• Krajské kolo Olympijského odznaku všestrannosti

          • Vo štvrtok 27. 4. 2023 mala naša škola tú česť zúčastniť sa krajského kola prestížnej súťaže Odznak všestrannosti v súťažení družstiev. Žiačky a žiaci 6., 7., 8. a 9. ročníka boli vyberaní podľa počtu bodov získaných v individuálnej súťaži. Za každý ročník najvšestrannejší chlapec a najvšestrannejšie dievča. Týchto osem najlepších si porovnalo svoje schopnosti a zručnosti s ďalšími žiakmi z 23 škôl z celého Banskobystrického kraja. Súťažili v čo najrýchlejšom a bezchybnom zdolaní štafetovej trate. Museli zvládnuť preskoky cez švihadlo, rýchle preskoky cez prekážky, podliezanie, preliezanie aj pohyb štvornožky cez prekážky vzad, kotúľ vzad na šikmej ploche či prenášanie plných lôpt s rôznou váhou. Umiestnili sme sa na 12. mieste, presne v strede výsledkovej listiny. Máme do budúcnosti čo zlepšovať, no bola to jednoznačne zaujímavá skúsenosť, ktorá potvrdila, že máme v našej škole veľmi šikovné žiačky aj žiakov.

          • Spelling Genius

          • Dokázali by ste vyspelovať slovo achievement? Niektorí naši žiaci sú v tom majstri. V dňoch 27. a 28. apríla si žiaci 6. až 9. ročníka zmerali sily v anglickej hláskovacej súťaži Spelling Genius. Všetci súťažiaci podali veľmi dobrý a vyrovnaný výkon, no víťaz vždy môže byť len jeden. Na prvých troch miestach v dvoch kategóriách sa umiestnili títo žiaci:

            Kategória A (6. – 7. ročník):

            1. Max Dian (7. A)
            2. Leonie Veselová (7. A)
            3. Kristína Palkechová (7. B)

            Kategória B (8. – 9. ročník):

            1. Sandra Baculáková (8. A)
            2. Michal Farkaš (8. A)
            3. Matilada Guevara (8. A)

            Srdečne gratulujeme a víťazom držíme palce v medziškolskom kole.

          • Sme „ZELENÍ“

          • Nielen v škole, ale i doma sme „ZELENÍ“. Neekologické čistiace prostriedky vymieňame za ekologické v školskom i domácom prostredí. Veríme, že stále inšpirujeme ďalších k pozitívnemu vnímaniu ochrany životného prostredia.

          • Stavanie mája

          • Ľudová tradícia stavanie mája patrí k obľúbeným jarným aktivitám v našej obci. I tento rok mohli byť dňa 28. 4. 2023 obyvatelia obce Badín súčasťou tejto každoročnej akcie.

            Do pestrého folklórneho programu vniesla kus školského ducha i pani učiteľka Vierka Hricová, ktorá s dievčatami prvých a druhých ročníkov vytvorila ľudové pásmo s jarnými piesňami a rečňovankami.

          • Spelling Bee (súťaž v anglickom hláskovaní)

          • V stredu 26. apríla si žiaci 4. a 5. ročníka zmerali sily v anglickej hláskovacej súťaži Spelling Bee. Zúčastnení žiaci sa naozaj premenili na usilovné včeličky a ukázali svoje hláskovacie schopnosti. Všetci na seba môžu byť právom pyšní, svojím hláskovaním by zatienili nejedného Angličana! Hoci to bolo veľmi tesné, na prvých miestach sa umiestnili títo žiaci:

            1. miesto: Ema Varáčková, 5. B

            2. miesto: Zara Dianová, 4. B

            3. miesto: Lukáš Šimo, 5. A

            Srdečne gratulujeme a už teraz sa tešíme na budúci rok!

          • Okresné kolo biologickej olympiády

          • Dňa 20. 4. 2023 sa uskutočnilo na pôde našej školy okresné kolo Biologickej olympiády v kategórii D. Našu školu reprezentovali v teoreticko-praktickej časti dvaja žiaci. Z 19 súťažiacich sa VIKTÓRIA ANDERSSON zo 6. A umiestnila na 6. mieste a MARTIN SITÁR zo 7. A na 7. mieste.

            Ďakujeme za aktívny prístup a prípravu na súťaž!

          • Exkurzia v Múzeu holokaustu v Seredi

          • 25. apríl 2023 sme si vybrali ako vhodný dátum pre spoznanie nedávnej histórie našich dejín. S vybranými žiakmi ôsmeho ročníka sme navštívili jednu z najnavštevovanejších expozícií SNM v súčasnosti, Múzeum holokaustu v Seredi. Holokaust je veľmi vážna téma. Mnohí by povedali, že je to už dávno. Áno, udalosti, ktoré toto múzeum sprístupňuje sa odohrali dávno, ale dodnes sú veľmi živé a týkajú sa každého z nás. Je to o vzťahu človeka k človeku, o medziľudských vzťahoch a morálnych hodnotách človeka. Ďakujem všetkým žiakom za vzornú reprezentáciu školy na verejnosti a aktívny prístup k zadaným úlohám. Po ceste späť sme zašli aj do Dražoviec, pozrieť si jeden z najstarších sakrálnych objektov na Slovensku.

          • Školské kolo biologickej olympiády

          • Dňa 13. 4. 2023 sa konalo školské kolo biologickej olympiády v kategórii F, do ktorej patria aj naši piataci. Tí ukázali, čo vedia o rastlinách a zvieratách našich lesov. Spomedzi všetkých šikovných zúčastnených sa na prvých troch miestach umiestnili:

            1. miesto: Mária Urbanová, 5. A

            2. miesto: Zoja Rusková, 5. B

            3. miesto: Ema Varáčková, 5. B

            Výherkyniam srdečne gratulujeme! Veríme, že láska k biológii bude u našich žiakov vzrastať aj naďalej a stretneme sa aj budúci rok, možno v ešte hojnejšom počte!

          • Okresné kolo geografickej olympiády

          • Tento rok sa konal už 51. ročník jednej z najobľúbenejších olympiád – geografickej olympiády. V banskobystrickom okrese sa súťaže zúčastnilo takmer 120 žiakov v troch kategóriách. Našu školu reprezentovali v každej kategórii dvaja žiaci, ktorí sa v silnej konkurencii nestratili. Zo šiestich reprezentantov boli štyria úspešní riešitelia. No, aby sme neboli príliš skromní až dve kategórie z troch sme ovládli a naši žiaci Simon Mário Almáši zvíťazil v kategórii G a jeho brat Juraj Maximilián Almáši ovládol kategóriu E a postúpil do krajského kola. Gratulujeme víťazom a prajeme veľa šťastia v nasledujúcom kole.

        • Poznávací zájazd do Anglicka
          • Poznávací zájazd do Anglicka

          • 2. apríla 2023 sa 14 žiakov z našej školy vydalo na šesťdňový poznávací zájazd do Anglicka. Cesta autobusom bola veľmi dlhá, ale stála za to. Navštívili sme hlavné mesto Londýn, kde sme si počas dvoch dní prezreli hlavné pamätihodnosti – Greenwich, kde sa nachádza kráľovské observatórium, St. Paul´s Cathedral, pevnosť Tower, London Eye, Houses of Parlament, Buckinhamský palác – sídlo kráľa Karola III.

            Brighton  - prímorské mesto na južnom pobreží nás privítal krásnym slnečným počasím. Bol to relaxačný deň, kedy sme sa po prehliadke mesta venovali nákupom a oddychu na atrakciách pri pobreží.

            Cambridge je  malebné mesto prestížnych univerzít. Round Church, ktorý sme navštívili, je jedným zo štyroch najstarších kostolov na svete.

            Windsor – kráľovský hrad nás uchvátil svojou dobovou atmosférou a aspoň na chvíľu sme sa stali pomyselnou súčasťou kráľovskej rodiny.

            Zistili sme, že Londýn je naozaj kozmopolitné mesto, lebo aj rodiny, u ktorých sme boli ubytovaní, pochádzali z rôznych krajín sveta, čo ale nebolo na škodu, lebo sme mali možnosť poznať život odlišných kultúr sveta.

            Tu je pár názorov samotných účastníkov:

            Tento výlet do Anglicka bol pre mňa veľkou skúsenosťou. Veľa som sa naučil, či už o tom ako to funguje v britskej domácnosti alebo ako chutí pravý britský čaj či fish and chips. Navštívili sme rôzne miesta, z ktorých musím určite oceniť slnečný Brighton a samozrejme Londýn, na ktorý som sa veľmi tešil. Počasie nám veľmi prialo a o upršanom Anglicku nebolo ani slychu. Určite sa tam plánujem vrátiť a odporučil by som to zažiť každému.

            Jakub Kvartek 9.A

            Tento zájazd do Londýna bol pre mňa veľkou skúsenosťou do života. Už od prvého dňa som vedela, že to bude týždeň plný zábavy, spoznávania a učenia sa niečoho nového na čo už nikdy nezabudnem. Navštívili sme mnoho krásnych miest, ale u mňa vyhráva návšteva mesta Brighton, kde sme strávili príjemné chvíle nakupovaním a prechádzaním sa po móle plnom atrakcii pri mori. Počasie bolo chladnejšie, ale zato nám často zasvietilo aj slnko. Aj napriek dlhej a vyčerpávajúcej ceste som si to veľmi užila a určite by som do Londýna s takouto partiou išla opäť, kľudne aj hneď zajtra:)

            Nelly Sedíleková 9.B

            Na tento výlet nikdy nezabudnem, vytvoril mi veľa krásnych zážitkov, skúseností, precvičila som si cudzí jazyk. Najviac sa mi páčil piaty deň aj napriek tomu, že bol posledným, pretože som videla tie najtypickejšie pamiatky a to Westminsterský palác a BigBen , tešila som sa na ne už od začiatku pobytu. Určite by som odporučila všetkým skúsiť výmenný pobyt, pretože je to jedinečná príležitosť na precvičenie cudzieho jazyka a spoznanie novej kultúry a pamiatok.

            Ema Zacharová 8.B

            Videli a počuli sme veľa zaujímavých vecí. Verím, že každý kto sa zúčastnil, má zážitky do konca života. Londýn je nádherné mesto ktoré skutočne má čo ponúknuť po modernej, ale aj po historickej stránke. Videli sme najslávnejšie miesta ako napríklad Tower Bridge, London eye alebo Big Ben. Jediná vec ktorá sa mi veľmi nepozdávala bol pobyt v rodinách, ale aj na to sa dalo zvyknúť.

            Sandra Baculáková 8.A

            Zájazd do Anglicka bol skvelý. Za pár dní sme prešli veľa miest a veľa nového sme sa aj naučili. Prístup v rodine síce nebol vždy dobrý, ale aj napriek tomu som si výlet užila.

            Kristína Richterová 8.A

            The excursion to England was full of experiences. We visited many interesting places. I liked the city of Cambridge - there were a lot of colleges. Their architecture was amazing. The family was very hospitable and amusing.

            Andreas Maňka 8.B

            Zájazd do Anglicka bol podľa môjho názoru prínosná skúsenosť nielen z hľadiska spoznania kultúrno-historických pamiatok, ale aj oboznámenia sa s kultúrou bývania a spôsobom života hostiteľských rodín. Nabitý program nám umožnil vidieť mnohé pekné miesta a dominanty anglického turizmu, no za mňa bol top celodenný výlet do Brightonu. Zaujímavá skúsenosť boli aj cereálie na raňajky každý deň...

            Juraj Almáši 9. B

          • Hrali sme sa s VEDECKOU HRAČKOU

          • V pondelok 17. apríla sme v IV. oddelení školského klubu privítali vzácnu návštevu. Prišla medzi nás pani inžinierka Beata Puobišová, ktorá nám odprezentovala výstavu vedeckých hračiek. Vysvetlila nám ako fungujú a  svoju prednášku prispôsobila deťom a ich vedomostiam. Potom sa náš školský klub až do piatka 21. apríla zmenil na klub malých vedcov. Žiaci v spolupráci s OZ Vedecká hračka pozvali všetkých svojich kamarátov, aby sa s hračkami pohrali. S nadšením kamarátov výstavou sprevádzali a jednotlivé hračky im vysvetľovali. Deti pozorovali, skúšali, naťahovali, otáčali, krútili, skladali, štrngali, búchali... skúmali hračky. A ani netušili, že pomaličky odhaľujú zákonitosti fyziky, mechaniky, optiky či magnetizmu. Počas celého týždňa bola naša výstava plná žiakov. Presvedčíte sa v galérii fotografií. 

          • Beseda so starostom obce Badín

          • Netradičnú hodinu OBN venovanú obecnej samospráve zažili žiaci 6. A a 6. B triedy na Obecnom úrade Badín. Počas návštevy úradu nás sprevádzal starosta obce Badín Mgr. Pavol Hric. 

            Pán starosta nás privítal a ukázal nám kroje, ktoré sa nosili v našej obci. Sú vystavené vo vitrínach na dolnej chodbe. Potom nás previedol kanceláriami, v ktorých si občania môžu vybaviť rôzne potrebné záležitosti. V kancelárii pána starostu sme videli mapu obce, na ktorej sú zakreslené všetky budovy (domy, škola, kostoly) alebo miesta napr. detské a športové ihriská. Táto mapa sa volá Územný plán obce a dozvedeli sme sa, že je dôležitá pre ďalší rozvoj obce. Napríklad, keď potrebujeme postaviť niečo nové. Pán starosta nám tiež vysvetlil symboly obce a povedal nám rôzne informácie o našej dedine. Potom sme sa presunuli na horné poschodie, kde sme videli rokovaciu miestnosť. V tejto miestnosti rokujú poslanci obecného zastupiteľstva. Na záver bola beseda. Pána starostu sme sa pýtali rôzne otázky, na ktoré nám odpovedal. Veľmi sa mi to páčilo. Pán starosta bol milý a všetko prebehlo veľmi dobre. Aj cukríky sme dostali.   

            Nelka Č., 6. B

        • Lesnícke dni
          • Lesnícke dni

          • Dňa 21. 4. 2023 sa žiaci 8. ročníka v rámci DŇA ZEME zúčastnili celoslovenského podujatia Lesnícke dni 2023 vo Zvolene. Cieľom tohtoročného, už 17. ročníka s podtitulom „Lesy – liečia telo i dušu“,  bolo pripomenúť si nenahraditeľnosť a dôležitosť lesov pre zdravie človeka.

            K hlavným organizátorom každoročne patrí Národné lesnícke centrum, ktoré pripravilo bohatý program pre deti a širokú verejnosť.

            Naši žiaci mohli vidieť, v čom spočíva práca lesníkov a aké sú úlohy lesného hospodárstva. Vyskúšali si prácu hasičov, sokoliarov, kynológov, dozvedeli sa zaujímavé informácie o niektorých stredných školách, ktoré sa podujatia zúčastnili. Bohatý program bol sprevádzaný dobrou hudbou,  rôznorodými tanečnými vystúpeniami ako aj náučnými kvízmi, prednáškami jednotlivých organizácií a škôl, workshopmi pre stredoškolákov a zaujímavými aktivitami lesných pedagógov.

          • Bezpečnosť na nete

          • Dňa 17. 4. 2023 sa v našej škole uskutočnila prednáška projektu „Bezpečnosť na nete“, ktorý organizuje Euroatlantické centrum. Je zameraný na zvýšenie povedomia žiakov ZŠ o hybridných hrozbách, akými sú dezinformácie, hoaxy a radikalizácia v online priestore. Projekt má za úlohu dopomôcť k rozvoju kritického myslenia v boji proti týmto negatívnym vplyvom.

            Štvorčlenný tím na čele s našou bývalou žiačkou Sarah Karašinskou si pripravil zaujímavú interaktívnu prednášku pre žiakov 6. ročníka. Na základe aktivity a prejaveného záujmu o tému boli vybratí siedmi žiaci, ktorí sú pozvaní na záverečnú konferenciu, ktorá sa uskutoční 5. 5. 2023 na pôde Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

          • Beseda o mediálnej gramotnosti

          • Vedeli ste, čo je to dopamínový efekt? Naši ôsmaci a deviataci to už vedia. A aj ďalšie nové veci!

            V pondelok 17. apríla sa u nás v škole konala beseda na tému mediálna gramotnosť s novinárom Vladimírom Šnídlom. Pán Šnídl sa dlhodobo venuje problematike médií, sociálnych sietí a práci s informáciami.

            S našimi žiakmi sa rozprával najmä o tom, ako fungujú sociálne siete a ich algoritmy, ktoré nám zobrazujú obsah. Tiež si vysvetlili, ako môžu vznikať hoaxy, ako si overiť dôveryhodnosť informácií a spravodajských stránok, alebo o čom hovoria konšpiračné teórie.

            V druhej časti besedy sa venovali aktuálnym témam, pri ktorých často dochádza k manipulácii s informáciami, a ako máme vedieť takéto manipulácie odhaliť. Bolo odprezentovaných mnoho faktov, čo dáva žiakom možnosť vytvoriť si názor podložený reálnymi údajmi.

            Veríme, že získané poznatky prispejú u našich žiačok a žiakov k rozvoju kritického myslenia, ktoré je v informačnej dobe veľmi potrebné a považuje sa jednu z kľúčových kompetencií pre 21. storočie.

        • Zápis do 1. ročníka
          • Zápis do 1. ročníka

          • Dňa 13. apríla 2023 sa v našej škole konal zápis budúcich prvákov. Aj keď predškoláci prišli v sprievode svojich rodičov, sami museli splniť niekoľko úloh, čím preukázali svoju šikovnosť a pripravenosť na plnenie školských povinností. Všetko hravo zvládli, a preto si domov odniesli aj peknú odmenu v podobe malých darčekov, ktoré pre nich pripravili deti z ŠKD. Ďakujeme všetkým rodičom zapísaných detí za dôveru, ktorú prejavili našej škole.

          • Plavecký výcvik druhákov

          • V dňoch od 4. do 14. apríla 2023 naši druháci absolvovali základný plavecký kurz. Cieľom výcviku, ktorý prebiehal pod vedením skúsených trénerov Plaveckého kempu, bolo vytvoriť u žiakov pozitívny vzťah k vodnému prostrediu, odbúrať strach z vody a naučiť ich správnej technike plaveckých štýlov prsia, kraul a znak.

            Deti boli rozdelené do troch družstiev a počas celého týždňa usilovne zlepšovali svoje plavecké zručnosti. Každý sa snažil a robil pokroky vlastným tempom, najdôležitejšia však bola ich radosť z pobytu vo vode. Na záver žiaci predviedli, čo sa naučili, a ako sa zlepšili. Ich odmenou bola pochvala od trénerov a učiteľov a diplom za úspešné absolvovanie plaveckého kurzu.

          • Anglické divadlo

          • V stredu 5. apríla 2023 sa žiaci 2. stupňa zúčastnili divadelného predstavenia v aule SZU v Banskej Bystrici.

            Piataci si pozreli rozprávku o namyslenej a drzej koze s názvom LAZY GOAT, ktorá využívala princíp mravného posolstva, pričom zvieratá boli príkladmi modelových ľudských vlastností. Okrem umeleckého zážitku deti rozvíjali aj svoje jazykové schopnosti prostredníctvom veselých anglicko-slovenských pesničiek.

            Žiaci 7. a 8. ročníka si pozreli humorne ladený príbeh THE LAST WISH, inšpirovaný rozprávkou Jana Wericha s názvom Kráľ mal troch synov. V predstavení boli použité anglické frázy, slovná zásoba z reálneho života, variabilná scéna, ktoré spolu s pestrými hereckými kreáciami tvorili nezabudnuteľný zážitok.

             

          • 3x3 basketbal

          • Dňa 30. 3. 2023 vyletela z našej školy po veľmi dlhom čase prvá „basketbalová“ lastovička. Zúčastnili sme sa okresného kola 3x3 streetbasketbalu žiakov. Naši reprezentanti bojovali statočne a vybojovali 4. miesto, čo je na začiatok nášho basketbalového ťaženia veľmi slušný výsledok. Veríme, že sa budeme tejto súťaže zúčastňovať pravidelne a zapoja sa aj dievčatá.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Tajovského 2, Badín
      • 048/418 26 32 - ZŠ zborovňa 0911 717 381 - riaditeľka 048/418 26 15 - MŠ - malá a stredná trieda 0911 317 381 - MŠ - trieda predškolákov (Skalica)
      • Tajovského 2 976 32 Badín Slovakia
      • 35677813
      • 2020947885
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje