• Hlasujte za naše vajíčko

          • Europa SC Banská Bystrica pripravila pred veľkonočnými sviatkami milú aktivitu, do ktorej zapojila žiakov z viacerých banskobystrických škôl.  V nákupnom centre vyrástla veľkonočná lúka s krásnymi vajíčkami. Vďaka šikovnosti našich klubárov, má aj naša škola príležitosť prezentovať sa širokej verejnosti.

            Pokiaľ máte chuť podporiť  prácu našich klubárov, zahlasujte za vajíčko číslo 11.

            Môžete tak urobiť na Facebooku: https://www.facebook.com/EUROPA.Shopping.Center

            Ďakujeme!

          • IJSO 2022

          • Olympiáda mladých vedcov IJSO je súťaž, v ktorej sa hľadajú mladé vedecké talenty. Súťažiaci riešia v prvom celonárodnom kole domáci experiment, ktorý zahŕňa problematiku z chémie, fyziky aj biológie, a potom online test s úlohami tiež zo spomenutých troch oblastí.  

            Tento rok sa tejto súťaže zúčastnilo 225 žiakov základných a stredných škôl z celého Slovenska. Bol medzi nimi aj náš žiak, Jakub Janata, z 8.B triedy, ktorý navštevuje chemický krúžok Kremík. Darilo sa mu naozaj výborne, veď obhájil perfektné 11. miesto. 

            Kubkovi srdečne gratulujeme a držíme palce v ďalšom vedeckom bádaní.  

          • Biologická olympiáda

          • Dňa 21. 3. 2022 sa uskutočnilo školské kolo biologickej olympiády v kategórii C, ktorej sa zúčastnilo 27 žiakov 6. a 7. ročníka. 

            Umiestnenie súťažiacich je nasledovné: 

            1. miestoVendelín S. Almáši 7. A, 

            2. miestoAlexander Iliaš 7. A, 

            3. miestoEma Zacharová 7. B.  

            Prví dvaja žiaci postupujú do okresného kola.  

            Víťazom srdečne gratulujeme a ďakujeme všetkým zúčastneným žiakom za aktívny prístup k učeniu sa prírodovedných predmetov. Vendelínovi a Alexovi držíme palce v okresnom kole! 

          • 68. Hviezdoslavov Kubín

          • Dňa 25.3. 2022 sa v Banskej Bystrici konalo regionálne kolo 68. Hviezdoslavovho Kubína v prednese poézie a prózy. Aj naša škola sa tejto umeleckej súťaže zúčastnila a úspešne. Náš žiak, 5.A triedy, LUKÁŠ RUŽBACKÝ sa umiestnil na 3. mieste v prednese poézie. Srdečne gratulujeme a tešíme sa z krásneho miesta na regionálnej úrovni!

        • Erasmus a jarná výprava za slnkom
          • Erasmus a jarná výprava za slnkom

          • Začiatok našej cesty pripadol na prvý jarný deň roku 2022. Mikrobus nás vezie na letisko do Viedne, odkiaľ sme za chvíľočku v Sofii. Šofér Kiril nás potom krkolomnými cestami privezie do Krivej Palanky.

            Potme zastavíme na pumpe, myslíme si, že sa ide tankovať, ale vystupujeme. Tu je náš motel KRATER. Architektúra 90. rokov má nezameniteľný retro šmrnc, ale večera je fantastická. Hneď večer sa naša štvorčlenná posádka skamaráti s poľskou a už sa nerozlúčia.

            Deň prvý: ráno nás privíta Základná škola JOAKIM KRCHOVSKI. Chlieb a soľ, zoznamovanie, darčeky, nálada je veselá. Macedónski žiaci nám predvedú hudobné aj tanečné čísla a z videí sa dozvedáme niečo o jednotlivých účastníckych krajinách a aj o významných osobnostiach Macedónska. Potom navštívime starostu mesta v jeho úrade a miestne etnografické múzeum, kde zisťujeme, že život v minulosti tu bol podobný ako u nás. Elena, sympatická koordinátorka projektu pre Macedónsko, sa preslávi vetou: „Project photo!“ Tak si aj pred múzeom urobíme jednu spoločnú.

            Prvý obed nás šokoval. Odporúčanie pre turistov v Macedónsku: nikdy sa nenajedzte toho, čo už je na stole, lebo to je iba predjedlo! My, neznalí pomerov, sme si vychutnali rozmanité (pred)jedlá a keď prišiel hlavný chod, ktorý sme zo slušnosti nemohli nechať nedotknutý, skoro sme praskli.  Na jedle si jednoducho v Macedónsku dajú záležať.

            Poobede nás ešte čaká workshop, kde sme si vyrábame suveníry technikou decoupage, ale spontánne sa zmení na ice-breaking spoznávací workshop.

            Deň druhý: dlhú cestu autobusom si účastníci krátia vypĺňaním pracovných listov a debatovaním o stratégiách pozitívneho myslenia. Vystupujeme v meste Ohrid, kde nás sprievodkyňa prevedie po starovekých aj novších pamiatkach a po obede sa prepravíme na druhú stranu jazera, ktoré vyzerá takmer ako more. Navštívime pravoslávny kláštor a kocháme sa zapadajúcim slnkom nad horami.

            Deň tretí: Europe House – európsky dom v Krivej Palanke – je pekné moderné miesto, kde sa konajú dnešné workshopy. Týkajú sa pozitívneho myslenia a techník, ktoré môžu pomáhať pri učení a riešení problémov. Deti pracujú v skupinách, navzájom prezentujú svoje výsledky. Angličtina im ide výborne.

            Indoorové aktivity vymeníme za outdoorové a ideme navštíviť Joakim Osogovski manastir neďaleko Palanky, ktorého história siaha do 12. storočia. Po návrate deti čaká workshop zameraný na E-twinning, ktorý vedie ambasádorka školy pre E-twinning. My „pančelky“ sa ňu spoliehame a dávame si kávu s ostatnými učiteľmi, pričom diskutujeme o Erasmus aktivitách na našich školách aj ďalšej chystanej mobilite. Káva je rovnako ako v Turecku dôležitý kultúrny moment. Na slávnostnej večeri si užijeme jedlo a hudbu, zábava graduje.

            Deň štvrtý: nesie sa v znamení Skopje. Sprievodca oplýva informáciami aj vtipnými historkami a prevedie nás od bazáru v starom meste cez námestie s monumentálnymi sochami  až po Múzeum matky Terezy, rodáčky zo Skopje. Fotíme sa pri Alexandrovi Veľkom, ktorý sa tu volá zásadne Macedónsky. Po ceste sa venujeme spoločnému vyhodnoteniu aktivít a priebehu mobility a zhodnocujeme ju kladne.

            Nikto z nás predtým Macedónsko nenavštívil, všetko bolo pre nás nové. Veľa sme sa tu dozvedeli o histórii krajiny, kultúre a spolupráci. Deti si našli kamarátov zo štyroch rôznych krajín a na Erasmus nedajú dopustiť. V sobotu večer sa vraciame domov plní zážitkov.

        • Kurz Zaježová
          • Kurz Zaježová

          • Naša škola je jednou z ôsmich škôl na Slovensku, ktoré boli zaradené do pilotného projektu Voda pre budúcnosť. Stali sme sa zástupcami nášho kraja.

            Cieľom projektu je vybudovanie minimálne dvoch záhradných prvkov súvisiacich s vodou a ich následné využívanie počas vyučovania.

            Akčné školské tímy sa stretli vo vzdelávacom centre v Zaježovej, aby sa vďaka lektorom naladili na vodnú tematiku a získali nápady do ďalšej práce s kolegami a spolužiakmi. Naše ôsmačky Anetka a Natálka si kurz naplno užili a už sa tešia, ako zúročia nadobudnuté vedomosti a zručnosti.

        • Marec mesiac knihy
          • Marec mesiac knihy

          • Marec je už tradične mesiac, ktorý je venovaný knihám a čítaniu. Tento rok sme sa rozhodli, že v rámci osláv tohto sviatku spropagujeme školskú knižnicu, ktorá sa tento rok presťahovala do nových priestorov a výrazne obohatila svoj knižný fond o zaujímavé tituly. V priebehu týždňa od 21. do 25. 3. 2022 sa mohli naši žiaci zúčastniť viacerých podujatí.  

            Deviataci sa v troch svojich podcastoch venovali spolu so svojimi hosťami z radov učiteľského zboru knihám, knižnici a moderným knižným médiám. Ich Teencast si môžete vypočuť aj na youtubovom“ kanáli našej školy 

            Pre prvákov sme pripravili podujatie Deviataci čítajú prvákom, na ktorom sa naši najmenší zoznámili s priestormi knižnice, vypočuli si, ako sa Analfabeta Negramotná stratila v knižnici a deviataci pre nich pripravili aktivity, v ktorých si mohli overiť, ako sa kamarátia s písmenkami. 

            Sériu podujatí zavŕšil čitateľský maratón, počas ktorého učitelia na piatich rôznych miestach našej školy čítali počas prestávok ukážky z nových kníh zo školskej knižnice. Žiaci si mohli vypočuť v podaní pani učiteľky Kristíny Fekety ukážku z knihy Vzdialenosť medzi mnou a čerešňou, pani učiteľka Janka Michalčíková čítala z knihy Neplechy školníčky Agneše, v prístavbe pani učiteľka Nina Majlingová čítala ukážku z knihy Najhoršie deti na svete, pani učiteľka Mária Ťavodová čítala najmä starším žiakom príbeh Chlapca v pásikavom pyžame a pred knižnicou čítal pán učiteľ Ondrej Pastierik Metalurga. 

            Veríme, že už každý žiak našej školy vie, kde sa nachádza školská knižnica, a že ju všetci budeme pravidelne navštevovať nie len v marci, ale počas celého roka. 

          • Deň vody

          • Milí kamaráti,

            22. marec patril vode. Vyhodnotili sme týždňovú súťaž, v ktorej sme sa snažili nosiť si do školy na desiatu len čistú vodu.

            Vďaka tejto aktivite sme si pripomenuli, že tečúca voda z vodovodu nie je pre mnohých ľudí samozrejmosťou, a že jej nedostatok môže spôsobiť mnohé problémy pre zachovanie existencie ľudstva.

            Špeciálne chceme poďakovať triedam, ktoré sme vyhodnotili v tejto aktivite ako NAJ:

            Najlepší priemer dosiahla trieda 5. A.

            4. A sa dokonca jedenkrát podarilo doniesť si čistú vodu na 100%.

            Najväčší posun počas týždňa sme zaznamenali v triedach: 2. A, 2. B, 3. B, 4. B, 5. B, 6. B, 7. A.

            Kolégium zelenej školy ďakuje samozrejme každému, kto sa snaží vodou šetriť a myslieť na tých, ktorí jej majú nedostatok.

        • Deň ľudovej rozprávky
          • Deň ľudovej rozprávky

          • V stredu 16. marca sme si pripomenuli deň narodenia významného zberateľa ľudovej slovesnosti Pavla Dobšinského. Žiaci 1. stupňa bližšie spoznali ľudovú rozprávku Soľ nad zlato, plnili rôzne úlohy, zahrali si divadielko, z vylúštenej tajničky sa dozvedeli, že lásku merať netreba a dokonca ochutnali aj chlebík so soľou. Výsledky ich snaženia si môžete pozrieť na nástenke vo vestibule školy alebo v našej fotogalérii.

        • Naši šikovní recitátori
          • Naši šikovní recitátori

          • V týždni od 15. do 18. marca sa na naši šikovní recitátori zúčastnili hneď dvoch významných podujatí. Od utorka do štvrtka sa konalo okresné kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín, na ktorom našu školu reprezentovali:

            • v prvej kategórii Matej Poliak (4. B) v poézii a Simon Mário Almáši (4. A) v próze,
            • v druhej kategórii Lukáš Ružbacký (5. A) v poézii a Kristína Palkechová (6. B) v próze,
            • v tretej kategórii Martin Kováč (7. A) v poézii a Nina Kapustová (8. B) v próze.

            Všetci predviedli vynikajúce výkony a Matej Poliak a Lukáš Ružbacký postúpili do ďalšieho kola, ktoré sa bude konať 25. 3. 2022.

            V piatok 18. 3. 2022 veľmi úspešne reprezentovala našu školu Karolína Kántorová (8. A), ktorá sa zúčastnila ako účinkujúca v programe Poézia naša milá venovanému Jankovi Kráľovi, ktorý organizovalo Stredoslovenské osvetové stredisko v Banskej Bystrici.

            Všetkým recitátorom ďakujeme, že aj v týchto náročných kovidových časoch na sebe pracujú a rozvíjajú svoj vzťah ku knihám a umeleckému prednesu. Postupujúcim chlapcom srdečne blahoželáme a držíme palce do ďalších kôl.

        • Schránka dôvery
          • Schránka dôvery

          • V priebehu prvého marcového týždňa bola v priestoroch našej školy umiestnená nová poštová schránka, Schránka dôvery. Na tejto aktivite spolupracovali žiaci 6. A a 6. B triedy počas hodín občianskej náuky.

            Schránka dôvery bude slúžiť všetkým žiakom našej školy, ktorí potrebujú: pomôcť, poradiť, zdôveriť sa so svojimi pocitmi alebo upozorniť na nejaký problém. Schránka dôvery však slúži aj na vyjadrenie názorov, nápadov alebo zlepšení týkajúcich sa fungovania našej školy.

            V rámci tejto aktivity vypracovali šiestaci plagát, ktorý oboznamuje s významom a pravidlami Schránky dôvery, ako aj praktickými informáciami týkajúcimi sa vhadzovania odkazov. Žiaci plagát doplnili vlastnými kresbami a obrázkami.

            Medzi základné pravidlá, ktoré je potrebné pri písaní odkazov rešpektovať patrí: úprimnosť, dôvernosť, pravdivosť a slušnosť. Odkazy s neslušným obsahom sa nebudú riešiť. Schránka sa bude vyberať pravidelne, každý piatok a čítať jej obsah bude len jediná osoba z našej školy, liečebná pedagogička PaedDr. M. Urban Manková, PhD. Odkaz vhodený do Schránky dôvery môže byť anonymný. Ak však na vhodený odkaz očakávate odpoveď, vtom prípade sa podpíšte. Schránku dôvery nájdete umiestnenú na prízemí, v priestoroch chodby.

            Milí žiaci, Schránka dôvery je tu pre vás a teší sa na vaše odkazy a podnety.

             

        • Lyžiarsky výcvik
          • Lyžiarsky výcvik

          • Po ročnej odmlke sa aj na našej škole konal lyžiarsky kurz pre tých, ktorí ho nemohli kvôli opatreniam absolvovať minulý rok, pre terajších ôsmakov.

            Výcvik sa konal v lyžiarskom stredisku Šachtičky, v spolupráci s lyžiarskou školou ASA. Výcviku sa spolu zúčastnilo 33 žiakov z oboch tried, rôznych štartovacích úrovní. Mali sme niekoľko začiatočníkov a ostatní žiaci boli mierne pokročilí až pokročilí. Počas týždňa sa na zjazdovke vystriedali rôzne vrtochy počasia, žiaci si vyskúšali lyžovanie v slnečnom počasí, ale aj takom, kde videli sotva pár metrov pred seba.

            Po ukončení výcviku môžeme s potešením skonštatovať, že každý jeden začiatočník je platným lyžiarom, ktorý môže stavať na nadobudnutých základoch a ostatní žiaci sa zdokonalili alebo si len jednoducho užili pohyb na čerstvom vzduchu.

            Veríme, že budúci rok bude situácia okolo Covidu ešte lepšia a naši žiaci budú vedieť už len o obmedzeniach v školskom poriadku 😉.

        • Beseda so zdravotnou sestrou
          • Beseda so zdravotnou sestrou

          • Na hodinu prírodovedy prišla k nám do 4. B na besedu zdravotná sestra, mama nášho spolužiaka Samka, teta Urbanová.

            V prvej časti besedy nám porozprávala o činnosti srdca a funkciách krvi v ľudskom tele. Následne nám premietla zaujímavé obrázky priamo z operačnej sály. Potom nám zmerala tlak a tep. Tým odvážnejším urobila test na zistenie ich krvnej skupiny.

            V závere besedy sme dostali odpovede na naše zvedavé otázky a boli sme obdarení aj malým sladkým darčekom za naše vedomosti o tejto téme. Ďakujeme.

          • Sme tu pre vás

          • Milí žiaci,

            tieto riadky a odporúčania sme pripravili pre vás. Mnoho z nás takúto situáciu nikdy nezažilo, a preto je v poriadku pýtať sa na všetko, z čoho máte obavy. Veríme, že vám pomôžu.

        • 2% z dane
          • 2% z dane

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

            určite ste zaregistrovali, že sa blíži obdobie, kedy môžete poukázať svoje 2% z daní. Naša základná škola využila v minulosti tieto finančné prostriedky prostredníctvom občianskeho združenia Spolu pre školu. V súvislosti s tým, že Vaše dieťa navštevuje ZŠ v Badíne a trávi v nej väčšiu časť dňa v porovnaní s časom stráveným inými mimoškolskými aktivitami, si Vás dovoľujeme požiadať o venovanie Vašich 2% z daní pre naše občianske združenie. Záleží nám na kvalite vzdelávania a na tom, aby sa Vaše deti cítili príjemne v priestoroch školy. To všetko je však možné aj vďaka Vašej podpore. Preto veríme, že sa pridáte ku skupine našich podporovateľov, a tak zvýšite možnosť zmysluplného investovania finančných prostriedkov.

            Ďakujeme!

            Potrebné tlačivá a informácie nájdete tu.

          • Geografická olympiáda – postup do krajského kola

          • Vo štvrtok 17. februára sa konalo okresné kolo geografickej olympiády formou 90 minútového online testu, do ktorého sa zapojili aj niektorí žiaci našej školy. Súťažili v jednotlivých kategóriách od piateho po ôsmy ročník. Všetci žiaci sa stali úspešnými riešiteľmi okresného kola geografickej olympiády. 

            V kategórii E dosiahol vynikajúci výsledok Juraj Maximilián Almáši z 8. B, ktorý bude reprezentovať našu školu aj na krajskom kole, keďže sa umiestnil na 3. mieste. 

            Chceme všetkým zúčastneným poďakovať za prípravu a záujem o olympiádu aj v tomto online priestore a veríme, že to bolo príjemným oživením týchto dní. 

             Tešíme sa aj na ďalšiu spoluprácu s nimi a ďalšími žiakmi. 

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Tajovského 2, Badín
      • 048/418 26 32 - ZŠ zborovňa 0911 717 381 - riaditeľka 048/418 26 15 - MŠ - malá a stredná trieda 0911 317 381 - MŠ - trieda predškolákov (Skalica)
      • Tajovského 2 976 32 Badín Slovakia
      • 35677813
      • 2020947885
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje