• Spelling Genius

          • Na 3. ročníku súťaže v anglickom hláskovaní, Spelling Genius, sa 27. 11. 2018 okrem našich žiakov, zúčastnili aj žiaci zo základných škôl v Sliači, Ľubietovej a Banskej Bystrice. Kategóriu žiakov 6.-7. ročníka vyhrala naša Karin Hakelová. Zo žiakov 8.-9. ročníka bol najlepší Jakub Slávik zo ZŠ Sitnianska. Blahoželáme. :)

          • Prvácka pasovačka

          • V pondelok 26.11. 2018 boli naše Hviezdičky z 1.A a Mravčekovia z 1.B pasovaní za ozajstných prvákov. Písmenkové víly a škriatok Číslo si vypočuli ich básne, piesne a preverili, či dokážu uviazať mašličku. Všetky deti získali Pasovací dekrét a môžu sa "veľkáčom" pochváliť, že aj oni sú riadni žiaci našej školy.

        • Dielnička modrotlače v Gymnáziu Mateja Hrebendu v Hnúšti
          • Dielnička modrotlače v Gymnáziu Mateja Hrebendu v Hnúšti

          • "Ďalší splnený sen - workshop modrotlače na našom gymnáziu. Ďakujem, že nám pomáhate nezabúdať, aké úžasné je stáť na prieniku chémie a umenia", napísala pani profesorka Naďka Miháľová a ja som vďačná za jej slová, pretože takto vidím, že to, čo robíme má skutočne zmysel ;).
            A tak sme boli na gymnáziu, kde pani profesorka učí, porozprávať o histórii modrotlače, procese farbenia, našom experimentovaní a tvorení, o alchýmii i umení, ktoré sú súčasťou modrotlače. Dievčatá Lucka a Kristínka študentom 3. a 4. ročníka gymnázia predviedli aj skutočnú ukážku farbenia látky v indigu, vysvetlili proces premeny bieleho plátna na to typické bielo-modré, ukázali, ako sa otláča forma, aké pomôcky sa pri modrotlači používajú a pochválili sa aj svojimi vlastnými modrotlačami, ktoré sme priniesli ako obrázky, ale aj oblečenie - sukienky a šperky, ktoré mali na sebe.
            Všetci zúčastnení žiaci si napokon pripravili svoje vlastné plátenká, na ktoré nanášali pap štetcom, ako to robíme len my u nás. Po zaschnutí pláteniek v sušičke sme ich nafarbili v roztoku indiga, rezervu sme vyprali v kyslom roztoku a po dokonalom preplákaní v čistej vode a vyžehlení sme z pláteniek pripravili brošničky, zrkadielka a magnetky, ktoré si mohli zúčastnení vziať zo sebou.
            Bolo to milé a určite aj užitočné dopoludnie strávené na strednej škole. Užitočné i pre naše dievčatá, pretože si opäť raz mohli vyskúšať aj rovesnícke vzdelávanie ;)
            Náš projekt modrotlač zvýrazňuje kultúrne dedičstvo Európy a preto i táto naša dielnička bola realizovaná pod značkou Európskeho roku kultúrneho dedičstva.

            Fotografie nájdete v galérii.
          • Vianočné tvorivé dielne v materskej škole

          • Blížia sa najkrajšie sviatky roka – Vianoce a my sme v týchto dňoch, tak ako aj po iné roky zorganizovali v škôlke vianočné tvorivé dielne.

            Malí aj veľkí, mladí aj skôr narodení, skrátka všetci mali možnosť vyskúšať si vianočné aranžovanie, vyrobiť ozdoby, pozdravy, dekorácie a zdobiť medovníky. Výsledkom našej práce nie sú len pekné výrobky, ale aj krásne chvíle, ktoré sme mohli prežiť spoločne. Celú atmosféru spríjemňovali vianočné koledy, chutné koláčiky a teplý čaj.

            Milí naši, ďakujeme za Váš čas a krásne popoludnie. Výrobky budú predávané na obecnom vianočnom trhu, dňa 1.12.2018.

            Tešíme sa na Vás

        • Výstava Farbené do modra v poľskej Varšave
          • Výstava Farbené do modra v poľskej Varšave

          • "Do poľskej Varšavy poputovala reinštalácia výstavy Farbené do modra – modrotlač v tradícii a móde.Výstavnú kolekciu tvoria originálne zbierkové predmety Múzea ľudovej umeleckej výroby ÚĽUV v Stupave. Návštevníci výstavy môžu vidieť nielen tradičné modro-biele látky, ale aj vzácnu modrotlač v kombinácii so žltou a červenou farbou, dobovú ženskú konfekciu či domáci textil. Výstava bude verejnosti prístupná od 15.11.2018 do 14.12. 2018 v pondelok až piatok od 9:00 do 17:00 hod. v Slovenskom inštitúte vo Varšave (ul. Krzywe Kolo 12/14 a, 00-270, Warszawa, Poľsko)."

            (zdroj: https://www.uluv.sk/post/reinstalacia-vystavy-farbene-do-modra-vo-varsave-749/)

            Súčasťou tejto výstavy sú i naše modrotlačové práce žiakov základnej školy v Badíne, ktoré vytvorili pod mojim vedením na chemickom a výtvarnom krúžku (Anna Lehocká, Nikola Iliašová, Lucia Leštáková, Kristína Dovalová z 8. ročníka, Karin Bullová zo 7. ročníka, Lucia Poliaková, Sofia Klocoková, Sandra Baculáková, Emma Šaušová zo 4. ročníka). Je mi potešením, že môžeme byť súčasťou reprezentácie modrotlače za hranicami Slovenska aj ako jediná základná škola, ktorá sa modrotlačou zaoberá

          • Jesenné aranžovanie

          • Jeseň je už tu a s ňou prichádza naša obľúbená aranžovacia súťaž, ktorú každoročne usporadúva centrum CVČ Junior v spolupráci s Mestom Banská Bystrica. Tentokrát sme si pripravili netypický aranžmám s použitím zväčša jesenných prírodnín a domáceho materiálu (teda nič "kúpenské" okrem špendlíkov a polystyrénových gúľ). Čas na aranžovanie bol 60 minút a Klárika Dovalová veru mala čo robiť, aby stihla vypichať lístočkami škatuľku aj polystyrénové gule a dať všetko pekne, esteticky dokopy.

            Škatuľku pripevnila na veľký kus kôry, ktorú dozdobila jej obľúbenými skalničkami. Nemohla chýbať ani jesenná minitekvička a červené divé šípky, ktoré aranžmám zvýraznili svojou farbou. Takmer hodinu sme netrpezlivo čakali na vyhodnotenie poroty. A oplatilo sa. Klárika získala 1. miesto a aranžmán bol ohodnotený ako veľmi moderný. Viac tu.

          • Turistická vychádzka v materskej škole

          • Krásny, jesenný deň 7.11.2018 sme sa rozhodli stráviť v prírode. Veď ak ju chceme zažiť v plnej kráse, už bol najvyšší čas. Nešlo len o obyčajné prechádzanie sa po dedine, my sme sa s “veľkáčmi” vybrali na turistickú vychádzku. Prekonávali sme rôzne prírodné prekážky, počúvali zvuky vetra a šumu lístia. Očarení nádherným sfarbením jesene sme vymenovávali názvy stromov, kríkov, aj ich plodov.

            Na potulkách prírodou nechýbalo ani prekvapenie. Kúzelná postavička víla “Jesienka “ nám vyrozprávala ako sa správať v prírode. Keď nám vyhladlo, urobili sme si krátku prestávku na občerstvenie. Prešli sme kus cesty, počas ktorej sme objavovali stále niečo nové. V škôlke sme si vyrozprávali všetky nové zážitky. Prechádzky v tomto ročnom období sú najkrajšie.

          • Nová záhradka v materskej škole

          • Už dávnejšie sme premýšlali, vytvoriť trvale udržateľnú hodnotu na záhrade našej materskej školy o ktorú by sme sa spolu s deťmi starali a tým ich motivovali,  že každá činnosť prináša výsledky a to, čo si sami vypestujeme nás teší dvojnásobne.

            Za pomoci pani Gajdošovej, mamičky našej veľkáčky Grétky, sme z Nadácie Orange získali financie na výrobu záhonov. Po jesenných prázdninách bolo všetko pripravené na sadenie. Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na príprave a realizácii nášho projektu.

            Viac fotografií nájdete tu.

          • Exkurzia piatakov do Zvolena

          • Slovensko je krajina, ktorá má bohatú klenotnicu ľudovej kultúry a ľudového umenia. K vzácnemu dedičstvu po našich predkoch, ktorí po desaťročia vytvárali svojimi rukami a umom nevídanú krásu, patria bezpochyby tradičné remeslá. A tak sme v stredu, 24. októbra navštívili so žiakmi 5. B. triedy Lesnícke a drevárske múzeum a Slovenskú národnú galériu vo Zvolene, aby sme si pozreli ich aktuálne výstavy. V LDM to bola výstava s názvom Drevo vždy živé – Tradičné remeslá pre dnešok.

            Táto výstava je venovaná tradičným drevárskym remeslám a najrozšírenejším technikám opracovania dreva na našom území, akými boli napríklad štiepanie, dlabanie, tesárstvo, tokárstvo či stolárstvo, piliarstvo, kolárstvo, debnárstvo, korytárstvo, šindliarstvo či rezbárstvo.  Predstavuje ich historickú podobu a zároveň prezentuje typické nástroje a konečné výrobky remeselníkov. Zahŕňa pracovné stroje, nástroje a náradie dokumentujúce drevospracujúce remeslá. Po zaujímavom výklade si mohli deti overiť svoje vedomosti a postrehy z výkladu sprievodkyne a zasúťažiť si. Výhercovia a aj ostatní, dostali za svoj výkon sladkú odmenu.

            Slovenská národná galéria na Zvolenskom zámku ponúka aktuálne svojim návštevníkom veľmi atraktívnu výstavu Dedičstvo Karola Veľkého, zameranú na obdobie 9. - 11. storočia kedy vznikala súčasná Európa, venuje osobitnú pozornosť strednej Európe, menovite územiu Slovenska. Žiaci sa prostredníctvom interaktívnych úloh dozvedeli ako ľudia v minulosti písali, čím platili alebo ako vyzerala koruna kráľa či cisára.

          • Tvorivé dielne so starými rodičmi

          • I my sme sa veľmi tešili, keď k nám prijali pozvanie naši starí rodičia, ktorí nás poctili nielen svojou návštevou, ale pripravili si pre nás tvorivé dielničky. V spolupráci s pani učiteľkami sme prežili čarovné chvíle plné kreatívnych nápadov, oku lahodiacich výtvorov a príjemných rozhovorov. Veď posúďte sami, fotky hovoria za všetko. Ďakujeme starí rodičia.

            Všetky fotky z tohto pekného stretnutia nájdetu tu.

          • Záložka do knihy spája školy

          • Počas mesiaca október sme opäť využili svoje zručnosti a vytvorili pekné záložky pre iných žiakov. Tentokrát sa úlohy zhostili "klubári" a spolu s pani vychovávateľkami vyrobili milé a originálne záložky do knihy. Veríme, že sa deti z partnerskej školy zo Svinnej, okr. Trenčín, potešili a záložky tak budú zdobiť nejednu knižku.

          • Žiacky parlament - Halloween

          • Ahojte všetky strašidielka. V štvrtok, 25.10. sme my - deviatačky - organizovali halloweensku párty pre všetky strašidielka z prváckych, druháckych a tretiackych tried. O zábavu bolo postarané. Zatancovali sme si kačací tanec, makarenu aj stoličkový tanec. Najväčšiu radosť mali všetci z cukríkového dažďa.

            Naša párty vyvrcholila súťažou o najkrajšie masky, ktorú tento rok vyhral veľmi nápaditý Marko s vlastnoručne vyrobenou maskou tekvice, Danielka a Laurinka, ktoré boli dvojičky, drak Matej a čarodejnica Ninka. Tiež sme ocenili najlepšiu tanečnicu Miu.

            Ďakujeme všetkým rodičom, ktorí prispeli k občerstveniu, ktorého bolo naozaj veľa.

            Ďakujeme aj Vám, milé strašidielka, ktoré ste prišli na našu halloweensku párty.

          • Október, mesiac úcty k starším

          • Keďže mesiac október je venovaný úcte k starším, žiaci našej školy nezabudli na našich starších spoluobčanov a pod vedením p. učiteliek nacvičili pestrý program plný básní a piesní, ktorý predviedli na dvoch milých podujatiach. Na obecnom úrade si uctili našich jubilantov, neskôr svojím  vystúpením potešili aj členov Jednoty dôchodcov v Badíne, ktorých obdarovali aj malými darčekmi. Týmto sme sa  aspoň symbolicky chceli poďakovať našim babičkám a deduškom za ich lásku, múdrosť, obetavosť a starostlivosť, ktorú nám mladším neustále prejavujú.

            Všetky fotky si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

          • Pasovačka druhákov za čitateľov

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc skladali naši druháci SĽUB ČITATEĽA. Dozvedeli sa, aké pravidlá má školská knižnica a oboznámili sa s knižkami, ktoré ich netrpezlivo čakajú za jej dvermi. Už teraz sa tešíme na malých - veľkých čitateľov, ktorí budú školskú knižnicu pravidelne navštevovať.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou, Tajovského 2, Badín
        • 048/418 26 32 - ZŠ zborovňa 0911 717 381 - riaditeľka 048/418 26 15 - MŠ - malá a stredná trieda 0911 317 381 - MŠ - trieda predškolákov (Skalica)
        • Tajovského 2 976 32 Badín Slovakia
        • 35677813
        • 2020947885
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje