A práve v lese žije mnoho živočíchov, o ktorých prišla našim tretiakom porozprávať pani poľovníčka, Ing. Martina Cimermanová, z Badína. Deti sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií nielen o lesných zvieratách, ale aj ako sa o ne poľovníci v zime starajú, čím ich kŕmia, kedy jelene zhadzujú parohy či koľko mláďat môže mať medveď. Na záver si tretiaci poobzerali zhody jeleňa, srnca a daniela, zaujali ich zuby diviaka a vyskúšali si aj ďalekohľad, ktorý je dôležitou súčasťou poľovníckej výbavy. Pani poľovníčke veľmi pekne ďakujeme za pútavé rozprávanie.

          • Okresná prehliadka detských divadiel

          • Malí herci z divadelného krúžku Badínske motovidlá sa dňa 13. 3. 2024 zúčastnili okresnej prehliadky detských divadiel, ktorá nesie názov My sme malí divadelníci. Prvý raz vystupovali na ozajstnom pódiu pred cudzími divákmi. Naše školské talenty sa ukázali v hre Osmijankine rozprávky o detektívoch. Nabrali odvahu a skúsenosti, aby v ďalšom roku mohli opäť reprezentovať našu školu s novou divadelnou hrou.

        • Marec mesiac knihy
          • Marec mesiac knihy

          • Marec sa spája nielen s príchodom jari, kedy sa príroda opäť prebúdza k životu a kvitne v plnej svojej kráse, ale aj s neutíchajúcim zdrojom vedomostí a informácií, a tým sú knihy. Knihy sú bránou do sveta poznania, a preto deti v III. oddelení tento mesiac čítali viac a určite v čítaní budú pokračovať, lebo kto veľa číta, veľa vie. Aby sme len nečítali, ale sa aj zabavili, tvorili sme si vlastné knihy a záložky, aby sme nezabudli, na ktorej strane sme prestali čítať a na záver mesiaca nám bola čítať siedmačka Lili, ktorá pre nás mala pripravený krátky, ale poučný príbeh a na koniec nás otestovala otázkami, či sme ju pozorne počúvali. Viac už v našej galérii.
          • Návšteva predškolákov

          • Každoročne sa návšteva predškolákov v prvom ročníku stáva veľkou udalosťou, ktorá spája základnú školu s materskou školu. Táto skúsenosť nie je len o tom, že malí predškoláci vstupujú do sveta základného vzdelávania, ale aj o tom, že prváci sa stávajú sprievodcami, ktorí sú pripravení privítať svojich nových kamarátov. Počas ich návštevy mali predškoláci spolu s prvákmi príležitosť zúčastniť sa rôznych aktivít, ktoré sú súčasťou vyučovania. Prváci ukázali svoje čitateľské zručnosti, zahrali sa so svojimi mladšími kamarátmi nielen matematické hry a tak im pomohli cítiť sa pohodlne a vítaní v novom prostredí. I táto návšteva poskytuje prvákom príležitosť učiť sa spolupracovať, prejavovať empatiu a zdieľať svoje skúsenosti s ostatnými. Predškoláci, už sa na vás v septembri tešíme.

        • Vynášanie Moreny
          • Vynášanie Moreny

          • Jedným z našich tradičných zvykov, ktorý má každý rok miesto v škôlkarskom kalendári, je vynášanie Moreny. Aj tento rok sme sa dva týždne pred Veľkou nocou stretli na našom dvore a v spoločnosti žiakov základnej školy sme vyprevadili Morenu až k Badínskemu potoku. S pomocou dobrovoľných hasičov sme ju upálili a hodili do vody. Týmto zvykom podobne ako naši predkovia vyjadrujeme túžbu po ukončení zimy a príchode teplých a slnečných dní. 
          • Exkurzia do Matejovho domu

          • 1. marca 2024 sa triedy 7. A a 7. B zúčastnili exkurzie do Matejovho domu v Banskej Bystrici. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavostí z histórie Banskej Bystrice. Po prehliadke sme pokračovali na námestie SNP, kde nám pán učiteľ Milan Krúpa porozprával ďalšie zaujímavosti z histórie nášho mesta, a tiež sme sa dozvedeli, ako kedysi dávno vyzeralo kamenné opevnenie mestského hradu. (Nina Lepiešová 7. B)

          • Beseda s políciou na tému šikana a kyberšikana

          • Šikana a kyberšikana – témy, ktoré nás v škole zaujímajú a dotýkajú sa každého. Preto sme sa v rámci občianskej náuky rozhodli zorganizovať besedu pre žiakov šiesteho ročníka. V spolupráci s políciou sme sa zamerali na problematiku šikany a kyberšikany, aby sme našim žiakom poskytli užitočné informácie a rady, ako sa chrániť a reagovať v prípade, že sa ocitnú v podobnej situácii. Veríme, že takáto osveta je kľúčom k bezpečnému a zdravému prostrediu nielen v škole, ale aj v ich každodennom živote. 

          • Prednáška spojená s diskusiou o kyberšikanovaní

          • V rámci prevencie sa žiaci 7. B triedy zúčastnili aktivity s policajtkou z KRPZ, ktorej nosnou témou bola kyberšikana. Žiaci sa dozvedeli, čo je to elektronické šikanovanie - cyberbullying, cybermobbing. Je to priama forma šikanovania prostredníctvom zneužitia informačno-komunikačných technológií (najmä telefónu, tabletu, internetu a sociálnych sietí) za účelom úmyselne ohroziť, ublížiť alebo zastrašiť obete. Ide o opakované nepriateľské a násilné správanie jednotlivca alebo skupiny, ktorého cieľom je obeť urážať, ponižovať a často sa vyskytuje v spojení s inými formami šikanovania. Tiež sa oboznámili s trestnoprávnou zodpovednosťou a následkami za takéto správanie v online priestore. Naším cieľom je prostredníctvom preventívnych aktivít naučiť žiakov predchádzať rizikovému správaniu a pomôcť im vytvárať si bezpečné prostredie.

        • Marec mesiac knihy
          • Marec mesiac knihy

          • Naši škôlkari sa vybrali navštíviť knižnicu Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici. Privítali nás tu veľmi milo a celý čas sme boli ako v rozprávke. Pani knihovníčka nás previedla celou knižnicou. Toľko kníh pokope sme nikdy nevideli. Vybrala nám príbeh Morská panna, ktorý sme si celý vypočuli. Z knižnice sme si okrem pekných zážitkov odniesli aj vyrobenú záložku. Bude nám ozdobou v našej detskej knižnici, ktorá sa rozrástla o veľa nových kníh, ktoré sme zakúpili z finančnej podpory ministerstva školstva. Doplnili sme mnohé témy, ktoré deti prostredníctvom nich budú poznávať.
          • Šaliansky Maťko J. C. Hronského

          • 27. 2. 2024 sa konalo okresné kolo v prednese slovenskej povesti pod názvom Šaliansky Maťko. Našu školu úspešne reprezentovala Simona Bystrianska zo 7. A triedy, ktorá sa stala víťazkou v III. kategórii. Simonke gratulujeme a prajeme veľa úspechov v krajskom kole.

          • Plavecký kurz

          • Posledný februárový týždeň absolvovali naši tretiaci plavecký kurz. Hneď po prázdninách sme začali voľnejším tempom, no makali sme mimo školských lavíc. Pán autobusár nás príjemne naladil svojimi vtipmi a s úsmevom sme utekali za našimi trénermi. Na týždeň sme sa stali súčasťou „rodiny“ Plaveckého kempu a s ich pomocou sme sa na takmer dve hodiny zmenili na ryby rôznych druhov. V piatok násčakali „záverečné skúšky“, v ktorých sme ukázali svoje plavecké zručnosti a získali mokrý diplom. Ďakujeme všetkým trénerom a pánovi šoférovi. Bolo nám super.

          • Streľba zo vzduchovej pušky

          • Dňa 29. 2. 2024 sa uskutočnila súťaž v streľbe zo vzduchovej pušky žiačok druhého stupňa usporiadaná centrom voľného času v Banskej Bystrici. Strieľalo sa so zalamovacou vzduchovou puškou v ľahu na 10 m. Streľba trvala 40 minút a každý súťažiaci vystrieľal 20 rán na terč.

            Súťažiace M. Danková (8. B) a D. Leštáková (8. A) reprezentovali našu školu a umiestnili sa na peknom 6. a 15. mieste, za čo im ďakujeme a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Tajovského 2, Badín
      • 048/418 26 32 - ZŠ zborovňa 0911 717 381 - riaditeľka 048/418 26 15 - MŠ - malá a stredná trieda 0911 317 381 - MŠ - trieda predškolákov (Skalica)
      • Tajovského 2 976 32 Badín Slovakia
      • 35677813
      • 2020947885
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje