• Kamufláž v prírode - výtvarná súťaž
          • Kamufláž v prírode - výtvarná súťaž

          • Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici zorganizovalo regionálnu výtvarnú súťaž pod názvom „Kamufláž v prírode“.
            Chvíľku nám trvalo, kým sme vymysleli, čo by sme do tejto témy mohli výtvarne spracovať. Kristínka Dovalová si spomenula na svoju fotografiu pierkovca, bieleho nočného motýlika, ktorý má krídelká v tvare pierok a nožičky ako stebielka trávy. Čo keby sme pierkovca z rôznych druhov trávy a kvietkov poskladali a krídelká mu spravili z ozajstných pierok? A technika? Je to motýlik, ktorý je aktívny za šera, keď sa pomaly stmieva. Je bielej farby. Na to sa výborne hodí kyanotypia - obrázok biely, pozadie tmavomodré.
            Keďže Kristínka kyanotypiu spracúva ako svoj ročníkový projekt, aj príprava obrazu pierkovca sa stala jeho súčasťou. Obrázok sme poslali do spomínanej súťaže a keďže porotu oslovil,
            udelili Kristínke 1. miesto v kategórii II. stupňa ZŠ.
            Tešíme sa z toho a Kristínke gratulujeme. Jej práca i ročníkový projekt je ukážkou toho, že zmysel sa dá nájsť v čomkoľvek, čo robíme s nadšením a záujmom. A keď sa dostaví ešte aj takéto uznanie, je to veľké povzbudenie aj pre žiaka.
            Výstava kamufláž prebieha v Tihányiovskom kaštieli od 31.5.2018 – 28.10.2018.
            FOTOGALÉRIA:  https://mladychemik.webnode.sk/chemicke-projekty/kyanotypia/kamuflaz/
        • Príbehy starých rodičov 3 - Príbehy z lesa
          • Príbehy starých rodičov 3 - Príbehy z lesa

          • Napísať knihu, zilustrovať ju a dať ju dokopy vôbec nie je jednoduché. Ale my sme sa rozhodli, že toto všetko zvládneme a dokonca ešte aj viac - knihu si sami zviažeme.
            Nazbierali sme 14 rozmanitých príbehov z lesa, ktoré napísali deti s ich starkými. Ilustrácie nakreslili tiež deti na hodinách výtvarnej výchovy. Lesné zvieratká nakreslené tušom, ktorý pre výtvarnú výchovu pripravujeme na našom chemickom krúžku z dubienok, ozvláštnili knižku a dali možnosť k ďalšej tvorbe - kresby sme nechali čiernobiele, aby si ich mohol čitateľ podľa svojej predstavy domaľovať, dofarbiť :).
            Knižka je obohatená o slovenko-český slovník 50 hesiel, ktoré zozbierali deti na hodinách slovenského jazyka.
            Knižka so zaujímavým obsahom si žiada aj zaujímavú väzbu. Tú sme pripravili na našom chemickom krúžku v školskom laboratóriu. Bez akýchkoľvek skúseností s viazaním kníh... Najskôr všetko správne vymerať, orezať... Listy papiera sme zviazali ihlou a niťou do 4 zložiek. Pevný obal sme si pripravili z tvrdého kartónu, ktorý sme obalili do ľanovej látky. Do takto pripraveného pevného obalu sme vlepili jednotlivé zošité zložky knihy a všetko dobre zažehlili žehličkou. Na obal sme nalepili náš ručný papier.
            Nakoniec sme na obal zlatým písmom napísali názov knižky - Príbehy z lesa.
            Takto sme vlastnoručne vytvorili dva originály našej knihy. Jeden poputuje do súťaže - Les ukrytý v knihe a druhý si necháme v škole ako pamiatku na náš prvý pokus s viazaním skutočnej knižky.
            Neskôr túto knižku necháme vytlačiť a zviazať v tlačiarenskej dielni, aby si ju mohli zadovážiť všetci, ktorí budú mať záujem.

            FOTOGALÉRIA: https://mladychemik.webnode.sk/chemicke-projekty/dva-zivoty-jedneho-listu-vyroba-papiera/vazba-knihy/
        • VIII. ročník Nemcovský Kabiňáčik – celoslovenská súťaž leteckých modelárov
          • VIII. ročník Nemcovský Kabiňáčik – celoslovenská súťaž leteckých modelárov

          • V husto zapísanom kalendári súťaží SAM 119 pre rok 2018 svieti dátum jednej z ďalších súťaží – VIII. Nemcovský Kabiňáčik, ktorý sa uskutočnil 12. mája 2018.

            V piatok vo večerných hodinách sme naštartovali náš domček na kolesách a smerovali sme na východ do Nemcoviec. Do Nemcoviec sme dorazili v neskorých nočných hodinách. Utáborili sme sa na bývalom práškarskom letisku.

            Ráno na východe nás privítalo slnečným počasím. Slnečné počasie síce vydržalo celý deň, ale pomaly sa začal dvíhať vietor. Po otváracom ceremoniáli a úvodnej fotodokumentácii zúčastnených sme mohli začať lietať. Súťažilo sa v kategóriách OTVR (vetrone), Old Timer 400, ELOT a Jastrabí pohár. Pravidelný rituál súťaží tohto typu mohol začať. Natiahnuť gumicuk (gumiprak), pripraviť lietadlo, pripraviť stopky, pripojiť gumicuk (gumiprak) na lietadlo, vypustiť lietadlo, odpojiť lanko... A potom už platila priama úmera – čím vyššie, tým lepšie, čím dlhšie vo vzduchu, tým dlhšie pozemné pochodové cvičenie... Lietadlá sa vznášali, piloti pilotovali, merači merali, vietor vial... Vietor vial čím ďalej viac a viac... Vietor zrýchľoval a zrýchľoval...

            V tomto čase už ja, Majo, Adamko a Jakub sedíme v závetrí nášho karavanu a v pokoji si vychutnávame krásy okolitej prírodnej scenérie a čakáme na výsledky. Dočkali sme sa. Éterom zaznelo to, na čo sme už všetci čakali: "Nááástup!" Všetkým bolo jasné, že je už o všetkom rozhodnuté. S napätím očakávame vyhlásenie výsledkov. Vo vyhlásení výsledkov Badínske krídla opäť zaznamenali úspech. Myslím, že nebudem klamať, ak si dovolím napísať, že dosť veľkým prekvapením bolo umiestnenie 15-ročného Jakuba Kántora na 2. – striebornom mieste – v kategórii OTVR (vetrone). Jakub so Stormbirdom prekonal skúseného Miroslava Petrilu o 4 sekundy. Pre Jakuba to bol veľký úspech. To, že Marián Koza so svojím Hyperionom zhabal zlato, až také prekvapivé nebolo. Marián s Hyperionom a Jakub so Stormbirdom si domov odniesli diplomy a krásne trofeje vyhotovené 3D tlačou. Badínske krídla z Nemcovského Kabiňáčika s hanbou neodišli. Každý z nás z Nemcoviec odchádza s úsmevom na tvári a s diplomom v jednej ruke a trofejou v druhej :-). Jeden krásny víkend prežitý na východe ešte nekončí, cestou domov nás čaká ešte Kapušiansky hrad.

            Opúšťame Kapušany a tešíme sa na 4. ročník súťaže antických modelárov, ktorý sa bude konať v Dunajskej Strede. FOTOGALÉRIA

        • Úspech v Biologickej olympiáde
          • Úspech v Biologickej olympiáde

          • S ročníkovým projektom z chémie - Penicilín sa Lucka Leštáková zo 7. ročníka zúčastnila Biologickej olympiády v kategórii D a získala 1. miesto
            Hoci témou by tento projekt pasoval viac do biológie, v našom chemickom laboratóriu sme si vytvorili podmienky vhodné k experimentálnej časti projektu - skúmanie vplyvu prítomnosti penicilínu na rôzne vzorky baktérií (soplíky - výter z nosa, WC - vzorka z misy). Lucka pripravila vlastnú živnú pôdu, vysterilizovala potrebné sklo, naočkovala vzorky a niektoré napustila penicilínom. Vzorky  "pestovala" pri teplote 36°C počas 48 hodín. A jej zistenia? Penicilín spomaľoval rast baktérií vo vzorkách, zatiaľ čo tam, kde penicilín prítomný nebol, baktérie bujneli. Viac na fotografiách v odkaze  https://mladychemik.webnode.sk/chemicke-projekty/penicilin/ ...

            Lucke srdečne gratulujeme :)
            FOTOGALÉRIA
        • Košická vrana
          • Košická vrana

          • V sobotu 28. apríla 2018 sa nad sídliskom KVP v Košiciach konal 6. ročník súťaže Košická vrana. Usporiadateľom súťaže boli ZO ZTŠČ Model klub VSŽ Košice a SAM 119.

            Po prvýkrát sa nám, Badínskym krídlam, podarilo prísť na súťaž, ktorá sa konala na mieste vzdialenom cca 200 kilometrov od nášho domova. Mysleli sme si, že práve my pricestujeme z najvzdialenejšieho kúta, ale mýlili sme sa. Do Košíc zavítali aj leteckí nadšenci zo Západného Slovenska, z Nitry. Paradoxne práve Nitrančania dorazili na súťaž ako prví, vyrážali vraj už o 4. hodine rannej. Kým sme my zašití za košickým Lídlom v pohodlí karavanu ešte sladko odfukovali, naši priatelia z Nitry si to už veselo rúbali diaľnicou.

            Do Košíc sme dorazili už deň pred súťažou a s Košicami sme sa lúčili deň po súťaži. Keď sme už merali taký dlhý kus cesty, rozhodli sme sa, že si tie Košice trochu aj vyobzeráme. Ako správni leteckí modelári v rámci exkurzie po Košiciach sme nemohli vynechať Múzeum letectva. Bolo sa veru na čo pozerať. V múzeu sme sa preniesli v čase a videli sme kus histórie.

            Nielen Nitra nás víta krásnym slnečným počasím, ale aj Košice. Lietať sa začalo hneď po otvorení súťaže. Slniečko krásne svietilo a jemný vietor uvoľňoval termické bubliny jednu za druhou a nalietať maximum nebol problém ani najmladšiemu a aj patrične neskúsenému pilotovi, akým bol Adamko Koza. Adamko mal skôr problém s pristávacími manévrami, ktoré kvôli pilotnej chybe nedopadli pre Stormbirda najlepšie. Po nešťastnom páde v Nitre, kde Stormbird utrpel veľmi vážne zranenia, a z ktorých sa po krátkej rekonvalescencii poriadne ani nestihol zotaviť, Stormbird opäť zažil nepríjemnú zrážku so zemou. Aj napriek nevydarenému pristátiu, pri kotorm Stormbird utrpel vážne zlomeniny, Adamove nalietané časy stačili na to, aby mu patrila priečka víťazov a domov si odniesol diplom aj medailu, na ktoré je právom hrdý.
            FOTOGALÉRIA

        • Jarné aranžovanie 2018
          • Jarné aranžovanie 2018

          • Jarné májové aranžovanie nám opäť dalo príležitosť niečo pekné vytvoriť. Hoci vôbec nie je jednoduché vymyslieť niečo nové, neokukané, čo tu ešte nebolo, čo by zaujalo a páčilo sa hlavne porote, keďže išlo o súťaž. Stavili sme na netradičné "aranžmány". No ale keď sme sa poobzerali vôkol seba, aké nádherné veci pripravujú aj ostatné deti - kvetiny v dáždniku, v čižmičke, na kôre stromu, záhradky na drevenom podnose, kvetinovú tortu i fontánku či šáločku, veru konkurencia bola skutočne silná. Napriek tomu Klárika Dovalová zo 4. triedy so svojím "aranžmánom" - Živý obraz zo sklaničiek, machu a makovíc ako domčekov pre víly získala 1. miesto. Srdečne Klárike gratulujeme. Kristínka Dovalová zo 7. ročníka trochu aranžovala, trochu maľovala, a hoci jej možno tak trochu viac výtvarné ako aranžérske dielo nezískalo diplom, porotu oslovilo a dostala krásnu sladkú cenu za skvelý kreatívny nápad, ako použiť jarné kvetiny na sukienky pre dámy namaľované na plátne. Kvetinky naaranžovala do vázičiek pripevnených na obraze, takže v prípade odkvitnutia sa dajú kedykoľvek vymeniť :)

            Z oboch dievčat sa tešíme a ďakujeme, že reprezentovali našu školu v aranžérskej súťaži v Banskej Bystrici.

            Viac tu: https://nasa-vytvarka.webnode.sk/vytvarne-uspechy/vytvarne-sutaze/jarne-aranzovanie-2018/
            FOTOGALÉRIA
    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Tajovského 2, Badín
      • 048/418 26 32 - ZŠ zborovňa 0911 717 381 - riaditeľka 048/418 26 15 - MŠ - malá a stredná trieda 0911 317 381 - MŠ - trieda predškolákov (Skalica)
      • Tajovského 2 976 32 Badín Slovakia
      • 35677813
      • 2020947885
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje