• Krajské kolo FVAT 2018 v Banskej Bystrici
          • Krajské kolo FVAT 2018 v Banskej Bystrici

          • 21. ročník Festivalu vedy a techniky bol pre Kremíkov už treťou skúsenosťou. Tentoraz sme na krajské kolo do Banskej Bystrice prišli s projektom Modrotlač. Dievčatá Kristínka a Anička prezentovali prácu celej našej skupiny - ako sme sa s modortlačou zoznámili, vytvorili prvú našu rezervu, drevenú formu, vzory na látku, ako sme plátenká farbili a čo s nimi ďalej robili. Hoci táto súťaž je postavená na posterovej prezentácii, je povolené priniesť si aj priestorové modely. A tak sme aj urobili - zarámované plátenká žiakov, modrotlačové záložky a náhrdelníky, brošničky aj pohľadnice. Dievčatá nielen porozprávali o našej modrotlači, o princípe tejto tradičnej techniky ale predviedli aj názornú ukážku farbenia látky a objavovania bieleho vzoru na modrom plátne. Dokonca predviedli aj modrotlačové oblečenie, ktoré mali na sebe a bolo tvorené modrotlačovými plátenkami, ktoré sami zhotovili. Porotu zaujal tento náš komplexný projekt, ktorý už tradične spája chémiu a umenie a rozhodla sa posunúť nás do celoslovenského kola FVAT do Bratislavy, ktoré sa uskutoční počas týždňa vedy od 7. do 10.novembra 2018. Držte nám prosím palce :).

            Po úspešnom reprezentovaní leteckého modelárstva v júni na F4Ž (Festival štyroch živlov) v Centre vedy - Aureliu v Bratislave sa chlapci zo 4. triedy – Andrej Citara a Adam Koza rozhodli zúčastniť sa aj krajského kola Festivalu vedy a techniky, ktorého 21. ročník sa uskutočnil 19. októbra 2018 na pôde Spojenej školy v Kremničke. Letecké modelárstvo patrí medzi ohrozený druh, a preto my, leteckí modelári robíme všetko preto, aby sa o existencii tejto veľmi vhodnej formy trávenia voľného času dozvedela čo najširšia verejnosť. Chlapci zaujali porotu každý po svojom, Andrejko šikovnosťou, Adamko výrečnosťou, každopádne zožali úspech. Svoje rozprávanie začali históriou aviatiky od dávnych čias až po súčasnosť, pokračovali ukážkou vlastných modelov a nezabudli sa pochváliť aj svojimi vlastnými úspechmi na súťažiach leteckých modelárov (titulom majster SR, účasťou na Majstrovstvách Európy...). Andrejkovi a Adamkovi želáme veľa elánu pri výrobe modelov ako aj veľa úspešných letov a pristátí.

             

            Galéria: kliknite tu

        • Deň zvierat
          • Deň zvierat

          • Svetový deň zvierat

            Celé to začalo tým, že sme pripravovali pre deti z prvého stupňa nástenku a výstavku pri vchode školy. A potom prišiel ten deň. Prišli sme do školy. Bol som trochu napätý. Šiel som hneď ráno čítať do školského rozhlasu aj so spolužiačkou. Nakoniec som to zvládol dobre. Prišli sme do triedy. Mali sme už fakt peknú výstavku zvieratiek. Dve mačičky a troch škrečkov. Prvú hodinu sme sa rozprávali a pripravovali na výstavu. Na druhú hodinu sme išli do iných tried. Bolo super. Videli sme korytnačky, vtáky, vodné živočíchy, jašteričku, modlivku a aj morské prasiatko. Bolo to super.

            Maťko Kováč, IV. trieda

            Svetový deň zvierat

            V škole bol deň zvierat. Hneď ráno sme ako prvé išli do I.A. Tam sme si vypočuli spolužiakov v rozhlase. V každej triede boli pekné zvieratá. Najviac sa mi páčili andulky v III.A. Jediné, čo sa mi nepáčilo je, že nemám zvieratko a nemohla som nič priniesť. Najzáhadnejšie zviera bola priesvitná ryba, ktorej bolo vidno kosti. Jeden škrečok, ktorý bol v III.A. vyzeral ako náš triedny škrečok Lola, ale o päť rokov. Druhý škrečok, ktorý bol v III.B mal len 3 a pol mesiaca a bol najzlatší. V II.B sme videli suchozemskú korytnačku, ktorá bola taká veľká, že som takú ešte v živote nevidela. Veľmi sa mi páčil tento deň.

            Matilda Guevara, IV. trieda

            Všetky fotografie nájdete tu v galérií.

          • Exkurzia - Martin

          • So žiakmi 8. a 9. ročníka sme sa v stredu 10.10. zúčastnili exkurzie do Martina. V rámci nej sme navštívili Slovenské národné múzeum - Etnografické múzeum, kde sme okrem prehliadky stálych expozícií strávili príjemné chvíle aj drôtovaním v rámci tvorivých dielní. Prešli sme sa aj historickým centrom mesta, zastavili na Memorandovej námestí, pri 1. budove Matice slovenskej či pôvodnej budove Tatrabanky, kde presne pred 100 rokmi - 30.10.1918 prijala Slovenská národná rada Deklaráciu slovenského národa. K tomu všetkému ukážkové babie leto, cesta vlakom zadarmo a hodinka na rozchod. Určite sa do Martina ešte vrátime :)

          • Štvrtácka cyklotúra

          • Ráno sme vychádzali zo školy. Mali sme namierené do Sielnice. Popri bicyklovaní sme sa medzi sebou rozprávali. Keď sme mali prestávku, tak sme zbierali gaštany a kvety na ikebanu. Keď sme došli do Sielnice, zastavili sme sa na ihrisku. Výborne sme sa tam zahrali. Potom sme išli naspäť. Môj kamarát Mišo dostal defekt, tak sme išli obidvaja na mojom bicykli. Ja som pedáloval postojačky a Mišo sedel na sedadle. Bolo to ťažké, ale bola to aj zábava. Jeden ocko niesol Mišovi bicykel na pleci. Išli sme aj okolo poľa, kde bola veľká kopa trusu a veľmi to smrdelo. Cez jednu prestávku sme videli veľa posedov, ale nemohli sme na ne ísť, lebo by sa nám mohlo niečo stať. Cestou naspäť bola tiež zábava. Stále sme sa smiali a rozprávali. Keď sme prišli do školy, tak sme sa odfotili a išli sme sa naobedovať.

          • Židovské príbehy

          • Tak sa volala divadelná inscenácia, ktorú sme mali možnosť vidieť v Centre nezávislej kultúry Záhrada. Inscenáciu pre nás odohrali herci divadla SpozaVoza. Divadlo nemá vlastný priestor, hosťuje na rôznych miestach. Svojou tvorbou sa vyjadruje k aktuálnym témam, spoločenskému dianiu. Židovské príbehy je činoherno - bábková inscenácia, ktorá zotiera rozdiely medzi rasami, ľuďmi rôznych náboženstiev a zároveň poukazuje na to, čo ľudí rôznych kultúr spája - základné ľudské hodnoty ako priateľstvo, láska, rodina, viera. Príbeh vznikol ako reakcia na súčasnú dobu a rast nežiaducich javov, ktoré ju sprevádzajú.

          • Európsky týždeň športu

          • V dňoch 24. - 30. septembra sa aj naša škola zapojila už po niekoľký krát do Európskeho týždňa športu. Odštartovali sme hneď v pondelok vedomostnou súťažou, ktorá každý nasledujúci deň na nástenke vo vestibule prekvapila žiakov novou súťažnou otázkou týkajúcou sa našich najúspešnejších športovcov. Súťaž bola ukončená ďalší týždeň a pani riaditeľka vyžrebovala zo všetkých súťažiacich jedného žiaka za 1. a jedného za druhý stupeň. Títo dvaja žiaci vyhrali krásnu cenu - knihu nášho olympijského víťaza z Ria 2016 - Mateja Tótha s jeho originálnym podpisom.Výhercami sa stali - Leo Baka z 2.B a Patrícia Jurková z 5.B.

            Kedže ale Európsky týždeň športu má byť najmä o športovaní, vybraní žiaci-športovci z druhého stupňa si pripravili stanovištia pre žiakov prvého stupňa. Žiaci si takto mohli vyskúšať jednoduchý folklórny tanček, rozbúchali po palubovke basketbalové lopty, prevetrali futbalky a vyskúšali si svoju šikovnosť na opičej dráhe s mnohými prekážkami.

            Ale ani v poobedňajšom klube deti nezaháľali, pretože pani učiteľka Ľubka Lepiešová a spol. si pre ne pripravili vytrvalostný maratón a iné pestré aktivity.

            Všetci vieme, že pohyb je pre naše telo prospešný, človek je pre pohyb stvorený, tak pestujme návyk k pohybu v našich deťoch čo najviac!

            Ďakujem za obrovskú podporu, pomoc, aj spätnú väzbu všetkým kolegom/kolegyniam, ktoré sa pričinili o príjemné športové chvíle detí, ďakujem pani učiteľke Nine Majlingovej za nápad a sprostredkovanie aktraktívnych cien vedomostnej súťaže. Veľká vďaka patrí aj športovcom z druhého stupňa - obom Erikom, Natálke, Kike, Nike, Maťke, Dadke, Andrejovi a Matejovi, ktorí boli úplne úžasní a svojich mladších spolužiakov dokázali rozhýbať v tom pravom zmysle slova.

            Športu zdar!... a o rok sa tešíme opäť.

          • Noc výskumníkov

          • Modrotlač je ďalším projektom (po Kryštalizácii a dotyku svetla v r. 2016 a Ekokozmetike z našej školskej záhrady v r. 2017), ktorému sa dlhodobo venujeme na našej základnej škole a ktorý sme predstavili na Noci výskumníkov 2018. Úspešne v ňom spájame umenie a chémiu a zároveň sa podieľame aj na zachovaní nášho kultúrneho dedičstva v povedomí mladej generácie.

            Náš tím mladých chemikov a výtvarníkov tvorilo 6 dievčat a jeden chlapec, žiaci 8. ročníka ZŠ Badín - Lucka, Anička, Kristínka, Katka, Maťka, Nikolka a Marek.K celoeurópskemu podujatiu, ktoré sa konalo v tento deň v 24 štátoch Európy, sme sa takto pridali i my na Slovensku, v Banskej Bystrici s našim chemickým krúžkom Kremík už po tretí krát.Súčasťou našej prezentácie počas Noci výskumníkov bola aj výstava modrotlačovýh obrázkov, ktoré namaľovali deti z chemického krúžku Kremík a tiež z výtvarnej triedy SZUŠ Zacharová pod mojim vedením.

            Viac na stránke mladychemik.webnode.sk: https://mladychemik.webnode.sk/chemicke-projekty/modrotlac/noc-vyskumnikov-2018/

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou, Tajovského 2, Badín
        • 048/418 26 32 - ZŠ zborovňa 0911 717 381 - riaditeľka 048/418 26 15 - MŠ - malá a stredná trieda 0911 317 381 - MŠ - trieda predškolákov (Skalica)
        • Tajovského 2 976 32 Badín Slovakia
        • 35677813
        • 2020947885
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje