• Exkurzia do parlamentu – Národnej rady Slovenskej republiky
          • Exkurzia do parlamentu – Národnej rady Slovenskej republiky

          • Dňa 1. 2. 2023 sa žiaci 8. A a 8. B triedy zúčastnili exkurzie do Bratislavy. Exkurzia bola realizovaná v rámci predmetu občianska náuka, preto jej hlavným cieľom bola návšteva Národnej rady Slovenskej republiky, ktorá je jediným ústavodarným a zákonodarným orgánom Slovenskej republiky.

            Žiaci počas návštevy parlamentu zažili veľa zaujímavých aktivít. V sprievode vyškoleného pracovníka mali možnosť spoznať priestory parlamentu, z balkóna rokovacej sály sledovali práve prebiehajúce plenárne zasadnutie NR SR, obdivovali obrazy slovenského maliara Albína Brunovského, ktoré sa nachádzajú pri vstupe do rokovacej sály, so záujmom pozorovali výmenu čestnej stráže, viedli neformálnu debatu s poslancami NR SR pánom Matovičom a pánom Šipošom, pozorovali nielen prácu poslancov, ale aj filmových štábov a redaktorov, ktorí nám každodenne prinášajú aktuálne informácie o dianí v parlamente.

            „Pán, ktorý nás sprevádzal nám ukázal štátne symboly a videli sme aj výmenu stráže, čo ja osobne som videl prvýkrát v živote. Taktiež sme videli rokovanie a po krátkej prestávke sa prišiel s nami osobne porozprávať politik Igor Matovič, čo bol jeden z najbláznivejších zážitkov v mojom živote. Pofotili sme sa s ním, aj s inými politikmi a potom nasledovala hodinka voľného času v obchodnom centre. Bol to veľmi pekný a náučný deň.“  Patrik (8. B)

            „Exkurzia sa mi veľmi páčila. Program bol nabitý. Bolo zaujímavé stretnúť sa s pánom Igorom Matovičom a s ostatnými významnými osobami.“  Michal C. (8. A)

            „Na tejto exkurzii sa mi najviac páčilo, že som si našla nového kamaráta a to poslanca Igora Matoviča. Nikdy by som nepovedala, že spoznám toľko známych ľudí, poslancov či novinárov. Dokonca som telefonovala s reportérom Michalom Kovačičom. Na tento deň nikdy v živote nezabudnem a verím, že ani Igor Matovič nie. Bol to skvelý nápad na exkurziu.“  Ema (8. B)

            „Veľmi sa mi páčila hra, v ktorej sme sa hrali na poslancov a reportérov. Niektorí spolužiaci boli poslancami a my ostatní sme hrali reportérov. Kládli sme rôzne novinárske otázky. Odpovede našich spolužiakov ako poslancov boli zábavné.“  Lucia (8. A)

        • Olympijský odznak všestrannosti
          • Olympijský odznak všestrannosti

          • Tento školský rok sa žiaci druhého stupňa našej školy zapojili do súťaže Olympijský odznak všestrannosti, ktorú vyhlásil Slovenský olympijský výbor v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu. Žiaci si mohli zmerať svoje sily s rovesníkmi z celého Slovenska.

            Veľmi nás teší, že v škole máme aktívnych a úspešných športovcov, ktorí sa v silnej konkurencii nestratili. Úspešnými mohli byť len tí, ktorí absolvovali všetky súťažné disciplíny. Čísla hovoria o tom, že ich nebolo málo.

            Bronzový odznak získalo 21 žiakov.

            Strieborný odznak získalo 7  žiakov.

            A zlatý, najvzácnejší odznak, získali dvaja žiaci zo 6. A triedy, športovci telom i dušou, Lukáš RužbackýAlexander Mikloško.

            Všetkým oceneným srdečne gratulujeme a veríme, že úspech viacerých našich žiakov bude motiváciou pre ostatných do budúcich ročníkov tejto atraktívnej súťaže.

            Takmer 33-tisíc detí súťažilo v Olympijskom odznaku všestrannosti (olympic.sk)

        • Školská knižnica
          • Školská knižnica

          • Záujem detí o čítanie úspešne podporujeme aj vďaka pestrému výberu kníh v našej školskej knižnici. V prvom polroku si žiaci našej školy vypožičali 296 kníh. Najčastejšie si deti požičiavajú knihy na doplnkové čítanie. Mnohí však prichádzajú aj z vlastnej iniciatívy, čo nás nesmierne teší.

            Každý piatok v čase 12.30 – 13.30 sa môžete prísť presvedčiť, že knižnica ponúka naozaj zaujímavý výber kníh, pohľadať si svoj vlastný žáner alebo si len tak prelistovať knihami, čo vás zaujímajú.

             

            Tešíme sa na každú návštevu!

          • Naša účasť v okresnom kole Olympiády v anglickom jazyku

          • Dňa 19. januára 2023 sa uskutočnilo okresné kolo olympiády v anglickom jazyku. Našu školu v ňom zastupovali víťazky školského kola Nina Kapustová  z 9. B a Paulína Kristína Končoková zo 7. A triedy. Dievčatá statočne bojovali a sú úspešnými riešiteľkami olympiády. Nina sa umiestnila na 4. mieste v konkurencii 19 žiakov kategórie 1B a Paulínke patrí 6. miesto zo 17 účastníkov kategórie 1A.

            Obidvom žiačkam srdečne blahoželáme, prajeme veľa ďalších úspechov a ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy.

          • Prvácka predvianočná besiedka

          • Pred Vianocami stihli prváci potešiť svojich rodičov milou besiedkou. Pripravili si pre nich tance, piesne a básničky. Krátky program voviedol rodičov do príjemnej vianočnej atmosféry a darček v podobe svietiaceho snehuliačika potešil všetky srdiečka mamičiek i oteckov.

          • Exkurzia Viedeň

          • Po dlhšej prestávke spôsobenej menej priaznivými kovidovými časmi, ktoré nám nedovolili vycestovať a spoznávať svet, sme sa rozhodli zorganizovať tento školský rok pre žiakov našej školy exkurziu do Viedne. Žiaci mali jedinečnú možnosť využiť svoje jazykové zručnosti priamo v praxi na rozličných miestach. Mnohí z nich sa vo Viedni ocitli po prvýkrát a hlavné mesto Rakúska  zanechalo na nich výnimočný dojem. Počas spoločnej pešej prehliadky sme videli starobylú Viedeň v podobe historického centra s očarujúcim palácom Hofburg, Dómom svätého Štefana, Viedenskou operou, Viedenským parlamentom a Viedenskou radnicou. Po pešej prehliadke sme navštívili Prírodovedné múzeum, kde sa nachádza na niekoľkých poschodiach viac ako 20 miliónov artefaktov a muzeálnych kúskov zozbieraných za dlhé obdobie. Našu púť sme zakončili pri Viedenskej radnici, kde sa konali každoročné vianočné trhy, ktoré lákali farbami a vôňami punčov a iných vianočných špecialít. Za jeden deň sme sa dotkli Viedne a je na každom z nás, či sa ju rozhodneme navštíviť a preskúmať detailnejšie aj nabudúce. Je v nej stále čo objavovať.     

          • Vianočná pošta pre seniorov

          • Napísať dnes niekomu list alebo pohľadnicu nie je až taká bežná záležitosť. Napriek tomu sa piataci na slovenskom jazyku učia, ako to urobiť správne. Aby sme sa neučili len suchú teóriu, rozhodli sme sa, že sa tento rok zapojíme do charitatívnej akcie Vianočná pošta pre seniorov. Na výtvarnej výchove sme vyrobili pomocou techniky linoryt krásne pohľadnice. Tie sme na slovenskom jazyku vypísali tak, ako sme sa to už pred tým naučili. Naše pohľadnice potešia konkrétnych seniorov zo Sečoviec a Nových Zámkov. Veríme, že aj vďaka nim budú ich Vianoce príjemnejšie, a že nám odpustia drobné prehrešky voči gramatike. 

          • Detská lesnícka univerzita

          • Dňa 12. 12. 2022 žiaci 6. ročníka absolvovali tretiu odbornú prednášku na tému Z poľovníckej kapsy, ktorú viedol Ing. Jozef Bučko, PhD z Národného lesníckeho centra vo Zvolene. Rozšírili si vedomosti o raticovej zveri, poľovníckych revíroch, lesnom hospodárovi a sokoliarstve. Zaujímavá téma bola kynológia. Niektorí naši žiaci majú plemená poľovníckych psov doma a tak im táto oblasť bola známa.

            V ďalšej časti študenti Delesun určovali ihličnaté stromy a rozdiely medzi nimi. Dozvedeli sa, že najvhodnejší živý vianočný stromček je z jedle bielej, potom z borovice a na poslednom mieste sa umiestnil smrek obyčajný.

            Záver Delesun sa niesol v duchu Vianoc a tvorivej pracovnej atmosfére. Aktivity lesnej pedagogiky Vianočný stromček - produkt z lesa viedli Ing. Veronika Jaloviarová a Ing. Andrea Melcerová z NLC. Čerešničkou na torte bola Simonka Bystrianska zo 6. A, ktorá všetkým prítomným zaspievala vianočnú pesničku a tým ukončila posledné stretnutie tohto kalendárneho roka.

          • Pečie celá škola 

          • Najchemickejší vianočný koláčik

            Pripravili sme pre vás netradičnú predvianočnú súťaž. Neváhajte, zapojte sa!  Trieda nerozhoduje. Zapojiť sa môže ktokoľvek. 

            V čase od 1. 12. 2022 do 19. 12. 2022 upečte sami alebo s pomocou dospelých netradičný vianočný koláčik alebo ho netradične vyzdobte. Motív je jasný – CHEMICKÝ ! 

            Koláčik (vianočné trvanlivé pečivo) prineste do školy vhodne zabalený a odovzdajte p. učiteľke Balkovej. Nezabudnite napísať svoje meno, priezvisko a triedu. 

            Najkreatívnejšie cukrovinky z vašej dielne budú odmenené. 

            Už teraz sa neskutočne tešíme!

          • Záložky pre láskavých ľudí

          • Kníhkupectvo Artforum Banská Bystrica už 17 rokov organizuje príjemnú predvianočnú akciu s názvom Daruj knihu. Každý, kto má chuť pomôcť splniť rozprávkový sen deťom z náročných sociálnych podmienok, dostane po jej zakúpení záložku, ktorú vyrobili naši piataci. Ostane im tak pamiatka na výnimočný čin, ktorý urobili pre detské šťastie.

        • Mikuláš u nás na návšteve
          • Mikuláš u nás na návšteve

          • Hoci nám 6. decembra stále nenasnežilo, potešil nás aspoň príchod Mikuláša, ktorého sme netrpezlivo čakali. Ako po iné roky ani teraz nesklamal a spolu s čertom a anjelikom nás potešil svojou vzácnou prítomnosťou. Žiaci vo všetkých ročníkoch 1. stupňa sa na neho tešili a prichystali si pre neho pár mikulášskych pesničiek. On mal zasa pre všetky deti pripravené milé sladké darčeky. Veď čo by to bol za Mikuláša bez sladkostí a vďačných tváričiek našich detí? Ďakujeme a tešíme sa o rok milý Mikuláš!

          • Olympiáda v nemeckom jazyku

          • V dňoch 24. a 25. novembra 2022 sa v našej škole konala olympiáda v nemeckom jazyku, ktorej usporiadateľom je od tohto školského roku NIVAM. Zúčastnili sa jej žiaci 8. a 9. ročníka v kategórii 1B. Z celkového počtu štrnástich zúčastnených žiakov mohli postúpiť iba tí najlepší. Víťazmi školského kola sú Natália Lapinová z 9. B, ktorá obsadila druhé miesto a absolútnym víťazom sa stal Jakub Kvartek z 9. A, ktorý sa umiestnil na prvom mieste. Obom súťažiacim gratulujeme a držíme im palce v okresnom kole, ktoré sa bude konať 18. 1. 2023.

          • Plavecký výcvik 5. ročníka

          • Tento rok plavecký výcvik absolvovali piatačky a piataci na plavárni Štiavničky v Banskej Bystrici. Traja tréneri a pedagogický dozor sa postarali o bezproblémový priebeh výcviku a tak sa žiaci mohli naplno venovať plávaniu. Plaváreň nám ponúkla kvalitné, ale aj zábavné priestory, kde sa mohli žiačky a žiaci naučiť plávať alebo zdokonaľovať svoje plavecké schopnosti. Tobogan a relaxačný bazén boli každý deň naplno využité hlavne po príchode našich žiakov. Všetci zdarne ukončili plavecký výcvik a tým získali diplom za úspešné absolvovanie kurzu plávania.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Tajovského 2, Badín
      • 048/418 26 32 - ZŠ zborovňa 0911 717 381 - riaditeľka 048/418 26 15 - MŠ - malá a stredná trieda 0911 317 381 - MŠ - trieda predškolákov (Skalica)
      • Tajovského 2 976 32 Badín Slovakia
      • 35677813
      • 2020947885
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje