• Erasmácka výprava do Turecka
          • Erasmácka výprava do Turecka

          • Badín 18. októbra, 7.00 stredoeurópskeho času. Šesť švárnych slovenských diev nasadá do mikrobusu a vyráža na cestu za dobrodružstvom. Letíme z Viedne do Istanbulu a odtiaľ do Edremitu, kde nás na letisku čaká turecký taxikár s ceduľkou „Slovenskí priatelia“. Do hotela v Balikesire dorazíme po krásnych 15 hodinách cesty.

            Deň prvý: vrelé privítanie v škole v Balikesire. Zoznamujeme sa s ostatnými účastníkmi a dobre sa bavíme na vtipných videách o povahe jednotlivých národov. Miestni žiaci majú na nás kopec otázok a aj my sa dozvedáme viac o ich škole, po ktorej nás prevedú učitelia a riaditeľ. Ešte si zahráme KAHOOT a ľady sú definitívne prelomené.

            Nasleduje ukážka národného tanca Zeybek, ktorý je údajne najpomalším tancom na svete. Popoludní nás privíta starosta mesta, ktorý sa živo zaujíma o školy a krajiny, z ktorých pochádzame. Nechýba tradičný turecký čaj.

            Bohatý program završujeme tvorivým workshopom maľovania keramiky. Večer spoznávame centrum mesta a ochutnávame miestne špeciality.

            Deň druhý: ráno začíname workshopom na tému internetovej bezpečnosti. Po workshope nás čaká výlet na lodi do starobylého mestečka Ayvalik. Cestou naše dievčatá spolu s animátorkou roztancujú celú loď a všetci si vyskúšajú aj tradičné turecké tance.

            Na ostrove Cunda navštívime unikátne múzeum hračiek a vynálezov v kostole a veterný mlyn s vyhliadkou na more.

            Deň tretí: stretávame sa v Centre digitálnych technológií v Balikesire, kde absolvujeme workshop zameraný na 3D modelovanie a tlač (vytlačíme si menovky, z ktorých vytvoríme náramky). Deti si vyskúšajú virtuálnu realitu formou hry, aj ako výukovú pomôcku. Učitelia zatiaľ diskutujú o využití technológií vo vzdelávaní a vypĺňajú online dotazník o ich výhodách a nevýhodách.

            Poobede pokračujeme vo vzdelávaní, ktoré je zároveň mimoriadne zábavné. Žiaci si zostroja robotické autíčka ovládané prostredníctvom tabletu a svoje zručnosti preveria v bitke robotov. Náš team vyhráva! Gratulujeme, baby!

            Záverečný bod náročného programu je vytváranie videí v počítačovom programe. Výsledky zverejníme na eTwinningu.

            Deň štvrtý: skoro ráno nastupujeme do autobusu smer Efez. Počas cesty si krátime čas kvízmi o bezpečnom používaní internetu a sociálnych sietí, v ktorých si overujeme vedomosti z predošlého workshopu. Neskôr prevezme vedenie náš sprievodca Ozzy, ktorý sa ukáže ako fundovaný historik a skvelý rozprávač. Dozvedáme sa mnoho zaujímavostí a faktov o Turecku, jeho histórii a kultúre. Priamo v Efeze nám rozpráva o starovekom meste tak autenticky, že máme pocit, akoby ožilo.

            Po návrate nás čaká slávnostná rozlúčková večera. Naši hostitelia si dali záležať: poschodová torta, darčeky a dokonca ohňostroj!

            Piatok je posledný deň nášho pobytu a preto sa venujeme spoločnému vyhodnoteniu aktivít, priebehu mobility a plánovaniu nasledujúcej. Tureckému teamu všetci dávame pozitívnu spätnú väzbu za prípravu programu a vynikajúcu starostlivosť. Veľmi sme si návštevu u nich užili, veľa sme sa naučili, deti si našli nových kamarátov a všetci sa tešíme na najbližšie stretnutie, tentoraz v Severnom Macedónsku. Už nás čaká len cesta domov, ktorá prebieha hladko. Prichádzame unavené, ale nabité pozitívnou energiou a zážitkami.

            Celý fotoalbum nájdete tu.

        • Hovorme o jedle
          • Hovorme o jedle

          • Žiaci 6. ročníka sa na hodinách biológie zapojili do súťažno-vzdelávacej aktivity HOVORME O JEDLE, ktorá prebiehala v týždni od 11. 10. – 15. 10. 2021. Venovali sme sa téme Význam ovocia a zeleniny vo výžive ľudí a diskutovali o ich blahodarnom účinku na ľudský organizmus. Počas hodiny dvojice riešili zadané úlohy na jednotlivých stanoviskách a súťažili medzi sebou. Na záver sme vyhodnotili najlepších.

        • Pasovanie detí za čitateľov
          • Pasovanie detí za čitateľov

          • Dni 8. 10. a 11. 10. boli pre našich malých čitateľov veľmi výnimočné. Druháci a tretiaci sa stali ozajstnými čitateľmi našej školskej knižnice. Splnili v nej niekoľko úloh, zoznámili sa s knižkami a slávnostne sľúbili, že sa o požičané knihy budú starať ako o vlastné.

            Už teraz sa tešíme, koľko z nich prejde ich detskými rúčkami a zvedavými očkami!

             

        • Tréneri v škole
          • Tréneri v škole

          • Rovnako ako 110 ďalších škôl z celého Slovenska sa aj tá naša zapojila do programu pre základné školy „Tréneri v škole“. Každý týždeň absolvujú žiaci prvého a druhého ročníka jednu hodinu telesnej a športovej výchovy s kvalifikovaným trénerom. Tento program bude na našej škole prebiehať počas celého školského roka 2021/2022. Tešíme sa na prínos trénerov do vyučovacieho procesu ako aj na spoluprácu s nimi.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou, Tajovského 2, Badín
        • 048/418 26 32 - ZŠ zborovňa 0911 717 381 - riaditeľka 048/418 26 15 - MŠ - malá a stredná trieda 0911 317 381 - MŠ - trieda predškolákov (Skalica)
        • Tajovského 2 976 32 Badín Slovakia
        • 35677813
        • 2020947885
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje