• Erasmus+ na Chorvátsky spôsob
          • Erasmus+ na Chorvátsky spôsob

          • Všetko začalo skvelo už na letisku v Splite 16. mája. Slnko, palmy a vôňa mora okamžite zdvihli členom našej poslednej tohtoročnej erasmáckej výpravy náladu. Hneď po príchode do hotela sme šli opáčiť more. Bolo studené.

            Deň prvý: uvítací ceremoniál v škole. Veľmi prívetivá, farebná školička v Ploče so šikovnými žiakmi a učiteľmi, ktorí si dali záležať, aby sme sa tam cítili dobre. Po kultúrnom programe bola pripravená prvá aktivita na spôsob escape room a slovenský tím ju s prehľadom vyhral. Nasledovala žiakmi vedená prehliadka mestečka a poobede sme sa boli previezť rybárskou loďkou na neďalekých jazerách.

            Deň druhý: začali sme workshopom na piesočnej pláži pri ústí rieky Neretva a pokračovali v spoznávaní histórie v archeologickom múzeu Narona a v druhom najväčšom chorvátskom meste Split, ktoré založil v 3. storočí rímsky cisár Dioklecián. Vďaka jeho palácu je centrum Splitu pamiatkou na zozname UNESCO.

            Deň tretí: celý sa niesol v znamení workshopov na rôzne témy. Ranné stretnutie na pláži pod borovicami bolo venované muzikoterapii. Potom pracovníci chorvátskeho Červeného kríža robili s účastníkmi nácvik prvej pomoci. Na oddych a zapojenie zase iných zmyslov a zručností slúžila tvorivá dielňa, z ktorej si každý odniesol domov svietnik vlastnoručne vyzdobený mušľami  a lastúrami. Popoludní sa pokračovalo dramatickým workshopom, ktorého cieľom bolo posilniť u študentov rôzne formy vyjadrovania emócií, vzájomné porozumenie a spoluprácu. Program sme zakončili návštevou u starostu Ploče, kde sme si vypočuli koncert tradičnej dalmátskej spievanej hudby v podaní kapely,  ktorej členkou je aj chorvátska koordinátorka projektu.

            Deň štvrtý: Perla Dalmácie. V programe Erasmu majú dôležité miesto aj kultúrno-poznávacie aktivity, ktoré sa tentoraz realizovali v Dubrovníku. Ďalšia z pamiatok UNESCO nám učarovala úzkymi uličkami starého mesta obohnaného hradbami aj malebným prístavom. Každý fanúšik Game of Thrones si tu zaručene príde na svoje.

            Piatkový rozlúčkový večer sa rozbehol štýlovo - naši hostitelia nám pripravili barbecue na terase hotela. Okrem jedla sme sa venovali aj evalvácii mobility a učitelia tiež plánovaniu aktivít.  Žiaci sa zabávali podľa svojej chuti, poľský tím predviedol karaoke pesničku a nemohlo chýbať ani tanečné kolo.

            Chorvátsko je krásna krajina s pohostinnými ľuďmi, ktorí sa o nás dobre postarali. Naučili sme sa a vyskúšali veľa nového a rozhodne si z Chorvátska odnášame viac ako pri bežnej turistickej návšteve. Účastníci sa vrátili domov spokojní a na erasmácke zážitky budú ešte dlho spomínať.

          • Úspechy našich ôsmačiek

          • Tak, ako každý rok už vyše 70 rokov sa aj tento konala Matematická olympiáda. Na jej začiatku je vždy domáce kolo, kde riešime šesť matematických úloh. Keď ich vypočítame a postúpime, nasleduje prezenčné okresné kolo. Tento rok bol rovnako ako predchádzajúce výnimkou a obe kolá som riešila dištančne. Úlohy MO sú vždy o niečo ťažšie ako tie, čo riešime na hodinách. Preto som sa veľmi potešila, keď som skončila 1. – 3. (traja riešitelia sme mali rovnaký počet bodov). Keďže okresným kolom táto olympiáda pre 8. ročník končí, nasledovalo už len vyhodnotenie a odovzdanie diplomov.

            Nina Kapustová, VIII.B

            IQ olympiáda bola pre mňa super skúsenosť a aj príležitosť spoznať ľudí s IQ nad 130, ktorí sú členmi Mensy. Nemyslite si ale, že boli v niečom iní! 😊 Celý program pozostával z piatich kôl - ako napríklad filmová ukážka, kde sme si mali zapamätať čo najviac vecí z krátkeho videa a odpovedať na otázky; písomný logický test, ktorý tvorili úlohy na rozmýšľanie alebo lietajúce písmená, kde sme mali poskladať slovo z písmeniek, ktoré sa pohybovali. Toto kolo sa mi páčilo najviac. Umiestniť sa mi podarilo na 28. mieste zo 75 detí z troch regiónov. Som spokojná so svojim výsledkom, pretože v tomto kole bolo veľa múdrych detí a som rada, že som sa tam dostala a mohla reprezentovať našu školu.

            Natália Lapinová, VIII.B

        • Exkurzia: Stredoslovenské banské mestá
          • Exkurzia: Stredoslovenské banské mestá

          • Vo štvrtok 19. 5. 2022 sa žiaci siedmeho ročníka zúčastnili dejepisnej exkurzie do Banskej Bystrice. Navštívili sme Matejov dom v areáli mestského hradu a následne sme absolvovali  prehliadku historického centra Banskej Bystrice so zameraním na pamiatky mesta z obdobia stredoveku. Naučili sme sa veľa zaujímavého a pripomenuli si banícku minulosť a slávu budov, okolo ktorých často prechádzame.

        • Krajské kolo minifutbalu McDonald´s Cup
          • Krajské kolo minifutbalu McDonald´s Cup

          • Je to tam! Naše žiačky a žiaci 3. a 4. ročníka dosiahli postup do slovenského finále. Veľká pochvala patrí celému družstvu, ktoré hralo a zvíťazilo na krajskom kole minifutbalu McDonald´s Cup, čím si vybojovali postup. Veľké finále ich čaká o necelé tri týždne v Senci, kde si zmerajú futbalové sily s víťazmi všetkých krajov SR. Na krajskom kole v Banskej Bystrici si žiačky a žiaci užili kopec zábavy, odniesli si veľa futbalových zážitkov, vyhrali krásne vecné ceny a tiež sladké a slané občerstvenie. Srdečná gratulácia patrí celému tímu ako aj najlepšiemu hráčovi krajského kola Lucasovi Hamšíkovi (4. A) a najlepšiemu strelcovi Jakubovi Ružbackému (3. A). Prajeme veľa síl na regeneráciu po ťažkých zápasoch a držíme palce v celoslovenskom finále!

        • Malý futbal
          • Malý futbal

          • Naša škola sa zapojila aj do poslednej športovej súťaže v tomto roku, ktorú organizovalo CVČ. Žiaci  piateho, šiesteho a siedmeho ročníka si zahrali malý futbal v kategórii mladších žiakov. Na umelej tráve v ZŠ Radvanská si zmerali sily viaceré tímy z okresu Banská Bystrica. Naši žiaci odohrali veľmi pekné zápasy, obsadili druhé miesto v skupine, no žiaľ, na postup to nestačilo. Ďakujeme žiakom za reprezentáciu školy a budeme držať palce v budúcich zápasoch.

        • Slávik Slovenska
          • Slávik Slovenska

          • A je to tu, dočkali sme sa. Okresné kolo speváckej súťaže Slávik Slovenska máme za sebou. Našu školu reprezentovala Simona Bystrianska z 5. A triedy. Konkurencia bola veľká, no Simonka opäť „zahviezdila“ a vyspievala si krásne 3. miesto. Simi, gratulujeme k ďalšiemu úspechu.

          • Návšteva v detskom domove

          • Učiť sa môžeme nielen od učiteľov, rodičov či spolužiakov. Niekedy sa zaujímavé veci dozvieme aj od ľudí, od ktorých by sme to možno nečakali. S podobným zámerom pracuje aj náš Erasmus projekt. S našimi žiakmi zapojenými v projekte a pani učiteľkou Majlingovou sme navštívili deti v Detskom domove Srdiečko. Privítali nás veľmi srdečne a bezprostredne. Porozprávali sme sa o tom, čo radi robia a ako vyzerá ich bežný život v domove. Zistili sme, že radi čítajú a na záver sme mali zaujímavú debatu o knihách. Keďže si na nové knižky potrebujú dlho šetriť, ponúkli sme im možnosť požičať alebo aj vymeniť si knižky navzájom. Veríme, že sa tento nápad ujme, a že aj pre deti z našej školy bola táto návšteva prínosná.

        • McDonald´s Cup
          • McDonald´s Cup

          • Ako po minulé roky, aj tento organizuje McDonald´s Cup súťaž družstiev žiačok a žiakov 1. stupňa základných škôl v minifutbale. Naši žiaci  L. Hamšík 4. A, M. Citara 4. B, A. Dvash 4. B, J. Ružbacký 3. A, M. Mikloško 3. A, F. Greško 3. A, M. Kováč 3. A a žiačky A. Baloghová 4. B a K. Karabová 3. A dosiahli v okresnom kole najlepší výsledok . Umiestnili sa na prvom mieste a získali hodnotné ceny spolu s medailami a krásnym pohárom. Pokračujú v celoslovenskej súťaži ďalšími zápasmi v krajskom kole proti víťazným družstvám z okresov banskobystrického kraja. Žiačkam a žiakom srdečne gratulujeme, ďakujeme im za reprezentovanie našej školy a držíme palce v ďalších zápasoch.

          • Biologická olympiáda

          • Dňa 21. 4. 2022 sa uskutočnilo okresné kolo biologickej olympiády v teoreticko-praktickej časti kategórie D vo Zvolene. Našu školu úspešne reprezentoval  Vendelín Slavko Almáši zo 7. A, ktorý skončil na 1. mieste.  Srdečne gratulujeme! 

        • Návšteva predškolákov v 1. triede
          • Návšteva predškolákov v 1. triede

          • V stredu 4. mája zavítali k našim prváčikom predškoláci z materskej školy. Prišli sa pozrieť, ako to vyzerá v ozajstnej škole. Vyskúšali si, ako sa sedí v školskej lavici, obzreli si školské pomôcky, plnili rôzne zaujímavé úlohy, dokonca si so školákmi aj zatancovali.

            Budúcim prváčikom želáme veľa úspechov a tešíme sa na nich v septembri!

        • Vzdelanie je budúcnosť
          • Vzdelanie je budúcnosť

          • V apríli sa naša škola zapojila do projektu realizovaného Euroatlantickým centrom pod názvom Vzdelanie je budúcnosť. V rámci tohto projektu sa žiaci 6. A a 6. B triedy interaktívnou formou oboznámili s fungovaním Európskej únie a významom členstva štátov v Európskej únii.  

            Finále projektu sa uskutočnilo 29. 4. 2022 v Banskej Bystrici. Našu školu reprezentoval päťčlenný tím: Daniela Leštáková a Paulína Kristína Končoková zo 6. A, Mia Danková, Andrej Krutošík a Šimon Lapin zo 6. B.

            Žiaci riešili vedomostné úlohy a praktické aktivity týkajúce sa histórie, pamiatok a osobností mesta Banská Bystrica. K zaujímavej a zážitkovej podobe súťaže prispelo päť stanovísk - Štátna vedecká knižnica, Mestský hrad Barbakan, Hodinová veža, Múzeum Slovenského národného povstania a vila Dominika Skuteckého, na ktorých sa riešili rôzne typy súťažných úloh.  

            O tom, že finálová súťaž žiakov zaujala, svedčia aj ich reakcie:

            „Súťaž Vzdelanie je budúcnosť sa mi naozaj páčila a obohatila ma o vedomosti. Najviac ma upútala návšteva vily Dominika Skuteckého, tam ma zaujali najmä jeho olejomaľby a tiež informácie o jeho živote a s nimi súvisiace otázky a aktivity.“ 

            Paulína Kristína Končoková, 6. A

            „Na súťaži sa mi najviac páčilo stanovisko Šikmá veža, lebo z nej bolo vidieť skoro na celé mesto a dokonca aj na niektoré kopce. Múzeum SNP, lebo ma zaujali historické zbrane a Skuteckého vila - páčila sa mi kvôli tomu, že tam boli krásne obrazy od autora Dominika Skuteckého.“  

            Šimon Lapin, 6. B 

            Tím žiakov úspešne reprezentoval našu školu a vo finále  súťaže sa umiestnil na 2. mieste.  Všetkým srdečne GRATULUJEME!

        • APRÍL – mesiac lesov a naše sadenie stromčekov
          • APRÍL – mesiac lesov a naše sadenie stromčekov

          • Začiatkom apríla obec BADÍN v spolupráci s Nadáciou Ekopolis a Veolia Slovensko naplánovali výsadbu stromčekov v rámci celonárodného programu "Sadíme budúcnosť". Vyzvali našich najmladších žiakov, aby sa spolupodieľali na výstavbe jabloní v obci. Prváci s nadšením prijali ponuku a zhostili sa spolupráce pri výsadbe. Obuli si gumáky a túžobne očakávali, kedy môžu zasadiť stromček, pri ktorom majú svoje meno. Pri realizácii prváčikom ochotne pomáhali aj členovia ZO Slovenského zväzu záhradkárov v Badíne a láskavým slovom im vysvetlili, ako sa stromčeky sadia. Pán starosta nám na záver zabezpečil občerstvenie a pitný režim a my sme hrdo kráčali späť do školy s vedomím, že sme dokázali prispieť k ochrane životného prostredia takýmto krásnym činom. Ďakujeme pán starosta, že sme mohli priložiť ruku k dielu 

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • Medzinárodný deň Zeme sa každoročne koná 22. apríla. V modernom poňatí ide o ekologicky motivovaný sviatok, upozorňujúci ľudí na vplyv ničenia životného prostredia.

            V našej škole sme si tento deň pripomenuli rôznymi aktivitami. V prvom rade sa žiaci postarali o čistotu okolia školy, a tak svojím konaním  „priložili ruku k dielu”. Vyzbierali smeti na ihrisku, školskom dvore a v okolí zastávky. Na hodinách prírodovedy, biológie, anglického jazyka a výtvarnej výchovy sa venovali environmentálnym témam, ktoré viedli k formovaniu ich postojov a uvedomelému správaniu sa k prírode a ŽP.

            Nosnou akciou bolo rovesnícke vzdelávanie s názvom UČÍME SA NAVZÁJOM, ktorá sa konala na školskom dvore. Žiačky 6. - 8. ročníka K. Palkechová, E. Košová, D. Leštáková, L. Oravkinová, R. Šuleková, A. Donovalová, N. Lapinová, B. Kapiašová, K. Kántorová  v spolupráci s učiteľmi pripravili edukačné úlohy  pre  mladších spolužiakov. Zážitkovou formou im priblížili témy voda, odpady a lesný ekosystém.

             Na záver každý žiak napísal odkaz pre prírodu a spoločne vytvorili strom želaní.

        • Turnaj v bedmintone
          • Turnaj v bedmintone

          • Ďalšou zaujímavou aprílovou akciou bol turnaj v bedmintone medzi základnými školami banskobystrického okresu. Naše žiačky a žiaci odohrali veľmi pekné zápasy a nestratili sa ani v silnej konkurencii. V turnaji si zahrali chlapci: prvá dvojica P. Sedlák a M. Bugan, druhá D. Komínek a P. Parížek a dievčatá: prvá dvojica N. Kapustová a N. Nigríniová, druhá dvojica B. Kapiašová a D. Šolcová, ktorým sa podarilo umiestniť sa na treťom mieste. Srdečne im gratulujeme a dúfame, že budú všetci súťažiaci, ako aj ostatní záujemcovia v tomto netradičnom športe pokračovať.

        • Atletický 4-boj
          • Atletický 4-boj

          • Po takmer trojročnej prestávke organizácia Školský šport spustila športové súťaže medzi základnými školami. Jednou zo súťaží bol aj atletický 4-boj, ktorého sa zúčastnili aj naši žiaci K. Richreová, K. M. Kapustíková, N. Haasová, A. Iliaš, M. Cimerman, A. Krutošík a D. Ďurica. V disciplíne hod kriketovou loptičkou A. Iliaš prekonal úradujúceho majstra SR vo svojej kategórií a umiestnil sa na prvom mieste. Srdečne gratulujeme a ďakujeme všetkým žiačkam a žiakom za účasť na súťaži!

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou, Tajovského 2, Badín
        • 048/418 26 32 - ZŠ zborovňa 0911 717 381 - riaditeľka 048/418 26 15 - MŠ - malá a stredná trieda 0911 317 381 - MŠ - trieda predškolákov (Skalica)
        • Tajovského 2 976 32 Badín Slovakia
        • 35677813
        • 2020947885
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje