• Zimné aranžovanie 2019
          • Zimné aranžovanie 2019

          • Biela zima či Od adventu do Vianoc boli témy tohtoročnej aranžérskej súťaže pre žiakov základných škôl, ktorú organizuje Centrum voľného času JUNIOR pod záštitou mesta Banská Bystrica. A tak sme si pripravili materiál na naše práce, tradične zväčša prírodný a pustili sa do "nacvičovania" aranžmánov - snehuliačik pre Karolínku, vianočný stromček pre Kláriku a Betlehem pre Dadku. Počas súťažného aranžovania v Robotníckom dome v Banskej Bystrici deti vytvorili veľa krásnych aranžmánov, a preto bolo pre porotu náročné vybrať víťazov. O to viac sa tešíme, že všetky tri naše šikovné dievčatá boli odmenené - Klárika získala 1. miesto, Karolínka 3. miesto a Dadka hlavnú Cenu centra voľného času Junior. Tešíme sa a srdečne im gratulujeme. 

            Viac na stránke https://nasa-vytvarka.webnode.sk/vytvarne-uspechy/vytvarne-sutaze/zimne-aranzovanie-2019 

          • iBobor 2019

          • Aj tento rok sme sa tradične zapojili do medzinárodnej informatickej súťaže iBobor. V rámci celého Slovenska sa jej zúčastnilo 89 768 žiakov a študentov z 1 116 škôl. Tešíme sa, že 24 našich žiakov 4. až 8. ročníka využilo nadobudnuté znalosti a vďaka vlastnému nasadeniu a intelektu sa stali úspešnými riešiteľmi. Organizátorom ďakujeme, všetkých našich žiakov oceňujeme za ich snahu a tešíme sa opäť o rok! 🙂

        • Mikuláš, čo nám dáš?
          • Mikuláš, čo nám dáš?

          • Dobrých detí je v našej škole ako smetí. A tak v piatok, v Mikulášov sviatok, všetky na neho čakali, pripravené zaspievať mikulášske pesničky. Čakať sa veru oplatilo, lebo svojím čarom do všetkých zákutí našej školy vdýchol pravú predvianočnú atmosféru. Priviedol aj čerta a anjela. Deti sa veru báli, čo im čert prinesie. Ale čertisko prišiel skontrolovať pani učiteľky a ponatieral ich pravou smolou z pekla za to, že deťom dávajú domáce úlohy. Bol to veru čertovsky podarený Mikuláš. Ozaj, a viete čím chcel byť Mikuláš keď bol malý? Zmrzlinárom! Povedal nám to on sám.

        • Dielnička modrotlače pre SOŠ chemická, Bratislava
          • Dielnička modrotlače pre SOŠ chemická, Bratislava

          • Farebná chémia je témou projektového stretnutia ERASMUS+ troch krajín (Slovensko, Česko a Taliansko), na ktorom participuje SOŠ chemická Vlčie hrdlo 50, Bratislava. V rámci projektu sa žiaci zaoberajú syntézou rôznych pigmentov a ich praktickým využitím v zdobení keramiky či farbení textilu. Aj modrotlač patrí medzi techniky zdobenia textilu, s využitím pigmentu indigo. Keďže patríme medzi pár farbiarov, ktorí na Slovensku s modrotlačou pracujú, pozvala nás pani profesorka Judita Dömötörová, aby sme študentov z troch zúčastnených krajín a ich pedagógov oboznámili s technológiou modrotlače. Kristína Dovalová a Marek Mikláš spolu s pani učiteľkou Luciou Dovalovou pripravili workshop, počas ktorého sa 22 účastníkov dozvedelo dôležité informácie z histórie i tradičnej technológie modrotlače a vyskúšalo si pripraviť svoje vlastné modrotlačové dielka - brošne, zrkadielka, náušnice či obrázky. Keďže toto stretnutie je medzinárodné, bola to pre nás skvelá príležitosť precvičiť si i komunikáciu v anglickom jazyku.

            Viac na stránke www.mladychemik.webnode.sk

            Túto dielničku modrotlače sme mohli uskutočniť aj vďaka podpore Nadácie SPP a grantovému programu AMAVET.

        • Mikuláš v Badíne
          • Mikuláš v Badíne

          • „Mikuláš, Mikuláš, čože ty tu v Badíne s čertom hľadáš? 

            My sme dobré deti veru, nás si čerti nezoberú!“

            Týmito slovami privítali v sobotu 7. 12. 2019 v Badíne Mikuláša naši školáci, ktorí si preňho pripravili pekný program. Zimný tanec tretiačok si môžete pozrieť aj na tomto videu.

        • Dielnička modrotlače ZŠ Oravská Jasenica
          • Dielnička modrotlače ZŠ Oravská Jasenica

          • Tvorivé dielne na ZŠ v Oravskej Jasenici majú dlhoročnú tradíciu. Počas nich sa vo všetkých triedach venujú rozmanitej tvorbe, technikám či remeslám, ktorých výsledkom sú výrobky určené na predaj na vianočných trhoch. Peniažky, ktoré zarobia, venujú každý rok nejakej rodinke v núdzi.  

            Na tvorivé dielne do Oravskej Jasenice nás pozvala pani učiteľka Anička Melišíková, triedna ôsmej triedy, aby sme im prišli ukázať a naučiť ich modrotlač. Kristínka a Klárika Dovalové spolu s Dadkou Šolcovou žiakov oboznámili s týmto starodávnym farbiarskym remeslom, porozprávali im niečo z histórie a ukázali celú technológiu potláčania a farbenia modrotlače. Keďže cieľom bolo pripraviť výrobok, každý žiak si namaľoval papom plátenko, po vysušení ho pod dohľadom našich dievčat nafarbil v indigu, opral, vyžehlil a zarámoval do dreveného srdiečka. Vznikli krásne dielka, ktoré určite splnia svoj účel a poslúžia dobrej veci. 

            Túto dielničku modrotlače sme mohli uskutočniť aj vďaka podpore Nadácie SPP a grantovému programu AMAVET. 

            Viac fotografií nájdete na stránke: www.mladychemik.webnode.sk  

        • Rozprúdime regióny 2019
          • Rozprúdime regióny 2019

          • Nadácia ZSE v spolupráci s Elektrárňou Piešťany opäť priniesla obľúbené podujatie zamerané na tradičné ľudové remeslá. V adventnom období si návštevníci mohli vyskúšať paličkovanú čipku, výrobu hrnčeka z hliny, voskovaného obrúska, zdobenie medovníkov, tkanie z ovčej vlny či výrobu modrotlače. 

            Podujatia sme sa zúčastnili už po tretíkrát. Vďaka našim aktivitám zameraným na zachovanie tradície modrotlače pre ďalšie generácie sme opäť predstavili technológiu potláčania a farbenia modrotlače a nechýbala ani možnosť pre návštevníkov zhotoviť si vlastnú modrotlačovú drobnosť - srdiečko v drevenom rámiku. Program sme oživili aj módnou prehliadkou modelov s modrotlačovými aplikáciami, ktorých autorkami sú naše žiačky Kristína Dovalová, Anna Lehocká a Vanesa Berkyová. Ako modelky sa okrem spomenutých dievčat predstavili aj Dagmar Šolcová, Klára Dovalová a Karolína Kántorová.

            Záznam z prehliadky a viac fotografií nájdete na stránke www.mladychemik.webnode.sk

            Tohto podujatia sme sa mohli zúčastniť aj vďaka podpore Nadácie SPP, grantovému programu AMAVET a Nadácie ZSE.

        • Mikulášsky výlet
          • Mikulášsky výlet

          • V stredu 4. 12. 2019 sa žiaci piateho ročníka zúčastnili Mikulášskeho koncertu v Sále opery a baletu v novej budove Slovenského národného divadla v Bratislave. Hlavnou postavou zinscenovaného koncertu bol svätý Mikuláš, a spoločne sme nazreli aj do predvianočnej slovenskej dediny s pastierskymi hrami. Po koncerte žiaci navštívili expozície Slovenskej národnej galérie a absolvovali prehliadku historického centra hlavného mesta. Po ceste domov sme sa vo vlaku naučili veľa nových piesní a tak nám cesta rýchlo ubehla. 

        • Remeslá
          • Remeslá

          • Všetky deti rady tvoria, fantazírujú, vyrezávajú či kreslia, jedným slovom vytvárajú krásu vlastnými rukami. Výrobku vyrobenému s láskou, môžeme vdýchnuť dušu. Práve túto možnosť nám dávajú remeslá. Okrem toho dokonale rozvíjajú jemné motorické zručnosti a predstavivosť detí.

            Počas mesiacov november a december absolvovali žiaci piateho ročníka tvorivé dielne zamerané na  ľudové remeslá a hudobné nástroje, na ktorých si pod vedením majstrov umeleckej výroby Matúša a Michala Fiľovcov vyrobili drevených koníkov a naučili sa veľa zaujímavých informácií o fujare - tradičnom slovenskom ľudovom nástroji, ktorý je zapísaný v kultúrnom dedičstve UNESCO.

        • Číra radosť
          • Číra radosť

          • 4. december bol pre našich tretiakov a druhákov z 2.B radostným dňom. Navštívili Divadlo Štúdio tanca v Banskej Bystrici, kde mali možnosť vidieť skvelé predstavenie „Číra radosť“ v podaní profesionálnych tanečníkov. V tomto predstavení vystupovala aj naša žiačka Terezka Donovalová z 3.B, ktorá všetkým divákom predviedla svoj talent a boli sme na ňu právom hrdí. Jedným slovom, pre malých aj veľkých to bol úžasný zážitok nechať sa unášať radosťou a hravosťou detstva. Tanečníkom tohto divadla patrí náš obdiv a poďakovanie. 

        • Návšteva zahraničného lektora
          • Návšteva zahraničného lektora

          • 18. a 21.11 2019 navštívil našu školu americký lektor Carlos Salcedo. Počas hodín angličtiny sa venoval žiakom šiesteho, siedmeho, a ôsmeho ročníka. Žiaci zažili hodiny plné „živého“ jazyka, súťaží, kvízov a uvedomili si, že angličtiny sa netreba báť, pretože ju v živote ešte veľa ráz využijú. 

        • Prednáška na TUZVO
          • Prednáška na TUZVO

          • V rámci ročníkového projektu sme sa rozhodli vytvoriť dvojjazyčnú Červenú knihu ohrozených živočíšnych druhov, preto vo štvrtok 28. 11. 2019 navštívila naša 6.A Technickú univerzitu vo Zvolene. Vypočuli sme si prednášku Ing. Leša o ohrozených druhoch zvierat  na Slovensku a dozvedeli sme sa mnoho zaujímavostí, ktoré by sme v knihách hľadali  len ťažko. 

            Súčasťou exkurzie bolo aj stretnutie so sokoliarom, na ktorom sme si mohli naživo prezrieť tieto chránené dravce. Veríme, že sa nám plánovaný projekt vydarí. 

        • Pasovačka prvákov
          • Pasovačka prvákov

          • Minulý týždeň nám naše pani učiteľky sľúbili veľké prekvapenie. Slovo dodržali a v utorok 26.11. k nám prváčikom prišli siedmi trpaslíci. A neboli sami! Priviedli so sebou aj krásnu Snehulienku, odvážneho princa a zlú kráľovnú. Pripravili si pre nás úlohy a hry, aby sme im dokázali, že sme už ozajstní prváci. Museli sme po nich upratovať neporiadok v domčeku, hľadať rozprávkové predmety, skladať z písmen slová, pretože my už vieme čítať a písať veľmi veľa písmen. Keď sme zopakovali prvácky sľub, stali sme sa skutočnými prvákmi, členmi školského cechu. Každý z nás dostal krásnu odmenu a aj cukríček na jazýček. Ďakujeme veľkým trpaslíkom deviatakom, Snehulienke, princovi akráľovnej za krásne strávený čas. Kráľovnej navyše prajeme, aby sa polepšila a už neotravovala Snehulienku. My veľkí prváci si prajeme, aby sme boli dobrí kamoši, šikovní školáci a aby sa nám podarilo plniť to, čo sme na pasovačke sľúbili.  

          • Veľký olympijský kvíz

          • Žiak 6.A, Jakub Kvartek, sa stal víťazom 1. kola Veľkého olympijského kvízu. Jakubovi gratulujeme a prajeme veľa úspechov do ďalších kôl súťaže.

        • Viedeň
          • Viedeň

          • 27. november bol tým správnym dňom na predvianočnú návštevu hlavného mesta Rakúska, Viedne. Vyrazili sme skoro ráno, ešte za tmy, a prvú prestávku sme si urobili v mestečku Kittsee v čokoládovni Hauswirt. Tu sme ochutnali a nakúpili sladkú mikulášsku nádielku pre našich najbližších. Po príchode do Viedne sme sa prešli po historickom centre, niektorí zapálili sviečku v Stefans Dome, prešli sme nádvoriami Hofburgu a obdivovali nespočetné exponáty v prírodovednom múzeu. Keď sme si urobili spoločnú fotku so sloníkom, zamierili sme k radnici na vianočné trhy. Po chvíli sa rozsvietili aj vianočné svetielka, všade rozvoniavali sladké dobroty a atmosféra Vianoc bola dokonalá. 

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou, Tajovského 2, Badín
        • 048/418 26 32 - ZŠ zborovňa 0911 717 381 - riaditeľka 048/418 26 15 - MŠ - malá a stredná trieda 0911 317 381 - MŠ - trieda predškolákov (Skalica)
        • Tajovského 2 976 32 Badín Slovakia
        • 35677813
        • 2020947885
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje