• Včely

          • Deti v školskom klube nevenujú svoj poobedný čas iba hrám. Druháci, tretiaci a štvrtáci strávili celé popoludnie vzdelávaním. O tom, aká dôležitá je pre nás maličká včielka bol deťom v školskom klube porozprávať pán včelár Jozef Masaryk z Badína. Doniesol nám ukázať pomôcky na včelárenie, pútavo porozprával o živote včiel a žiakom trpezlivo vyše dvoch hodín odpovedal na otázky. Za jeho ochotu mu všetci ešte raz veľmi ďakujeme.

          • Trestnoprávna zodpovednosť

          • Žiaci 8. A a 8. B triedy sa na hodine občianskej náuky oboznámili s témou trestnoprávnej zodpovednosti. Na besedu k nám zavítala policajtka z Okresného riaditeľstva PZ v Banskej Bystrici.

            „Na občianskej náuke sme si hovorili, že trestnoprávna zodpovednosť je od 14 rokov. Toto sme vedeli. Pani policajtka nám však dala veľa dôležitých rád, porozprávala zaujímavé informácie a ukázala prezentáciu. Rozprávali sme sa o priestupkoch a trestných činoch. Priestupok je menej závažný čin, ktorý je riešený vo väčšine prípadov peňažnou pokutou alebo napomenutím. Zaujalo nás, že medzi priestupky patrí napríklad aj rušenie nočného kľudu, ale šírenie poplašných správ a hoaxov je už trestným činom. Povedala nám, čo znamená čistý register trestov. Zistili sme, že kto nemá čistý register, bude sa ťažšie uplatňovať pri hľadaní zamestnania. Pani policajtka nám odpovedala na všetky naše otázky. Myslíme si, že sa s ňou dobre rozprávalo a beseda sa nám páčila.“

            Vaneska M. a Števka L., 8. B

          • Školy za demokraciu u nás v škole už šesť rokov

          • Prečo sme už šiesty rok zapojení do projektu Školy za demokraciu? Najlepšiu odpoveď nám dávajú samotní tvorcovia a realizátori programu. „Prečo sú tolerancia, rešpektovanie ľudských práv, rozmanitosť a život v demokracii vôbec dôležité? Určite nie kvôli tomu, že niektorí tvrdia, že tieto hodnoty sú etické a vyžadujú, aby sme ich obraňovali, alebo že je nemorálne, aby sme živili skupinovú nenávisť. Rešpektovanie a solidarita s inými ľuďmi sú dôležité kvôli oveľa významnejšiemu dôvodu, a to, že bez vyznávania a „žitia“ týchto hodnôt nebude v spoločnosti nikdy mier, kreativita a prosperita. A z ešte pragmatickejšieho hľadiska – je dokázané, že naše fyzické zdravie a inteligencia sa zhoršujú vždy vtedy, keď tolerancia, solidarita a ľudskosť chýbajú. Mier, kreativita a prosperita sú spojené nádoby." Ďakujeme. Určite sa zapojíme aj v budúcom školskom roku. 

          • Tenis do škôl

          • V mesiacoch marec, apríl a máj sa v našej škole konal projekt Tenis do škôl v rámci modulov pre základné školy. Zapojené boli triedy 2. A, 2. B, 3. A, 3. B, 4. A, 4. B. Hlavný tréner a koordinátor projektu bol pán Ivan Uram, ktorému ďakujeme za základy tenisu, ktoré učil našich žiakov.

          • Celoslovenské kolo Geografickej olympiády

          • 51. ročník Geografickej olympiády privítal tých najlepších súťažiacich na celoštátnom kole vo Vysokých Tatrách. Stretnutie sa uskutočnilo v dňoch 26. a 27. júna 2023. 32 najlepších geografov z celého Slovenska sa zišlo, aby sa stretli so zaujímavými ľuďmi, zasúťažili si a vyhrali tí najlepší. Konkurencia bola obrovská a o umiestnení rozhodovali maličkosti. Juraj Maximilán Almáši sa v silnej konkurencii nestratil a vzorne reprezentoval našu školu. V mene celého pedagogického zboru mu chceme poďakovať za skvelú reprezentáciu školy a prajeme veľa úspechov v štúdiu na strednej škole.

          • MDD – Po stopách svetových strašidiel

          • Kto by v detstve neveril na duchov a strašidielka? Naši najmladší kamaráti zistili, že duchov a strašidlá si vymýšľajú deti na celom svete. Na pripravených stanovištiach v okolí školy mohli spoznať zaujímavé mená ako Jamamba či bazilišok alebo sa dozvedieť, čo rozčúli bielu paniu, alebo čo kradne snežný muž.

          • Malý futbal

          • V dňoch 22. a 23. 5. 2023 sa konalo regionálne a krajské kolo v malom futbale. V pondelok sme cestovali do neďalekého Brezna, kde sme si zmerali sily v regionálnom kole proti ZŠ J. A. Komenského z Revúcej (výhra 8:1) a ZŠ Pionierska 2, Brezno (výhra 6:2). V obidvoch zápasoch sme dominovali a zaslúžene postúpili na krajské kolo, ktoré sa konalo o deň neskôr na umelej tráve v Radvani.

            V krajskom kole nás čakali súperi z Fiľakova, Zvolena a Novej Bane. Prvý zápas sme sa naladili proti ZŠ z Fiľakova výhrou v pomere 9:2 a čakal nás najdôležitejší druhý zápas a zároveň kľúčový o postup proti Zvolenu. S veľmi kvalitným súperom sme ešte tri minúty pred koncom zápasu prehrávali o gól. Na záver zápasu naši chalani namierili všetky sily do útoku a nakoniec zápas otočili v pomere 4:3 pre Badín. Posledný zápas proti Novej  Bani sme odohrali v tréningovom tempe a zaknihovali krajské kolo víťazstvom 12:3. Víťazstvo v krajskom kole nás posunulo na majstrovstvá Slovenska, ktoré sa budú konať 13. a 14. 6. 2023 v X-Bionic Sphere v Šamoríne. Reprezentovali nás Christián Hamšík, Killian Kapustík, Peter Filipovič, Samuel Koska, Alex Mikloško, Lucas Hamšík (c), Roman Radoš, Kristián Kmeťka, tréner Mgr. Marek Baláž a asistent trénera Lukáš Ružbacký. K postupu srdečne gratulujeme a želáme veľa úspechov na majstrovstvách Slovenska.

        • Čítajme si
          • Čítajme si

          • Projekt vznikol v roku 2008 a realizuje ho Linka detskej istoty pri Slovenskom výbore UNICEF v spolupráci so slovenskými knižnicami. Cieľom podujatia je zapojiť čo najväčší počet detí do aktivity, ktorú v posledných rokoch vytláčajú nové technológie. Čítanie, ktoré poskytuje deťom činnosť vo chvíľach voľna, podporuje ich fantáziu a prehlbuje vnímavosť. V spolupráci s knižnicami a školami po celom Slovensku ako i partnermi projektu motivujú deti k čítaniu kníh. Tento rok sa do tohto projektu zapojilo 100 591 detí z celého Slovenska a nechýbali medzi nimi ani naši žiaci, ktorých bolo dokopy 266.

          • Technická súťaž

          • Klub AMAVET pri Spojenej škole, Kremnička v Banskej Bystrici usporiadal aj tento rok Technickú súťaž pre žiakov základných škôl. Do súťaže sa prihlásili a našu školu reprezentovali žiaci 8. A triedy - Marek Medveď, Martin Kováč a Filip Chochol. Svoje vedomosti a zručnosti preukazovali žiaci v štyroch súťažných oblastiach, a to v oblasti matematickej a geometrickej, myslenie a tvorivosť, vedomostnej  a v oblasti experimentovanie. Dve kolá boli spoločné pre celý súťažný kolektív a v dvoch kolách súťažil každý žiak samostatne.

            V súťaži jednotlivcov bol úspešný Marek Medveď a umiestnil sa na treťom mieste. V súťaži družstiev skončili naši žiaci na štvrtom mieste.

            Marekovi aj ostatným súťažiacim srdečne gratulujeme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

          • Beseda s olympijskými víťazmi

          • V utorok 30. 5. 2023 sme boli v Banskej Bystrici na Dukle na besede s olympijskými víťazmi, a to Michalom Martikánom, Anastáziou Kuzminovou, Elenou Kaliskou, Petrou Vlhovou a Matejom Tóthom. Bol to pre mňa zážitok, stretnúť sa osobne so športovcami, ktorí dosiahli obrovský úspech a stali sa celosvetovo známi vďaka svojim výkonom. Najprv olympionici rozprávali o svojich začiatkoch a o tom, ako sa dostali k ich povolaniam. Taktiež rozprávali o svojich prvých pocitoch, keď získali zlatú medailu. Nakoniec zodpovedali aj pár diváckych otázok. Akcia sa mi veľmi páčila, beseda bola veľmi dobre zorganizovaná.

            E. Z. 8. B

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Tajovského 2, Badín
      • 048/418 26 32 - ZŠ zborovňa 0911 717 381 - riaditeľka 048/418 26 15 - MŠ - malá a stredná trieda 0911 317 381 - MŠ - trieda predškolákov (Skalica)
      • Tajovského 2 976 32 Badín Slovakia
      • 35677813
      • 2020947885
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje