• Exkurzia do Slovenského technického múzea v Košiciach
          • Exkurzia do Slovenského technického múzea v Košiciach

          • 24. októbra 2019 sme sa s niektorými žiakmi našej školy zúčastnili exkurzie do Slovenského technického múzea v Košiciach, ktoré ako jediné svojho druhu na Slovensku zhromažďuje hmotné doklady o vývoji techniky a exaktných vied z celého územia Slovenska. Organizátorom exkurzie bola Asociácia pre mládež, vedu a techniku (AMAVET). Exkurzie sa okrem žiakov našej školy zúčastnili aj žiaci z iných škôl, ktorí sú členmi AMAVET.

            Z Banskej Bystrice sme vyrážali v skorých ranných hodinách. O pár hodín nás už Košice vítali krásnym jesenným počasím. Počas čakania na vstup do múzea sme mali príležitosť poprechádzať sa ulicami Košíc a pokochať sa ich krásou.

            Vzhľadom na to, že exkurzie sa zúčastnilo viac škôl, rozdelili nás do dvoch skupín. Naša skupina začínala exkurziu interaktívnou prehliadkou. V tejto časti múzea neplatilo staré známe „Nedotýkať sa!“, práve naopak. Mali sme možnosť exponáty nielen vidieť, ale sa ich aj dotknúť a vyskúšať si, ako fungujú.

            Po absolvovaní prvej časti nás čakala druhá zameraná na elektrotechniku. Nemáme  z nej fotodokumentáciu, pretože fotiť bolo zakázané. Premietli nám film, z ktorého sme sa veľa dozvedeli o živote a diele Nikolu Teslu. Bol to vynálezca, konštruktér mnohých elektrických strojov a jeho odkaz je viditeľný všade, kde sa používa elektrina. Po filme na nás čakali rôzne elektrické zariadenia demonštrujúce výboje, dokonca aj imitáciu blesku. Tak ako v predchádzajúcej časti, aj tu sme sa mohli dotýkať jednotlivých prístrojov, ale len pod dohľadom zamestnankyne múzea. Medzi niektorými odvážlivcami preskakovali iskry a tí najodvážnejší sa odhodlali vyskúšať aj Faradayovu klietku a z jej bezpečia sledovať imitáciu blesku, ktorú si mohli aj zdokumentovať.

            Z Košíc sme odchádzali obohatení o nové poznatky a skúsenosti a niektorí z nás aj nabití energiou. 

          • Liga hádzadiel – prvé jesenné kolo

          • Sobotné októbrové dopoludnie nás privítalo sychravým počasím. Možno aj preto bola účasť na prvom jesennom kole Ligy hádzadiel pomerne skromná. Z našej školy sa súťaže zúčastnili Alex Noskovič a Ivan Dobrík z 3.B a Adam Koza z 5.A. Výnimočne bola účasť členov jednotlivých krúžkov vyrovnaná. Mohli sme sa pustiť do súťaženia. S hanbou sme neodišli a aj napriek nízkej účasti sme v kategórii mladší žiaci obsadili prvé dve miesta. Alex Noskovič prvé miesto a Ivan Dobrík skončil ako druhý. Dúfame, že druhé kolo súťaže bude mať vyššiu účasť a veríme aj v lepšie poveternostné podmienky. Podujatia sme sa mohli zúčastniť aj vďaka finančnej podpore OZ AMAVET.

        • Európska noc výskumníkov
          • Európska noc výskumníkov

          • Európska noc výskumníkov je podujatie zamerané na popularizáciu vedy, ktoré sa koná pravidelne posledný septembrový piatok v krajinách celej Európy, Slovensko nevynímajúc. Náš chemický krúžok sa Noci výskumníkov zúčastnil už štvrtýkrát, ale zakaždým je to pre nás iné... Iní ľudia, zážitky, skúsenosti i to, čo ponúkame. Hoci ide najmä o prezentáciu vysokých škôl, fakúlt, katedier a inštitúcií, ktoré sa zaoberajú počítačovou technikou a rôznymi inováciami v tomto odbore, nájdu sa aj prezentujúci, ktorí ponúknu návštevníkom experimenty z chémie, biológie, mineralógie či poznatky zo života včiel. A potom sme tu my, chemický krúžok Kremík zo základnej školy v Badíne. Nerobíme celkom vedu, určite nie tú naozajstnú, ale naša práca nie je ani hra. Snažíme sa pozrieť na chémiu trochu inak a nachádzať ju všade vôkol nás. Napríklad tento rok v modrotlači. Ale keďže sme tak trošku špeciálni, a tak trošku rebeli, našu "vedu" prepájame s umením, výtvarným svetom a v prípade modrotlače aj s tradíciou, módou či dizajnom. Ťažko povedať, čo by na to povedali ozajstní vedci, hoci máme medzi nimi aj kamarátov, ktorí nám fandia. Tento rok sme na Noc výskumníkov prišli nielen s našim "vedeckým" stánkom, v ktorom sme prezentovali všetko, čo sme doteraz o modrotlači zistili, ale vystúpili sme aj v hlavnom programe s módnou prehliadkou našej vlastnej originálnej modrotlačovej kolekcie. Dievčatá nacvičili parádnu choreografiu a sme nesmierne pyšní, ako to Kristínka, Anička, Vaneska, Nikolka, Dadka, Karolínka, Klárika a Marek, naša veľká podpora a šikovný chalanisko, zvládli.

            Tohto podujatia sme sa mohli zúčastniť aj vďaka podpore Nadácie SPP.

            Viac fotografií aj video z módnej prehliadky nájdete na našej chemickej stránke tu: https://mladychemik.webnode.sk/chemicke-projekty/modrotlac/eu-noc-vyskumnikov-2019

        • Krajské kolo FVAT 2019
          • Krajské kolo FVAT 2019

          • Nebola to samozrejmosť, ale podarilo sa. Kristínka Dovalová z IX. ročníka si vybojovala postup do celoslovenského kola Festivalu vedy a techniky. Počas krajského kola predstavila porote novinku v projekte Kryštalizácie a dotyk svetla, ktorou je polarizačný kaleidoskop.

            "Mimoriadne zaujímavá a pre mňa najkrajšia časť projektu Kryštalizácie a dotyk svetla, ktorého súčasťou som od roku 2015, je polarizácia skúmaných kryštálikov, ktoré sa po vložení do polarizovaného svetla stávajú farebnými. Prepojenie vedy a umenia cez fotografovanie, potláčanie a maľovanie textilu či výrobu šperkov je fascinujúce. Vytvoriť predmet, ktorý by bol poučný, vedecký a zároveň zaujímavý a dosiahnuteľný aj pre bežného človeka, bola pre mňa výzva. Tvorcom prvého kaleidoskopu bol sir Brewster, písal sa rok 1816. Kaleidoskop bol v skutočnosti iba vedľajší produkt jeho výskumu a zakrátko sa stal populárnou hračkou. V mojom polarizačnom kaleidoskope som namiesto farebných korálikov použila kryštáliky, ktoré som vložila na koniec trubice medzi dva polarizačné filtre. To dodalo kaleidoskopu neuveriteľne pekný fyzikálno-chemický rozmer." 

            A k slovám Kristínky treba ešte dodať, že jej polarizačný kaleidoskop je jediný svojho druhu a zaslúžil by si patent.

            Gratulujeme a držíme palce v celoslovenskom kole!

            Viac o projekte Kristínky si môžete pozrieť na našej stránke chémie: www.mladychemik.webnode.sk

        • Úspech našej žiačky
          • Úspech našej žiačky

          • Zoja Boboková, žiačka 5.B triedy, navštevuje vo svojom voľnom čase krúžok karate a v dňoch 4. - 6.10.2019 sa zúčastnila v chorvátskej Rijeke medzinárodného  turnaja v karate (23 krajín) Croatia open 2019. 

            Vo farbách klubu ŠK Centrum mládeže karate Banská Bystrica sa pod vedením trénera Jána Kalčokaprebojovala do finále. Vkategórii starších žiačok do 36 kg porazila reprezentantku Chorvátska a získala zlato.   

        • Horehronské hry
          • Horehronské hry

          • Prvý októbrový týždeň sa konali na štadióne AŠC Dukla Banská Bystrica Horehronské hry v atletike žiakov a žiačok základných a stredných škôl Banskobystrického samosprávneho kraja. Vo veľmi silnej konkurencii sa naši reprezentanti: Alexandra Hudecová, Andrej Molnár, Nikola Iliašová, Matej Lešták a Niko Libutka nestratili. Môžeme sa pochváliť najmä výsledkami v behu na 150 m a vo vrhu guľou, kde sme dosiahli najväčšie úspechy.

            Pochvalu si zaslúžia všetci, ale osobitné poďakovanie patrí:

            • Andrejovi Molnárovi - 4. miesto v behu na 150 m
            • Nikovi Libutkovi - 4. miesto vo vrhu guľou
            • Nikole Iliašovej - 3. miesto vo vrhu guľou

            Pevne veríme, že úspechy našich atlétov sa stanú vzorom aj pre ďalších žiakov a povzbudia ich reprezentovať našu školu nielen v športových súťažiach.

        • Detská lesnícka univerzita
          • Detská lesnícka univerzita

          • Po dvoch rokoch majú žiaci našej školy opäť príležitosť zúčastňovať sa na Detskej lesníckej univerzite vo Zvolene. Šiesti žiaci šiesteho ročníka budú až do júna navštevovať prednášky s lesníckou tematikou, oboznámia sa s prácou lesníkov v teréne, vyskúšajú si najmodernejšie technológie, ktoré využívajú pri starostlivosti o les, či navštívia zaujímavé miesta. Dnes sa Bianka, Oliver, Dagmar, Natália, Alexander a Ema naučili napríklad aj to, koľko stromov či chránených rastlín a živočíchov máme na Slovensku, koľko jeden strom vyprodukuje kyslíka a na čo všetko nám lesy slúžia.

        • Návšteva divadla vo Zvolene
          • Návšteva divadla vo Zvolene

          • Takýto deň, ako bol 9. október máme my žiaci radi. Neučili sme sa, boli sme pekne oblečení a hlavne nedočkaví, kedy už pôjdeme. Kde? Do Divadla JGT vo Zvolene. Veď väčšina z nás, žiakov 1. stupňa, v ozajstnom divadle  ešte nikdy nebola. Po príchode nás privítali tety šatniarky. Na miesto v hľadisku nás uviedli ujovia a tety uvádzači. Pri vstupe sme ostali prekvapení niekoľkými televíznymi kamerami, lebo rozprávka sa natáčala a bude sa premietať pred Vianocami v televízii. Ako sa rozprávka volala? Tri krásy sveta. Veľmi sa nám páčila a ak si ju pozriete, bude sa páčiť aj vám.(žiaci 1.- 4. ročníka)

        • Jesenné aranžovanie 2019
          • Jesenné aranžovanie 2019

          • Jeseň svojou pestrosťou ponúka nespočetné možnosti k aranžovaniu. Stačí sa len správne rozhodnúť, vybrať si materiály, ktoré spolu ladia, najlepšie priamo z prírody. Preto sme siahli po dreve, listoch, sušených kvetoch, hubách i machu. Netradičné jesenné aranžmány Karolínky a Kláriky zo VI.A, ktoré vytvorili počas aranžérskej súťaže Jesenné aranžovanie v priestoroch Robotníckeho domu v Banskej Bystrici, organizovanej Centrom voľného času Junior (pod záštitou mesta Banská Bystrica) boli mimoriadne úspešné. 

            • Karolínka Kántorová - Drevené jabĺčko - 2. miesto v 1. kategórii
            • Klárika Dovalová - Rozkvitnutá drevená huba - Cena mesta

            Na dievčatá sme veľmi hrdí a srdečne im gratulujeme.

            Viac fotografií si môžete pozrieť na stránke výtvarnej výchovy: https://nasa-vytvarka.webnode.sk/vytvarne-uspechy/vytvarne-sutaze/jesenne-aranzovanie-2019/

        • Návšteva Obecného úradu v Badíne
          • Návšteva Obecného úradu v Badíne

          • Naši tretiaci  sa na hodinách vlastivedy učili o svojej obci. Aby sa o nej dozvedeli ešte viac, v piatok 11. októbra navštívili Obecný úrad v Badíne, kde im pán starosta Mgr. Pavol Hric odpovedal na každú zvedavú otázku. Žiaci sa dozvedeli nielen rôzne zaujímavosti  o našej obci, ale spoznali aj prácu zamestnancov OÚ a prezreli si všetky priestory úradu.  

            Za krásny zážitok, pútavé rozprávanie, nové informácie  a milé darčeky v podobe magnetiek serbom našej obce sa chceme pánovi starostovi zo srdca poďakovať. Deti mali možnosť vidieť, že svoju prácu robí zodpovedne a s nadšením. 

        • Komu sa nelení, tomu sa zelení (vlajka na škole)
          • Komu sa nelení, tomu sa zelení (vlajka na škole)

          • Do medzinárodného programu Eco-schools sme vstúpili ako nováčikovia pred štyrmi rokmi. Počas tohto obdobia sa nám podarilo dosiahnuť mnoho úspechov, zrealizovali sme viaceré projekty a posunuli naše a veríme, že aj vaše eko názory a postoje na úplne inú úroveň. Každé dva roky odborníci hodnotia prácu celej školskej komunity. Koncom školského roka 2018/2019 sme privítali nezávislých hodnotiteľov a s napätím očakávali ich verdikt.

            A podarilo sa! V stredu sa členky kolégia, Anetka a Natálka, zúčastnili Slávnostnej certifikácie Zelených škôl v Bratislave, kde si prevzali certifikát a vlajku Eco-schools. Naša škola patrí medzi 99 z celého Slovenska, ktoré toto ocenenie získali na najbližšie dva roky.

        • Výstava ovocia, zeleniny a kvetov
          • Výstava ovocia, zeleniny a kvetov

          • Koniec septembra je už tradične venovaný výstave ovocia zeleniny a kvetov, ktorá sa tento rok konala 21.9.2019 v budove našej školy. Podujatie organizovala ZO SZZ Badín. Podrobnejšie informácie o počte exponátov a výhercoch si môžete prečítať na stránke obce. Nás teší, že sa výstavy so svojimi aranžmánmi zúčastnili aj žiaci II.B, III.B, IV.A, V.B, VI.B s triednymi učiteľkami a všetky tri oddelenia ŠKD s pani vychovávateľkami. Deti vytvorili veľmi pekne naaranžované košíky, kvetinový dáždnik, hmyzí domček, či háčkované ovocie. Výstavu dopĺňal aj milý ježko od Vladky Majerskej. Všetkým veľmi pekne ďakujeme a veríme, že na budúci rok sa zapoja aj žiaci ostatných tried.

        • Európsky týždeň športu 2019
          • Európsky týždeň športu 2019

          • Európsky týždeň športu prebehol v našej škole v týždni od 23.9. – 27.9. 2019. Počas neho boli pre žiakov pripravené viaceré pohybové aktivity. Spomenieme aspoň Do školy pešo alebo na bicykli, Jesenný beh ulicami Badína a Tanečný piatok. Okrem toho bola pre žiakov pripravená aj beseda s olympionikmi. Žiaci sa do akcií zapájali s odhodlaním dobre si zašportovať, zabaviť sa a zároveň dosiahnuť čo najlepší výsledok. Možno aj takéto podujatia inšpirujú niektorých z nás k aktívnemu športu. 

            Najväčší úspech mal medzi žiakmi Jesenný beh, a preto dúfame, že sa z neho stane v našej škole tradícia a v nasledujúcich ročníkoch sa k nám pridajú aj občania obce Badín.  

            Na záver si zaželajme, aby sa pohyb a šport stali neoddeliteľnou súčasťou nášho každodenného života. Veď byť zdravý a fit je ideálom každého z nás.

            Vyhodnotenie_aktivity_peso_do_skoly.docx

            Vysledkova_listina_jesenneho_behu.docx

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

          • 26. septembra sa žiaci druhého stupňa našej školy už tradične zapojili do aktivít pri príležitosti Európskeho dňa jazykov. Počas dvoch vyučovacích hodín pracovali pod vedením pedagógov v tvorivých dielňach, ktorých zjednocujúcou tematikou bola kultúrna a jazyková rozmanitosť národov a krajín Európy. Naučili sme sa belgický tanec, pieseň Frère Jacques v trinástich jazykoch, v športovej hale sa hrali tradičné pohybové hry.

            V kulinárskej dielničke sme pripravovali tiramisu, grécky šalát, viedenský trhanec a anglický recept “žaba v diere”. Po anglicky, nemecky, francúzsky chorvátsky, česky a rusky sme sa mohli porozprávať v jazykovej kaviarni, zapojili sme sa do online kvízov a súťaží a výtvarne realizovali pri tvorbe dizajnu trička. Výsledky jednotlivých tvorivých dielní sme spoločne odprezentovali v záverečnom programe v športovej hale. Veríme, že osemnásty ročník Európskeho dňa jazykov prispel k rozvoju mnohojazyčnosti a interkultúrneho porozumenia, ktoré je nevyhnutné zachovávať, chrániť a rozvíjať, ako aj k rozvoju pozitívneho vzťahu žiakov k celoživotnému vzdelávaniu a vzájomnej výmene poznatkov a skúseností na internacionálnej úrovni.

            Krátke video zo záverečnej prezentácie si môžete pozrieť tu.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou, Tajovského 2, Badín
        • 048/418 26 32 - ZŠ zborovňa 0911 717 381 - riaditeľka 048/418 26 15 - MŠ - malá a stredná trieda 0911 317 381 - MŠ - trieda predškolákov (Skalica)
        • Tajovského 2 976 32 Badín Slovakia
        • 35677813
        • 2020947885
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje