• Školy za demokraciu u nás v škole už šesť rokov

          • Prečo sme už šiesty rok zapojení do projektu Školy za demokraciu? Najlepšiu odpoveď nám dávajú samotní tvorcovia a realizátori programu. „Prečo sú tolerancia, rešpektovanie ľudských práv, rozmanitosť a život v demokracii vôbec dôležité? Určite nie kvôli tomu, že niektorí tvrdia, že tieto hodnoty sú etické a vyžadujú, aby sme ich obraňovali, alebo že je nemorálne, aby sme živili skupinovú nenávisť. Rešpektovanie a solidarita s inými ľuďmi sú dôležité kvôli oveľa významnejšiemu dôvodu, a to, že bez vyznávania a „žitia“ týchto hodnôt nebude v spoločnosti nikdy mier, kreativita a prosperita. A z ešte pragmatickejšieho hľadiska – je dokázané, že naše fyzické zdravie a inteligencia sa zhoršujú vždy vtedy, keď tolerancia, solidarita a ľudskosť chýbajú. Mier, kreativita a prosperita sú spojené nádoby." Ďakujeme. Určite sa zapojíme aj v budúcom školskom roku. 

          • Tenis do škôl

          • V mesiacoch marec, apríl a máj sa v našej škole konal projekt Tenis do škôl v rámci modulov pre základné školy. Zapojené boli triedy 2. A, 2. B, 3. A, 3. B, 4. A, 4. B. Hlavný tréner a koordinátor projektu bol pán Ivan Uram, ktorému ďakujeme za základy tenisu, ktoré učil našich žiakov.

          • Celoslovenské kolo Geografickej olympiády

          • 51. ročník Geografickej olympiády privítal tých najlepších súťažiacich na celoštátnom kole vo Vysokých Tatrách. Stretnutie sa uskutočnilo v dňoch 26. a 27. júna 2023. 32 najlepších geografov z celého Slovenska sa zišlo, aby sa stretli so zaujímavými ľuďmi, zasúťažili si a vyhrali tí najlepší. Konkurencia bola obrovská a o umiestnení rozhodovali maličkosti. Juraj Maximilán Almáši sa v silnej konkurencii nestratil a vzorne reprezentoval našu školu. V mene celého pedagogického zboru mu chceme poďakovať za skvelú reprezentáciu školy a prajeme veľa úspechov v štúdiu na strednej škole.

          • MDD – Po stopách svetových strašidiel

          • Kto by v detstve neveril na duchov a strašidielka? Naši najmladší kamaráti zistili, že duchov a strašidlá si vymýšľajú deti na celom svete. Na pripravených stanovištiach v okolí školy mohli spoznať zaujímavé mená ako Jamamba či bazilišok alebo sa dozvedieť, čo rozčúli bielu paniu, alebo čo kradne snežný muž.

          • Malý futbal

          • V dňoch 22. a 23. 5. 2023 sa konalo regionálne a krajské kolo v malom futbale. V pondelok sme cestovali do neďalekého Brezna, kde sme si zmerali sily v regionálnom kole proti ZŠ J. A. Komenského z Revúcej (výhra 8:1) a ZŠ Pionierska 2, Brezno (výhra 6:2). V obidvoch zápasoch sme dominovali a zaslúžene postúpili na krajské kolo, ktoré sa konalo o deň neskôr na umelej tráve v Radvani.

            V krajskom kole nás čakali súperi z Fiľakova, Zvolena a Novej Bane. Prvý zápas sme sa naladili proti ZŠ z Fiľakova výhrou v pomere 9:2 a čakal nás najdôležitejší druhý zápas a zároveň kľúčový o postup proti Zvolenu. S veľmi kvalitným súperom sme ešte tri minúty pred koncom zápasu prehrávali o gól. Na záver zápasu naši chalani namierili všetky sily do útoku a nakoniec zápas otočili v pomere 4:3 pre Badín. Posledný zápas proti Novej  Bani sme odohrali v tréningovom tempe a zaknihovali krajské kolo víťazstvom 12:3. Víťazstvo v krajskom kole nás posunulo na majstrovstvá Slovenska, ktoré sa budú konať 13. a 14. 6. 2023 v X-Bionic Sphere v Šamoríne. Reprezentovali nás Christián Hamšík, Killian Kapustík, Peter Filipovič, Samuel Koska, Alex Mikloško, Lucas Hamšík (c), Roman Radoš, Kristián Kmeťka, tréner Mgr. Marek Baláž a asistent trénera Lukáš Ružbacký. K postupu srdečne gratulujeme a želáme veľa úspechov na majstrovstvách Slovenska.

        • Čítajme si
          • Čítajme si

          • Projekt vznikol v roku 2008 a realizuje ho Linka detskej istoty pri Slovenskom výbore UNICEF v spolupráci so slovenskými knižnicami. Cieľom podujatia je zapojiť čo najväčší počet detí do aktivity, ktorú v posledných rokoch vytláčajú nové technológie. Čítanie, ktoré poskytuje deťom činnosť vo chvíľach voľna, podporuje ich fantáziu a prehlbuje vnímavosť. V spolupráci s knižnicami a školami po celom Slovensku ako i partnermi projektu motivujú deti k čítaniu kníh. Tento rok sa do tohto projektu zapojilo 100 591 detí z celého Slovenska a nechýbali medzi nimi ani naši žiaci, ktorých bolo dokopy 266.

          • Technická súťaž

          • Klub AMAVET pri Spojenej škole, Kremnička v Banskej Bystrici usporiadal aj tento rok Technickú súťaž pre žiakov základných škôl. Do súťaže sa prihlásili a našu školu reprezentovali žiaci 8. A triedy - Marek Medveď, Martin Kováč a Filip Chochol. Svoje vedomosti a zručnosti preukazovali žiaci v štyroch súťažných oblastiach, a to v oblasti matematickej a geometrickej, myslenie a tvorivosť, vedomostnej  a v oblasti experimentovanie. Dve kolá boli spoločné pre celý súťažný kolektív a v dvoch kolách súťažil každý žiak samostatne.

            V súťaži jednotlivcov bol úspešný Marek Medveď a umiestnil sa na treťom mieste. V súťaži družstiev skončili naši žiaci na štvrtom mieste.

            Marekovi aj ostatným súťažiacim srdečne gratulujeme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

          • Beseda s olympijskými víťazmi

          • V utorok 30. 5. 2023 sme boli v Banskej Bystrici na Dukle na besede s olympijskými víťazmi, a to Michalom Martikánom, Anastáziou Kuzminovou, Elenou Kaliskou, Petrou Vlhovou a Matejom Tóthom. Bol to pre mňa zážitok, stretnúť sa osobne so športovcami, ktorí dosiahli obrovský úspech a stali sa celosvetovo známi vďaka svojim výkonom. Najprv olympionici rozprávali o svojich začiatkoch a o tom, ako sa dostali k ich povolaniam. Taktiež rozprávali o svojich prvých pocitoch, keď získali zlatú medailu. Nakoniec zodpovedali aj pár diváckych otázok. Akcia sa mi veľmi páčila, beseda bola veľmi dobre zorganizovaná.

            E. Z. 8. B

          • Exkurzia do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau

          • ,,Arbeit macht frei“ v preklade ,,Práca oslobodzuje“ je symbolický nápis na vstupnej bráne miesta odkiaľ nebolo úniku. Tým miestom je bývalý koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau prezývaný aj tábor smrti, ktorý sme navštívili 22. 5. so žiakmi deviateho a ôsmeho ročníka.

            Len ťažko hľadám tie správne slová, ktoré by plnohodnotne opísali pocity, ktoré sa nám naskytli počas tejto exkurzie. Holokaust bol jednou z najtemnejších kapitol v dejinách ľudstva. Uznanie a pochopenie tohto neľudského zločinu je kľúčové pre budovanie vzájomnej tolerancie, rešpektu a zabránenie tomu, aby sa podobné udalosti v budúcnosti opakovali.

            Počas exkurzie študenti sprevádzaní sprievodcom mali možnosť vidieť pôvodné budovy, väzenské bloky, krematóriá, zbierky osobných vecí a doklady obetí. Azda najautentickejšie pôsobia hrozivé fotografie, ktoré visia všade na stenách. Pohľady vychudnutých ľudí v pruhovaných pyžamách prezrádzajú viac než tisíce slov.

            Školská exkurzia do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau je vzdelávacím zážitkom, ktorý ovplyvňuje študentov na hlbšej úrovni. Poskytuje im pohľad na temnú históriu holokaustu a umožňuje im pochopiť dôsledky nenávisti a extrémizmu. Ako hovorí známy citát G. Santayana ,,tí, ktorí si nepamätajú minulosť, sú odsúdení k jej zopakovaniu.“ Preto nezabudnime a uchovávajme spomienky, na holokaust živé, aby sme už podobné veci nemuseli nikdy zažiť.

          • Ľupčiansky čitárik

          • Dňa 25. 5. 2023 sa konal XIV. ročník regionálnej súťaže Ľupčiansky čitárik pre žiakov 1. stupňa ZŠ. Súťažilo sa v štyroch vekových kategóriách a dvoch oblastiach - technika čítania a čitateľská gramotnosť. Naša škola mala zastúpenie vo všetkých štyroch kategóriách. 1. kategóriu ovládol a 1. miesto získal Peťko Zemko z 1. A. Hanka Gajdošová z 2. B získala v 2. kategórii krásne 3. miesto. Dorotka Lepiešová z 3. B získala okrem 1. miesta v 3. kategórii aj ocenenie Absolútny Ľupčiansky čitárik a naprázdno neobišiel ani náš štvrtý súťažiaci Timon Ševčík zo 4. B, ktorý získal pekné 3. miesto v 4. kategórii. Ku krásnemu úspechu všetkým žiakom srdečne gratulujeme!

          • Erasmus+ návšteva zo Španielska

          • V dnešnom prepojenom svete sa vzdelávanie stalo silným nástrojom na podporu kultúrnej výmeny a porozumenia. Jednou z iniciatív, ktorá si v posledných rokoch získala obrovskú popularitu, je program Erasmus+ Job Shadowing, ktorý pedagógom ponúka možnosť pozorovať a zúčastňovať sa vyučovacieho procesu v cudzej krajine.

            V našej základnej škole sme 15. mája privítali dve učiteľky, Anu a Catalinu, zo španielskeho mestečka Úbeda. V rámci svojho týždenného programu absolvovali hodiny angličtiny, informatiky, matematiky, občianskej náuky, výtvarnej výchovy a dokonca aj slovenčiny. O hladký priebeh učiteľskej mobility sa starali žiačky 8. ročníka, ktoré ich celý týždeň sprevádzali.

            Ich program bol veľmi pestrý – okrem bežných hodín sa spolu so žiakmi 6. ročníka zúčastnili aj Detskej Lesníckej univerzity, kde videli zážitkové učenie v praxi, rovesnícke učenie a vedenie žiakov k pozitívnemu vzťahu k prírode.

            Počas voľného popoludnia si žiaci 9. ročníka vyskúšali rolu sprievodcov a spoločne sme objavovali krásy mesta Banská Bystrica, ktoré na našich hostí zapôsobilo svojou pútavou históriou a architektúrou. Povedomie o našej kultúre si rozšírili aj návštevou galérie vo Vile Dominika Skuteckého, kde dostali výklad vo svojom rodnom jazyku.

            Španielky mali možnosť oboznámiť sa aj s programom a aktivitami kolégia Zelenej školy. Čerešničkou na torte bola prezentácia komunitného projektu Roots and Shoots, ktorú pripravili siedmaci v angličtine a zúčastnil sa jej aj starosta obce.

            Zahraničná návšteva najviac ocenila zapojenie školy do rôznorodých projektov, vysokú úroveň ekologického povedomia, prepájanie tém medzi predmetmi a dobrú atmosféru v škole. Vyzdvihli aj technické vybavenie tried ako aj školskú záhradu s učiacimi prvkami.

            Na záver chceme poďakovať všetkým zúčastnením pedagógom aj žiakom, vďaka ktorým mohla byť táto mobilita úspešne zrealizovaná. So školou v Španielsku udržiavame kontakt a v rámci projektu Erasmus+ ju plánujeme navštíviť a vykročiť na inšpiratívnu cestu vzájomného učenia sa a multikultúrnej spolupráce.

          • Beseda so včelárom

          • 20. mája si pripomíname Svetový deň včiel a práve včely sa stali aj hlavnou témou ročníkového projektu žiakov 2. B, dňa 17. mája 2023 mali druháci možnosť dozvedieť sa o včielkach ešte viac. Privítali medzi sebou pána Mgr. Jozefa Masaryka z Badína, ktorý sa popri svojej práci zanietene venuje aj včelárstvu. Deťom nielen priblížil úžasný svet včiel, ale priniesol so sebou aj plást s medom, drevený úľ, medzistienky, včelárske náradie, dokonca si niektorí vyskúšali aj ochranný odev. Náš hosť pohotovo odpovedal na každú zvedavú otázku, priblížil deťom včelie produkty a porozprával aj o škodcoch, ktoré napádajú včelstvo. Deti sa posilnili čerstvým medom a pustili sa do ďalších aktivít, ktoré súviseli  s témou projektu. Ako spomienku na zaujímavú besedu si na záver vyrobili včielku z dreva.

          • Detská lesnícka univerzita

          • Dňa 17. mája 2023 sa konala Detská lesnícka univerzita v areáli Lesnej správy Vidov vrch, ktorý patrí Vojenským lesom a majetkom SR.

            Podujatia sa zúčastnili aj dve španielske učiteľky, ktoré boli v našej škole v rámci projektu Erasmus plus. Mali možnosť vidieť, akým spôsobom škola participuje na projekte, vedie svojich žiakov k pozitívnemu vzťahu k prírode, vzdeláva ich cez zážitkové učenie. Na druhej strane španielski učitelia prispeli k medzinárodnej atmosfére. Prítomným žiakom umožnili získať nové perspektívy, skúsenosti a samozrejme komunikovať v cudzom jazyku.

            Počas dňa sa konala zaujímavá prednáška o lesníctve a poľovníctve, kde si žiaci mohli rozšíriť svoje vedomosti o dôležitosti ochrany a správy lesov. Navyše, organizátori pripravili súťaž v rôznych lesníckych činnostiach, kde žiaci mohli demonštrovať svoje schopnosti a zručnosti. Náš tím sa umiestnil na 3. mieste. Rozhodujúcu úlohu zohralo stanovisko, kde museli merať a počítať množstvo dreva. Takže ani v tento deň sa nevyhli matematike.

            Detská lesnícka univerzita bola vzdelávacím a zábavným zážitkom pre všetkých zúčastnených.

          • Deň Milana Rastislava Štefánika

          • 4. mája si pripomíname úmrtie politika, diplomata, astronóma a letca Milana Rastislava Štefánika, rodáka z Košarísk. Od jeho smrti uplynulo 104 rokov a naša škola sa v súčinnosti so Spoločnosťou Milana Rastislava Štefánika rozhodla usporiadať v tento deň spomienkovú celoškolskú akciu, ktorou sme si pripomenuli tohto velikána slovenského národa. Na hostí a žiakov našej školy čakal bohatý program, ktorý bol zameraný na osobnosť M. R. Štefánika. Hostia mali možnosť prezrieť si dobové materiály umiestnené vo vitrínach z obdobia 1. svetovej vojny. Našich hostí a žiakov určite oslovili stolové hry a tvorivé aktivity, ktoré hravou formou zoznámili najmä tých najmenších s osobnosťou tohto dňa. Pre fanúšikov histórie bola pripravená beseda a zaujímavý hraný dokument s názvom Cesta do nemožna a pre priaznivcov športu zas turnaj vo vybíjanej a piškovorkách medzi žiakmi paralelných tried.

          • Aplikácia Sanity

          • Milí rodičia, prinášame Vám informácie o aplikácii Sanity. Je to aplikácia pre podporu duševného zdravia, ktorej cieľom je poskytnúť pomoc a podporu pri zvládaní náročného či zaťažujúceho životného obdobia.

            Aplikácia Sanity má dve hlavné priority: (seba)diagnostika a psycho-edukácia. Je možné otestovať si v nej aktuálny stav úzkosti. Deti a mladí ľudia si  v nej môžu viesť myšlienkový denník, pravidelne zaznamenávať, akú majú náladu, ale aj to čo ich trápi. 

            Odborníci z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie zrozumiteľnou formou vysvetľujú jednotlivé typy úzkosti (sociálna fóbia, panické ataky, fóbie, perfekcionizmus, voľne plynúca úzkosť) a mladý človek si vyberá z overených návodov, čo robiť v prípade, ak pociťuje niektorý z príznakov. Aplikácia prináša aj podcasty, kartičky pomoci a praktický návod na nácvik dýchania, ktorý pomáha v krízovej situácii dostať ihneď úzkosť pod kontrolu.

            Aplikácia by mala mladým ľuďom poskytnúť spätnú väzbu o ich prežívaní úzkosti. Odborníci z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie však zdôrazňujú, že je dôležité, aby deti a mladí ľudia brali svoj stav vážne, a aby sa spolu s rodičmi nehanbili vyhľadať odbornú pomoc.

             

            https://vudpap.sk/vudpap/aplikacia-sanity/

          • Druháci spoznali Poľnohospodárske družstvo Badín

          • Dňa 10. mája sa naši druháci na vlastné oči presvedčili, že cesta k mlieku je naozaj náročná. Navštívili Poľnohospodárske družstvo v Badíne, kde im pán predseda, Ing. Mojmír Haško, nie len ukázal celý areál družstva, ale odovzdal im aj mnoho zaujímavých a nových informácií. Deti videli poľnohospodárske stroje, spoznali rôzne krmivá pre zvieratá, no najväčšiu radosť mali pri malých teliatkach, od ktorých sa nevedeli odtrhnúť. Ďakujeme pánovi predsedovi za poučnú exkurziu, z ktorej si druháci odniesli veľa zážitkov.

          • Okresné kolo McDonald´s cup

          • Naši žiaci sa aj tento rok zúčastnili futbalového turnaja McDonald´s cup, na ktorom si vybojovali krásne druhé miesto a okrem toho o tom napísali aj vlastnú reportáž, ktorú si môžete pozrieť v galérii. Chceli by sa veľmi pekne poďakovať rodičom za povzbudzovanie a pánovi Ružbackému za koučovanie a pomoc pri turnaji. 

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Tajovského 2, Badín
      • 048/418 26 32 - ZŠ zborovňa 0911 717 381 - riaditeľka 048/418 26 15 - MŠ - malá a stredná trieda 0911 317 381 - MŠ - trieda predškolákov (Skalica)
      • Tajovského 2 976 32 Badín Slovakia
      • 35677813
      • 2020947885
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje