• Ôsmaci navštívili ČOV-ku v Rakytovciach
          • Ôsmaci navštívili ČOV-ku v Rakytovciach

          • V piatok 3. 6. 2022, navštívili ôsmaci čističku odpadových vôd v Rakytovciach. Spoznali nielen princíp čistenia odpadovej vody, ale aj okolie čističky, ktoré je ako stvorené na biodiverzitu. Vďaka aktivitám preskúmali rastlinnú ríšu a objavili rôzne druhy živočíchov. Poznatky neskôr využijú na rovesnícke učenie pre mladších spolužiakov.

          • Návšteva planetária v Žiari nad Hronom

          • Žiaci 4. ročníka si deň pred MDD zopakovali tému z prírodovedy, ktorú sa učili začiatkom školského roka – VESMÍR. Navštívili Planetárium Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom, kde vďaka zaujímavej projekcii a výstižnému výkladu obohatili svoje poznatky o tejto téme.

        • Plavecký výcvik
          • Plavecký výcvik

          • A máme to všetci za sebou. Jedni sa tešili, iní sa báli a boli takí, čo nechceli ani ísť, ale nikto sa našťastie neutopil a nikomu sa nič nestalo. Všetci sme absolvovali plavecký výcvik. Niektorí sa naučili plávať a niektorí si plávanie ešte zlepšili. Plavecký výcvik sme absolvovali na UMB v Banskej Bystrici. Absolvovali ho triedy III. A, III. B a V. A, V. B. Na začiatku nás rozdelili do piatich skupín. Učili nás skúsení tréneri, ktorí plávali závodne. Skákali sme aj zo štartovacích blokov. Nakoniec sme dostali mokré vysvedčenie za absolvovanie. Naše plavecké skúsenosti preverí leto.

                                                                            Dušan Kostiviar, V. A

        • Erasmus+ na Chorvátsky spôsob
          • Erasmus+ na Chorvátsky spôsob

          • Všetko začalo skvelo už na letisku v Splite 16. mája. Slnko, palmy a vôňa mora okamžite zdvihli členom našej poslednej tohtoročnej erasmáckej výpravy náladu. Hneď po príchode do hotela sme šli opáčiť more. Bolo studené.

            Deň prvý: uvítací ceremoniál v škole. Veľmi prívetivá, farebná školička v Ploče so šikovnými žiakmi a učiteľmi, ktorí si dali záležať, aby sme sa tam cítili dobre. Po kultúrnom programe bola pripravená prvá aktivita na spôsob escape room a slovenský tím ju s prehľadom vyhral. Nasledovala žiakmi vedená prehliadka mestečka a poobede sme sa boli previezť rybárskou loďkou na neďalekých jazerách.

            Deň druhý: začali sme workshopom na piesočnej pláži pri ústí rieky Neretva a pokračovali v spoznávaní histórie v archeologickom múzeu Narona a v druhom najväčšom chorvátskom meste Split, ktoré založil v 3. storočí rímsky cisár Dioklecián. Vďaka jeho palácu je centrum Splitu pamiatkou na zozname UNESCO.

            Deň tretí: celý sa niesol v znamení workshopov na rôzne témy. Ranné stretnutie na pláži pod borovicami bolo venované muzikoterapii. Potom pracovníci chorvátskeho Červeného kríža robili s účastníkmi nácvik prvej pomoci. Na oddych a zapojenie zase iných zmyslov a zručností slúžila tvorivá dielňa, z ktorej si každý odniesol domov svietnik vlastnoručne vyzdobený mušľami  a lastúrami. Popoludní sa pokračovalo dramatickým workshopom, ktorého cieľom bolo posilniť u študentov rôzne formy vyjadrovania emócií, vzájomné porozumenie a spoluprácu. Program sme zakončili návštevou u starostu Ploče, kde sme si vypočuli koncert tradičnej dalmátskej spievanej hudby v podaní kapely,  ktorej členkou je aj chorvátska koordinátorka projektu.

            Deň štvrtý: Perla Dalmácie. V programe Erasmu majú dôležité miesto aj kultúrno-poznávacie aktivity, ktoré sa tentoraz realizovali v Dubrovníku. Ďalšia z pamiatok UNESCO nám učarovala úzkymi uličkami starého mesta obohnaného hradbami aj malebným prístavom. Každý fanúšik Game of Thrones si tu zaručene príde na svoje.

            Piatkový rozlúčkový večer sa rozbehol štýlovo - naši hostitelia nám pripravili barbecue na terase hotela. Okrem jedla sme sa venovali aj evalvácii mobility a učitelia tiež plánovaniu aktivít.  Žiaci sa zabávali podľa svojej chuti, poľský tím predviedol karaoke pesničku a nemohlo chýbať ani tanečné kolo.

            Chorvátsko je krásna krajina s pohostinnými ľuďmi, ktorí sa o nás dobre postarali. Naučili sme sa a vyskúšali veľa nového a rozhodne si z Chorvátska odnášame viac ako pri bežnej turistickej návšteve. Účastníci sa vrátili domov spokojní a na erasmácke zážitky budú ešte dlho spomínať.

          • Úspechy našich ôsmačiek

          • Tak, ako každý rok už vyše 70 rokov sa aj tento konala Matematická olympiáda. Na jej začiatku je vždy domáce kolo, kde riešime šesť matematických úloh. Keď ich vypočítame a postúpime, nasleduje prezenčné okresné kolo. Tento rok bol rovnako ako predchádzajúce výnimkou a obe kolá som riešila dištančne. Úlohy MO sú vždy o niečo ťažšie ako tie, čo riešime na hodinách. Preto som sa veľmi potešila, keď som skončila 1. – 3. (traja riešitelia sme mali rovnaký počet bodov). Keďže okresným kolom táto olympiáda pre 8. ročník končí, nasledovalo už len vyhodnotenie a odovzdanie diplomov.

            Nina Kapustová, VIII.B

            IQ olympiáda bola pre mňa super skúsenosť a aj príležitosť spoznať ľudí s IQ nad 130, ktorí sú členmi Mensy. Nemyslite si ale, že boli v niečom iní! 😊 Celý program pozostával z piatich kôl - ako napríklad filmová ukážka, kde sme si mali zapamätať čo najviac vecí z krátkeho videa a odpovedať na otázky; písomný logický test, ktorý tvorili úlohy na rozmýšľanie alebo lietajúce písmená, kde sme mali poskladať slovo z písmeniek, ktoré sa pohybovali. Toto kolo sa mi páčilo najviac. Umiestniť sa mi podarilo na 28. mieste zo 75 detí z troch regiónov. Som spokojná so svojim výsledkom, pretože v tomto kole bolo veľa múdrych detí a som rada, že som sa tam dostala a mohla reprezentovať našu školu.

            Natália Lapinová, VIII.B

        • Exkurzia: Stredoslovenské banské mestá
          • Exkurzia: Stredoslovenské banské mestá

          • Vo štvrtok 19. 5. 2022 sa žiaci siedmeho ročníka zúčastnili dejepisnej exkurzie do Banskej Bystrice. Navštívili sme Matejov dom v areáli mestského hradu a následne sme absolvovali  prehliadku historického centra Banskej Bystrice so zameraním na pamiatky mesta z obdobia stredoveku. Naučili sme sa veľa zaujímavého a pripomenuli si banícku minulosť a slávu budov, okolo ktorých často prechádzame.

        • Krajské kolo minifutbalu McDonald´s Cup
          • Krajské kolo minifutbalu McDonald´s Cup

          • Je to tam! Naše žiačky a žiaci 3. a 4. ročníka dosiahli postup do slovenského finále. Veľká pochvala patrí celému družstvu, ktoré hralo a zvíťazilo na krajskom kole minifutbalu McDonald´s Cup, čím si vybojovali postup. Veľké finále ich čaká o necelé tri týždne v Senci, kde si zmerajú futbalové sily s víťazmi všetkých krajov SR. Na krajskom kole v Banskej Bystrici si žiačky a žiaci užili kopec zábavy, odniesli si veľa futbalových zážitkov, vyhrali krásne vecné ceny a tiež sladké a slané občerstvenie. Srdečná gratulácia patrí celému tímu ako aj najlepšiemu hráčovi krajského kola Lucasovi Hamšíkovi (4. A) a najlepšiemu strelcovi Jakubovi Ružbackému (3. A). Prajeme veľa síl na regeneráciu po ťažkých zápasoch a držíme palce v celoslovenskom finále!

        • Malý futbal
          • Malý futbal

          • Naša škola sa zapojila aj do poslednej športovej súťaže v tomto roku, ktorú organizovalo CVČ. Žiaci  piateho, šiesteho a siedmeho ročníka si zahrali malý futbal v kategórii mladších žiakov. Na umelej tráve v ZŠ Radvanská si zmerali sily viaceré tímy z okresu Banská Bystrica. Naši žiaci odohrali veľmi pekné zápasy, obsadili druhé miesto v skupine, no žiaľ, na postup to nestačilo. Ďakujeme žiakom za reprezentáciu školy a budeme držať palce v budúcich zápasoch.

        • Slávik Slovenska
          • Slávik Slovenska

          • A je to tu, dočkali sme sa. Okresné kolo speváckej súťaže Slávik Slovenska máme za sebou. Našu školu reprezentovala Simona Bystrianska z 5. A triedy. Konkurencia bola veľká, no Simonka opäť „zahviezdila“ a vyspievala si krásne 3. miesto. Simi, gratulujeme k ďalšiemu úspechu.

          • Návšteva v detskom domove

          • Učiť sa môžeme nielen od učiteľov, rodičov či spolužiakov. Niekedy sa zaujímavé veci dozvieme aj od ľudí, od ktorých by sme to možno nečakali. S podobným zámerom pracuje aj náš Erasmus projekt. S našimi žiakmi zapojenými v projekte a pani učiteľkou Majlingovou sme navštívili deti v Detskom domove Srdiečko. Privítali nás veľmi srdečne a bezprostredne. Porozprávali sme sa o tom, čo radi robia a ako vyzerá ich bežný život v domove. Zistili sme, že radi čítajú a na záver sme mali zaujímavú debatu o knihách. Keďže si na nové knižky potrebujú dlho šetriť, ponúkli sme im možnosť požičať alebo aj vymeniť si knižky navzájom. Veríme, že sa tento nápad ujme, a že aj pre deti z našej školy bola táto návšteva prínosná.

        • McDonald´s Cup
          • McDonald´s Cup

          • Ako po minulé roky, aj tento organizuje McDonald´s Cup súťaž družstiev žiačok a žiakov 1. stupňa základných škôl v minifutbale. Naši žiaci  L. Hamšík 4. A, M. Citara 4. B, A. Dvash 4. B, J. Ružbacký 3. A, M. Mikloško 3. A, F. Greško 3. A, M. Kováč 3. A a žiačky A. Baloghová 4. B a K. Karabová 3. A dosiahli v okresnom kole najlepší výsledok . Umiestnili sa na prvom mieste a získali hodnotné ceny spolu s medailami a krásnym pohárom. Pokračujú v celoslovenskej súťaži ďalšími zápasmi v krajskom kole proti víťazným družstvám z okresov banskobystrického kraja. Žiačkam a žiakom srdečne gratulujeme, ďakujeme im za reprezentovanie našej školy a držíme palce v ďalších zápasoch.

          • Biologická olympiáda

          • Dňa 21. 4. 2022 sa uskutočnilo okresné kolo biologickej olympiády v teoreticko-praktickej časti kategórie D vo Zvolene. Našu školu úspešne reprezentoval  Vendelín Slavko Almáši zo 7. A, ktorý skončil na 1. mieste.  Srdečne gratulujeme! 

        • Návšteva predškolákov v 1. triede
          • Návšteva predškolákov v 1. triede

          • V stredu 4. mája zavítali k našim prváčikom predškoláci z materskej školy. Prišli sa pozrieť, ako to vyzerá v ozajstnej škole. Vyskúšali si, ako sa sedí v školskej lavici, obzreli si školské pomôcky, plnili rôzne zaujímavé úlohy, dokonca si so školákmi aj zatancovali.

            Budúcim prváčikom želáme veľa úspechov a tešíme sa na nich v septembri!

        • Vzdelanie je budúcnosť
          • Vzdelanie je budúcnosť

          • V apríli sa naša škola zapojila do projektu realizovaného Euroatlantickým centrom pod názvom Vzdelanie je budúcnosť. V rámci tohto projektu sa žiaci 6. A a 6. B triedy interaktívnou formou oboznámili s fungovaním Európskej únie a významom členstva štátov v Európskej únii.  

            Finále projektu sa uskutočnilo 29. 4. 2022 v Banskej Bystrici. Našu školu reprezentoval päťčlenný tím: Daniela Leštáková a Paulína Kristína Končoková zo 6. A, Mia Danková, Andrej Krutošík a Šimon Lapin zo 6. B.

            Žiaci riešili vedomostné úlohy a praktické aktivity týkajúce sa histórie, pamiatok a osobností mesta Banská Bystrica. K zaujímavej a zážitkovej podobe súťaže prispelo päť stanovísk - Štátna vedecká knižnica, Mestský hrad Barbakan, Hodinová veža, Múzeum Slovenského národného povstania a vila Dominika Skuteckého, na ktorých sa riešili rôzne typy súťažných úloh.  

            O tom, že finálová súťaž žiakov zaujala, svedčia aj ich reakcie:

            „Súťaž Vzdelanie je budúcnosť sa mi naozaj páčila a obohatila ma o vedomosti. Najviac ma upútala návšteva vily Dominika Skuteckého, tam ma zaujali najmä jeho olejomaľby a tiež informácie o jeho živote a s nimi súvisiace otázky a aktivity.“ 

            Paulína Kristína Končoková, 6. A

            „Na súťaži sa mi najviac páčilo stanovisko Šikmá veža, lebo z nej bolo vidieť skoro na celé mesto a dokonca aj na niektoré kopce. Múzeum SNP, lebo ma zaujali historické zbrane a Skuteckého vila - páčila sa mi kvôli tomu, že tam boli krásne obrazy od autora Dominika Skuteckého.“  

            Šimon Lapin, 6. B 

            Tím žiakov úspešne reprezentoval našu školu a vo finále  súťaže sa umiestnil na 2. mieste.  Všetkým srdečne GRATULUJEME!

        • APRÍL – mesiac lesov a naše sadenie stromčekov
          • APRÍL – mesiac lesov a naše sadenie stromčekov

          • Začiatkom apríla obec BADÍN v spolupráci s Nadáciou Ekopolis a Veolia Slovensko naplánovali výsadbu stromčekov v rámci celonárodného programu "Sadíme budúcnosť". Vyzvali našich najmladších žiakov, aby sa spolupodieľali na výstavbe jabloní v obci. Prváci s nadšením prijali ponuku a zhostili sa spolupráce pri výsadbe. Obuli si gumáky a túžobne očakávali, kedy môžu zasadiť stromček, pri ktorom majú svoje meno. Pri realizácii prváčikom ochotne pomáhali aj členovia ZO Slovenského zväzu záhradkárov v Badíne a láskavým slovom im vysvetlili, ako sa stromčeky sadia. Pán starosta nám na záver zabezpečil občerstvenie a pitný režim a my sme hrdo kráčali späť do školy s vedomím, že sme dokázali prispieť k ochrane životného prostredia takýmto krásnym činom. Ďakujeme pán starosta, že sme mohli priložiť ruku k dielu 

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • Medzinárodný deň Zeme sa každoročne koná 22. apríla. V modernom poňatí ide o ekologicky motivovaný sviatok, upozorňujúci ľudí na vplyv ničenia životného prostredia.

            V našej škole sme si tento deň pripomenuli rôznymi aktivitami. V prvom rade sa žiaci postarali o čistotu okolia školy, a tak svojím konaním  „priložili ruku k dielu”. Vyzbierali smeti na ihrisku, školskom dvore a v okolí zastávky. Na hodinách prírodovedy, biológie, anglického jazyka a výtvarnej výchovy sa venovali environmentálnym témam, ktoré viedli k formovaniu ich postojov a uvedomelému správaniu sa k prírode a ŽP.

            Nosnou akciou bolo rovesnícke vzdelávanie s názvom UČÍME SA NAVZÁJOM, ktorá sa konala na školskom dvore. Žiačky 6. - 8. ročníka K. Palkechová, E. Košová, D. Leštáková, L. Oravkinová, R. Šuleková, A. Donovalová, N. Lapinová, B. Kapiašová, K. Kántorová  v spolupráci s učiteľmi pripravili edukačné úlohy  pre  mladších spolužiakov. Zážitkovou formou im priblížili témy voda, odpady a lesný ekosystém.

             Na záver každý žiak napísal odkaz pre prírodu a spoločne vytvorili strom želaní.

        • Turnaj v bedmintone
          • Turnaj v bedmintone

          • Ďalšou zaujímavou aprílovou akciou bol turnaj v bedmintone medzi základnými školami banskobystrického okresu. Naše žiačky a žiaci odohrali veľmi pekné zápasy a nestratili sa ani v silnej konkurencii. V turnaji si zahrali chlapci: prvá dvojica P. Sedlák a M. Bugan, druhá D. Komínek a P. Parížek a dievčatá: prvá dvojica N. Kapustová a N. Nigríniová, druhá dvojica B. Kapiašová a D. Šolcová, ktorým sa podarilo umiestniť sa na treťom mieste. Srdečne im gratulujeme a dúfame, že budú všetci súťažiaci, ako aj ostatní záujemcovia v tomto netradičnom športe pokračovať.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Tajovského 2, Badín
      • 048/418 26 32 - ZŠ zborovňa 0911 717 381 - riaditeľka 048/418 26 15 - MŠ - malá a stredná trieda 0911 317 381 - MŠ - trieda predškolákov (Skalica)
      • Tajovského 2 976 32 Badín Slovakia
      • 35677813
      • 2020947885
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje